2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 16.05.2015 06:04
  • Güncelleme Tarihi :

İpek karışımı olan elbiseyi erkeğin giymesi caiz mi?

Saf ipekten yapılan elbiseyi erkeklerin giymesi haramdır, kadınların giymesi ise caizdir. Haram olan ipek, ipek böceği tarafından imal edilen maddeden ve başka karışımı olmayan kumaştan imal edilen elbiselerdir.

Ancak bu elbisenin yüzde elliden fazlası başka bir maddeden imal edilse erkeğin bu ipek karışımlı elbiseyi giymesinde bir sakınca yoktur. Çünkü artık bu elbise saf ipek olmaktan çıkmıştır. Bundan dolayı erkeğin onu giymesinde bir sakınca yoktur.

Namazı bitirmek için verilen selamın namazın sona ermesinden başka bir anlamı var mı?

Namazı bitirmek için verdiğimiz selam namazın bittiğine bir işaret olduğu gibi aynı zamanda, namazı bitirirken sağımızda bulunan meleklere, cemaate, herkese ve solumuzda bulunan tüm varlıklara selam verilerek onlara esenlik dilemektir. Yani namaza Allah'a hamd ile başlar, herkese esenlik dileyerek namazdan çıkarız.

Ehli kitabın kutsal günlerinde kestikleri hayvanlardan hediye edilen et yenir mi?

Ehli kitap olan Hıristiyan ve Yahudilerin, ister kutsal gün ve bayramlarında, ister başka zamanlarda olsun; kesim esnasında açıkça, Mesih, Meryem ve Aziz gibi bir isim anmadan usulüne uygun şekilde kanı akıtılarak kestikleri eti yenilen hayvanların etlerinin yenilmesi caizdir. Fakat kesim esnasında Allah'tan başkasını andıkları, bilinir veya duyulursa bu hayvanın etini yemek haramdır. Çünkü bu, Allah’tan başkası anılarak kesilen hayvanlardandır.

Ölü doğan bebeğin namazı kılınır mı?

Çocuk doğarken canlı doğmuşsa, yani bağırmış, yahut hareket etmiş, canlı doğduğuna kanaat getirilmişse, bu çocuk cenaze işlemleri açısından tıpkı büyük insan gibi muamele görür. Canlı olarak doğduktan hemen sonra da vefat etse, ismi konulur,  cenazesi yıkanır, bir beze sarılır, namazı kılınır ve sonra defnedilir. Yeter ki canlı doğduğuna kanaat getirilsin.

Lakin doğan çocuk canlılık işareti göstermemişse, ağlamamış, aksırmamış, esnememiş, ölü olarak doğduğuna kanaat getirilmişse; yine bir isim verilir, yıkanır, beze sarılır, ama namazı kılınmadan defnedilir. Ölü olarak doğması, sadece namazdan mahrum bırakır, diğer hususlar aynen icra edilir.

Bu durumdaki çocuklara böyle bir işlemin yapılması insanlığa gösterilen saygının bir ifadesidir. Öyle ki ölenin insan oluşu, onu böyle bir hizmete lâyık kılar. Çünkü insan küçük de olsa mükerrem, hürmete lâyık bir varlıktır.

Hukukullah Nedir?

Allah hakları demektir. Allah hakkı, yaratan ve rızık veren Allah'a karşı kulların yapmakla yükümlü oldukları görev ve sorumluluklarıdır.

İman, namaz, oruç, hac, zikir ve tevekkül gibi ibadetleri yapmak; içki, kumar ve nimete nankörlük gibi haramları terk etmek Allah haklarına riayet etmektir. Allah haklarına riayet eden kimse Allah'ın rızasını, sevgisini, cennet ve nimetlerini kazanmış olur. Allah haklarını ihlal eden kimse ise O'nun gazabını ve cezasını hak eder.

 

 

Günün Ayeti

Hepiniz sonunda bize döndürüleceksiniz.

(Enbiya/35)

Günün Hadisi

Allah Teala bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede muvaffak kılar!

Tirmizi, 2134

Günün Sözü

İki şeyi asla unutma: Allah'ı ve ölümü.

Lokman Hekim

Günün Duası

Ya rabbi bugün bana ölmüşlerimi sevindirecek bir amel yapmayı nasip et.

Bunları biliyor muyuz?

Mahşer nedir?

Öldükten sonra dirilen insanların toplanacağı yerdir.

Günün Nüktesi

Asıl onlar beni mükafatlandırıyorlar…

Bir gün büyük alimlerden olan Hasan Basri öğrencileriyle sohbet ettikten sonra bir öğrencisi kendisine yaklaşır ve şöyle der.

---Efendim dün akşam şu karşıki evde misafirdim fakat senin hakkında ileri geri konuşuyorlardı. Siz böyle kötü biri değilsiniz. Bu duruma çok üzüldüm der.

Bunun üzerine Hasan Basri çıkardığı üç altını öğrencisine verir ve

---gidip bu altınları o eve götür ve teşekkür ettiğimi söyle der.

Öğrencisi şaşkınlık içinde ama efendi onlar senin için kötü şeyler söylediler. Ama sen onları mükâfatlandırıyorsun deyince Hasan Basri Hazreleri şunları söyler;

---Hayır ben onları mükafat için vermiyorum. Bu altınları onlar benim hakkımda konuşarak yaptıkları iyi amelleri, ibadetlerinin sevabını bana vermiş oldular. Benim günahlarımı aldılar kendi iyi amellerini bana verdiler. Yani asıl onlar beni mükafatlandırıyorlar ama haberleri yok der.

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık