2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2015 06:18
  • Güncelleme Tarihi :

Trafik Kazasından dolayı mahkemenin hükme bağladığı kan bedelini almak caiz midir?

     Tedbirsizlik ve dikkatsizlik gibi bir hata sonucu herhangi bir kişinin ölümüne sebep olan kişi, ölenin yakınlarının talep etmesi halinde, diyet (kan parası) ödemekle yükümlü olur.

      Dolayısıyla böyle bir olaydan dolayı mahkemenin takdir ettiği tazminatı (kan parasını), ölenin yakınlarının alması caiz ve alınan para helaldir.

Hıristiyan kasabın kestiği eti yemek caiz mi?

      İslam inancına göre kesilen hayvanın etinden yiyebilmek için hayvanı kesenin belli şartları taşıması gerekir. Bu şartlar yerine getirilmezse kesilen hayvanın eti yenmez.     Fıkıhçıların kesen kişi ile ilgili ortaya koydukları şartlar şöyle ifade edilmiştir. Hayvanı kesen kimsenin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya ehl-i kitap (Yahudi veya Hıristiyan) olması, hayvanı Allah adına kesmesi gerekir. Ayrıca hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi baliğ olması da gerekmez.

       Dolayısıyla bu şartları taşıyanların kestiği hayvanın etinden yemek caizdir. Ama ehl-i kitap (Yahudi-Hıristiyan) dışındaki inançtan olanların kestiği hayvanın eti İslam inancına göre yenmez.

Kan kardeşliği İslam’da bir takım haklar sağlar mı?

      İslam dininde kan kardeşliği diye bir şey yoktur. Karı kocanın birbirine verdiği kan aralarında evliliğe dair her hangi bir engel ya da kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe engel olan kardeşlik kan kardeşliği değil gerçek kardeşlik ile süt kardeşliğidir.

      Dolayısıyla karı kocanın ya da bir başkasının birbirine verdiği kan aralarında kardeşlik oluşturmaz. Evliliğe de engel teşkil etmez. 

      Kan kardeşliği, evliliğe engel teşkil etmediği gibi dinen hiçbir hak da sağlamaz.

Okunan hatimleri ölülere bağışlamak caiz mi?

       Yapılan ibadetlerin ve hayırların sevaplarını başkasına bağışlamak dinen caizdir. Kişi okuduğu Kur'an'ın, yaptığı hatmin, kıldığı namazın ve istediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir.

       İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Nitekim annesi babası öldükten sonra onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran bir kimseye: “Evet yapabilirsin” diye cevap veren efendimiz. Aynı şekilde annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran Sahabeye de: “Evet ulaşır. Onun namına sadaka ver" buyurmuşlardır.

      Buna göre, okuduğumuz hatimleri, Yasinleri, Fatihaları, duaları…  Ölen akrabalarımızın ruhlarına bağışlayabiliriz. Ayrıca kişi sevabı bağışlarken kendi sevabından da bir şey kaybetmez. Sevap her iki kişiye de aynı şekilde yazılır

Günün Ayeti

İnsanların çoğu şükretmezler. Neml 73.

Günün Hadisi

“Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez” Tirmizî, Birr 35

Günün Sözü

Sevindiremiyorsan, hiç olmazsa üzme!

Yahya bin Muâz-ı Râz

Günün Duası

Allah’ım bugün dünyaya indirdiğin rahmetten bizi mahrum bırakma

Bunları biliyor muyuz?

Tenzih Nedir?

Allah'ı insana özgü niteliklerden uzak tutmak demektir. Bu da Allah'ın zatı, sıfatları ve isimleriyle belirlenmesiyle olur.

Günün Nüktesi

Kalbim Katılaştı…

 Sahabelerden biri Peygamber Efendimiz’in yanına gelip:

 “Ya Rasulallah” dedi. “Kalbim katılaştı.

  Ne duygulanabiliyor, ne de ağlayabiliyorum. Tavsiyeniz nedir?”

 Efendimiz:

 “Bir yetimin başını okşa.”

 “İçinde bir şeylerin kımıldadığını hissedeceksin.” Buyurdular.

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık