Sayfa Yükleniyor...
Sıcak havalarda atletle kılınan namaz geçerli olur mu?
Namazın şartlarından birisi de necasetten temizlenmektir. Yani namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, şarap, dışkı... gibi namaza engel necasetlerin bulunmaması gerekir.
Bu anlamda tesettüre uymak ve temiz olmak şartı ile kişi istediği kıyafetle namazını kılabilir. Bunda da dinen hiçbir sakınca yoktur. Bu kıyafet ister atlet, ister eşofman, ister ceket, isterse gömlek olsun fark etmez namaz geçerlidir.
Ancak örf ve adet gereği gerek evde, gerekse diğer mekanlarda kişi tek başına da olsa namazları temiz ve güzel bir kıyafetle kılması, şüphesiz daha iyidir. Ancak atletle kılınan namaz geçerlidir.
Yeni doğan çocuğun ağzına tatlı bir şey sürmek konusunda dinimizin hükmü nedir?
Yeni doğan çocuğa tatlı bir şey çiğneyerek ağzına vermek, dudağına sürmek Sünnet-i seniyedir. Bunu Salih bir kimsenin yapması ise menduptur. Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Hz. Âişe validemiz der ki: Yeni doğan çocuklar Resulullaha getirilirdi. O da bunlara hayırlı evlatlar olmaları için dua eder ve ağzında yumuşattığı hurmanın suyunu çocuğun ağzına sıkardı. (Müslim: 2147)
Nitekim çeşitli rivayetler, bu ihtimamı sadece kendi torunları için göstermeyip bir prensip olarak bütün Müslüman çocuklarına uyguladığını ifade etmektedir.
Veresiye alış veriş yapmanın dinen bir sakıncası var mı?
Bir malı peşin fiyatına satmak nasıl caiz ve makul ise veresiye fiyatına zamlı satmak da öyle câiz ve makuldür. Zira veresiye satışta malın karşılığı olan bedel bir kaç ay geciktirilmektedir. Diğer bir ifade ile uzatılmaktadır. Dolayısıyla vade uzayınca malı satanın bir zararı söz konusu olmaktadır. Bu zararını telafi etmek için malın fiyatını bir miktar yükseltmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Ama bunu yaparken iki tarafta peşin fiyata mı yoksa vadeli fiyata mı anlaştıklarını alış veriş esnasında söylemeleri ve bunun üzerinde anlaşmaları gerekir. Şayet böyle olmazsa o zaman bu alış- veriş geçersiz olur.
Revatip Sünnetler Nedir?
Belirli vakitleri bulunan ve düzenli bir şekilde kılınan sünnet namazları ifade eder. Bunlar beş vakit farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler olup, bazıları müekked, bazıları da gayr-i müekkeddirler.
Revâtib sünnetler, sabah namazının farzından önce kılınan iki; öğle namazının farzından önce dört sonra iki; ikindi namazının farzından önce dört, akşam namazının farzından sonra iki; yatsı namazının farzından önce dört, sonra iki olmak üzere toplam 20 rekattır.
Bunlardan ikindi ve yatsı namazından önce kılınan dörder rekat namaz gayri müekked, diğerleri ise müekkeddir.
Günün Ayeti
Şüphesiz ki güldüren de, ağlatan da Allahtır.
Necm Suresi, 43.
Günün Hadisi
Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak.
(Buhari, Büyu 7, 23)
Günün Sözü
Bilginlerle beraber düşünmeli, halkla birlikte hareket etmelidir.
Berkley
Günün Duası
Ya rabbi bugün beni ve ailemi bela ve musibet ile imtihan etme.
Bunları biliyor muyuz?
Bâbüs-Selâm Nedir?
Hz. Peygamberin Medînede yaptırdığı Mescid-i Nebî'nin batı duvarında kıbleye yakın olan kapısı. Bâb-ı Mervân diye de bilinen bu kapı, Mescid-i Nebî'nin beş kapısından en büyüğü ve en süslüsüdür.
Günün Nüktesi
Böyle Dua Edilir mi?
Nasreddin Hocanın, Allahım bu sıkıntıyı benden alma diye dua ettiği rivayet edilir. Bu şekilde dua ettiğini duyanlar,
Hocaya sorarlar:
- Niçin böyle dua ediyorsun, sıkıntının kalması için hiç dua edilir mi?
Hoca cevap verir:
- Allahü teâlâ her sıkıntıdan sonra ferahlık, her ferahlıktan sonra sıkıntı vaad ediyor. Ben bu sıkıntıya alıştım, yeni gelecek sıkıntının ne olacağını bilmiyorum, ya sabredemeyeceğim bir sıkıntı olursa. Onun için bu sıkıntının kalması için dua ediyorum.