2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2015 06:13
  • Güncelleme Tarihi :

Bir hususla ilgili olarak “falan iş şöyle olsa dişimi kıracağım” demek yemin sayılır mı?

Allah’tan başkası adına yemin edilmesi dinen doğru değildir. Yemin ancak vallahi, billahi, tallahi, lafızları ile olur. “Falan kişi şu işi becersin dişimi kıracağım.” Ya da “şu iş bir gün de şöyle olsa dişimi kıracağım” gibi lafızlar yemin lafızları ile söylenmediği için yemin yerine geçmez. Böyle bir söz yemin sayılmadı gibi aynı zamanda doğru ve güzel bir söz de değildir.   

 Bu sözler yemin sayılmadığı için herhangi bir kefaret vermek de gerekmez. Çünkü Allah’ın adını zikrederek yemin edilmemiştir. Bundan dolayı bu sözler yemin hükmünde değildir.         

Buna göre bu tarz cümleler her ne kadar hoş olmayan cümleler olmakla beraber yemin sayılmaz. Yemin sayılmadığından yemin kefareti de gerekmez. Bu dediği yerine bile gelse dişini kırması gerekmez.

 Avlanırken avımızı öldürerek yakalarsak etini yemek caiz olur mu?

 Tüfek ile avlanan hayvan canlı olarak ele geçerse bilinen ve alışılan bir yol ile yani keskin bir aletle keserek boğazlanması gerekir, bu şekilde kesilmekle yenilmesi helal olur. Canlı olarak ele geçtiği halde boğazlanmadan ölürse yenilmez.

Tüfek ile avlanan hayvan kurşun ve mermi ile ölmüş ise Şafiilere göre o hayvan yenilmez. Çünkü hayvan kesilmesi adet olmayan ağır bir aletle öldürülmüştür. Zira tüfekten çıkan mermi kesici bir alet değildir.

Hanefiler ise avlayan kişinin mümeyyiz (iyiyi, kötüyü birbirinden ayıran) olması, aniden (bilerek) besmeleyi terk etmemesi ve öldürmemenin başka bir sebeple değil de- atış sebebi ile olması şartlarına bağlı olarak tüfek ile avlanan hayvanın yenilebileceği görüşündedirler

 Baba ve evlat farklı inançtan olsa birbirlerine mirasçı olabilirler mi?

İslam’a göre din ayrılığı miras olmaya mani hallerdendir. Bu anlamda birbirlerine miraçsı olanların aynı dine inanması gerekir. Yani babanın da evladın da Müslüman olması gerekir. Biri Gayr-ı Müslim diğeri Müslüman olursa ne baba oğula ne de oğul babaya mirasçı olamaz.

 Rüyada kurban kestiğini gören kimse günlük hayatta bunu kesmek zorunda mı?

 Peygamberlerin dışındaki insanların gördükleri rüyalar, kesin bir hüküm ifade etmediği gibi bağlayıcılığı da yoktur.

 Durum bu olunca rüyada kurban kestiğini ya da kurban adadığını gören kimsenin, bu adağını yerine getirmesi gerekmez. Çünkü rüya ile amel edilmez. Uyuyan kimsenin de bir sorumluluğu yoktur. Nitekim Hz. Peygamber bu hususta şöyle buyurmuştur: “Şu üç kişiden kalem kaldırıldı: Uyuyan kişi uyanıncaya, çocuk buluğa erinceye ve akıl hastası olan da iyileşinceye kadar.” (Ebû Dâvûd, Hudûd, 16)

 Günün Ayeti

 Biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!

 Bakara 155

Günün Hadisi

“Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalış.”

Günün Sözü

 Çok sert olma, kırılırsın. Çok yumuşak olma, ezilirsin.

 Hz. Ali

 Günün Duası

Ya rabbi bugün bana verdiğin her şeyin hayırlısını ver.

Bunları biliyor muyuz?

 Ashab-ı Şimal Nedir?

 Kıyamet günü amel defteri sol elinden verilecek olanlara denir.

 Günün Nüktesi

 Haklısınız…

 İstanbul'da kenar semtlerden birinde oturan yaşlı bir kadın dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın huzuruna çıkmak istediğini saraydaki görevlilere bildirmiş.

   Bunun üzerine sultanın karşısına çıkarılmıştı. Yaşlı kadın:  Evinin soyulduğunu ve bu olaydan padişahın sorumlu olduğunu söyleyerek, şikâyette bulunur.

 Bunun üzerine hiddetlenen Kanuni:

 -Bana bak kadın, sen niçin bu kadar derin uyku uyudun da evinin soyulduğunu duymadın? deyince,

 Yaşlı kadın:

Padişahım! Kusura bakma, biz seni uyanık bilirdik, onun için evimizde rahat uyuyorduk der. Bu cevap üzerine Kanuni utanarak:

 -Haklısınız diyerek, kadının çalınan mallarının bedelini kendi malından öder.

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık