2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2015 06:22
  • Güncelleme Tarihi :

Akrabalık ilişkilerini kesecek bir vasiyet caiz mi?

    Dinimiz, yakınları arayıp sormayı, uzakta olanları imkan nispetinde ziyaret etmeyi, muhtaç olanlara yardımda bulunmayı emreder. Onları ihmal etmeyi, onlardan selamı sabahı kesmeyi de yasaklar.

     Binaenaleyh bir kimse ölmeden önce evlatlarına geride kalan akrabaları ile selamı sabahı kesmelerini isterse bunu yerine getirmek dinen uygun değildir. Mesela baba evladına, “Ben öldükten sonra amcanla konuşmayacaksın, ya da dayına gidip gelmeyeceksin onunla konuşmayacaksın” gibi akrabalık ilişkilerini kesecek bir vasiyet etse bu vasiyet geçersiz olup yerine getirilmesi de dinen doğru değildir.

Ölüler için Yasin dışında bir sure okuyabilir miyiz?

      Kur’an-ı Kerim’in bütün ayetleri ve sureleri değerlidir. Bu ayetler ve surelerin hepsi de ölülerimize okunabilir. Ölülerimize özellikle yasin suresi okumamız Hz. Peygamberin tavsiyesine binaendir. 

     Buna göre ölülerimize yasin okuyabildiğimiz gibi Kur’an-ı Kerim’i herhangi bir suresini de okuyabiliriz. Dinen de bunda hiçbir sakınca yoktur.

Para karşılığında Kur’an okumak caiz mi?

        Ölüye faydası dokunan ibadetlerden bir tanesi de Kur’an okumaktır. Kur’an okuyup veya okutmakla sevabını ölen kişiye bağışlamak dinimizce uygun bir davranıştır.

        Cumhuru ulemaya göre bir kimse hiçbir maddi menfaat beklemeden ve almadan Kur’an-ı okur ve bunun sevabını ölüye bağışlarsa yaptığı bu davranış sünnete uygun ve faydalı bir davranıştır. Fakat pazarlıklı menfaat karşılığında başkalarına Kur’an okumak dinen uygun değildir.

 

Şükür secdesi niçin yapılmaktadır?

      Şükür secdesi, bir nimete kavuşulması veya bir musibet geçirilmesi sebebiyle yapılan secdeye denir. Şükür secdesi şu şekilde yapılır: Abdest alınır, kıbleye dönülür, tekbir alınır ve secdeye gidilir, secdede üç defa "sübhâne Rabbiye'l'a'lâ" denir, sonra Allahü ekber denir ve ayağa kalkılır.

Şefaat ya Rasulallah ifadesinin anlamı nedir?

    Bu ifadenin anlamı Ahiret gününde bana şefaat et Ey Allah’ın resulü demektir.  Hz. Peygamber’in, Allah indinde ahiret gününde şefaatçi kılınacağı kesindir. Aynı şekilde Müslümanların günahlarından bir kısmının da onun hatırına ve onun talebi üzerine Allah tarafından bağışlanacaktır. Tabi Allah kime şefaat etmesine izin verirse Hz. Peygamber ona şefaat edecektir.

     Buna göre bir müminin bunu arzulaması ve bunun için “Ah! Keşke bana da şefaat etsen ya Rasulallah!” anlamında “şefaat ya Rasulallah!” diye seslenmesi ve bu temennisini  sesli olarak dile getirmesi caizdir.

     Nitekim biz gündelik namazlarımızda Tahiyyatı okurken, “Selam sana ey Nebi!” diyoruz. Bununla temennimizi, arzumuzu ve tahassürümüzü dile getiriyoruz. Bu anlamda “şefaat ya Rasulallah” demekte de bir sakınca yoktur. Bilakis güzel bir söz ve temennidir.

Günün Ayeti

      İnsanlara kadınlar, oğullar, yüklerle altın ve gümüş yığınları, salma atlar, davarlar, ekinler kabilinden aşırı sevgiyle bağlanılan şeyler çok süslü gösterilmiştir. Halbuki bunlar dünya hayatının geçici faydalarını sağlayan şeylerdir. Oysa varılacak yerin (ebedî hayatın) bütün güzellikleri Allah indindedir.

Al-i İmran 15

Günün Hadisi

Kim de tokgözlü olursa, Allah onu zengin kılar.

Günün Sözü

Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahkum olmaktır.

Günün Duası

Allah’ım geleceğimizi geçmişimizden güzel ve hayırlı eyle.

Bunları Biliyor muyuz?

Ahiret Ne Demektir?

Kıyametin kopmasından sonra başlayan ve sonsuza kadar devam edecek olan cennet ve cehennem hayatıdır.

Günün Nüktesi

Muhammed Ali Diyor ki…

Ben sigara içmem, fakat yanımda her zaman kibrit paketini cebimde taşırım. Ne zaman bir günah işlemeye kalksam, bir kibriti yakıp elimi o ateşle ısıtırım ve kendime derim ki: Ali sen bu ateşe dayanamıyorsun, Cehennem ateşine nasıl dayanacaksın?”

 

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık