2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 22.11.2015 08:56
  • Güncelleme Tarihi :

Allaha yemin olsun ki şu işi yapmayacağım diyen kimse o işi yapsa dinen ne olur?

      Dinen kişinin yeminine sadık kalması gerekir. Sadık kalmasa yeminini bozsa dinen günah işlemiş olur. Aynı zamanda yemini bozan kimse bir de yemini bozma kefaretini vermesi gerekir. Yeminini bozan kişi kefaret olarak ya 10 fakiri sabah aksam doyuracak ya da 10 fakiri giydirecek. Kişinin bunlara gücü yetmezse 3 gün oruç tutması gerekir.

     Ancak yemin eden kişinin yeminine bağlı kalmaktansa bozması daha hayırlı ise yeminini bozar ve kefaretini verir.

Yanılarak yapılan yemin yemin sayılır mı?

    Allah adını anarak yapılan yeminler üçe ayrılır

a-Yemin-i lağv: Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bu çeşit yeminden dolayı kefaret gerekmez.

b-Yemin-i gamus: Bile bile yalan yere yapılan yemindir. Yalan yere yapılan yemin günahtır.

c-Yemin-i mün'akide: Mümkün olan ve geleceğe ait bulunan bir şey hususunda yapılan yemindir. Böyle bir yemine riayet gerekir.

    Dolayısıyla yanlışlıkla yapılan (öyle olduğu zannedilen) yemin-i Lağv , yemin sayılmaz bu yemin çeşidi geçersizdir. Günahı ve kefareti de yoktur. Tabi insan elinden geldiğince yeminden kaçınmaya çalışmalıdır

Hz. Peygamber’in cenaze namazını kim kıldırdı?

       Efendimizin cenaze namazı cemaatle kılınmadı. Bunun yerine herkes münferiden tek başına kılmıştır. Hz. Peygamber vefat ettiğinde mübarek bedeni sedirin üzerine konuldu. Cenaze namazı için önce erkekler, sonra kadınlar, en sonra da çocuklar ayrı ayrı gelip namazını kıldılar.

     Rasûlüllah, hayatında olduğu gibi ölümünden sonra da herkesin imamı olduğu için, O’nun cenaze namazında kimse imam olmadı, herkes namazını bireysel olarak eda etti.

Bir malı peşin fiyatından fazla bir fiyata vade farkı koyarak satmak caiz midir?

        Bir malı peşin fiyatına nispetle farklı bir fiyat ile vadeli olarak satmak caizdir. Bu konuda mezhepler arasında bir ihtilaf yoktur.

       Çünkü burada paranın malla değişimi söz konusudur. İslam hukukuna göre böyle bir muamelede faiz meydana gelmez. Mesela bir malı peşin 1.000 liradan ve veresiye 2.000 liradan almak veya satmak caizdir. Peşin ile veresiye arasındaki fark faiz değildir.

        Veresiye alış verişlerde akit yapılırken satışa konu olan mal, ödenecek fiyat ve ödeme zamanı belli olmalıdır. Bu üç şart yerine geldikten sonra peşin ve veresiye fiyatların farklı olması önemli değildir.

Günün Ayeti

O gün, herkesin kendi derdine düşüp çabalayacağı ve herkesin işlediğinin haksızlığa uğratılmadan kendisine ödeneceği bir gündür.

Günün Hadisi

Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın

Tirmizî, Birr, 55.

Günün Sözü

"Hayat, inanan ve salih ameller işleyenler dışında hiç kimsenin kazanamadığı bir oyundur."

Aliya İzzetbegoviç

Günün Duası

Allah’ım ölülerimizi kabrin azabından, mahşerin sıkıntısından, cehennemin azabından muhafaza et.

 

Bunları biliyor muyuz?

Ceberut nedir?  

     Kahr, zorlama, hâkimiyet anlamındaki cebr kökünden gelen ceberût, hadislerde azamet, kibriyâ, zorbalık, cebbarlık anlamlarında kullanılmıştır.

Günün Nüktesi

Buyurun Cenaze Namazına…

       IV. Murat Ülkenin genelinde tütün ve içki içilmesini yasaklamış ve içenlerin cezalandırılacağını fermanıyla bildirmişti. Ama buna rağmen hala bazı yerlerde gizli gizli içiliyordu.

      Bu durumu öğrenen Padişah bir gün kıyafet değiştirerek İstanbul’un en ücra yerlerindeki Kahvehanelerin birisine girdi. Baktı gerçekten Kahvehanenin ön planında hiç bir şey gözükmez iken arka tarafındaki izbe yerlerde ha bire yasak çiğneniyordu. Ama adamın birisi hiç aldırış etmeden ön bölümde habere içiyordu. Padişah bu adaman yanına yaklaştı. ve sordu:

-Ya duyduğuma göre Padişah bunu yasaklamış ve sen hala içiyorsun.

Bunun üzerine adam:

-Tamam hemşerim doğru ama. O Padişah ve sarayında buraları nereden bilecek. Padişah yine:

-Ama yasak yasaktır. Uyulması için onun burada olması gerekmez ki?

-Olsun be kardeşim. Padişah nereden duyacak benim içtiğimi ve yasağı çiğnediğimi, hem sana ne, sen de kimsin adın ne? Diye sordu. IV. Murat da;

-Adım Murat İstanbulluyum. "Murat" kelimesini duyan adam bu sefer Padişahın yüzüne iyice bakmaya başladı. Bu kıyafet bu yüze hiç yakışmıyordu besbelli. Ama tanıyamamıştı ama yine de emin olmak için tekrar sordu:

-Adın Murat öyle mi? Peki bu ismin önünde bir de dördü var mı? Padişah:

-Evet diyerek başını salladı "ben IV.Murat" dedi. Adam bu sefer korkuyla karışık bir sesle arka bölümdeki içenlere bağırdı.

-İçeridekiler... Buyurun cenaze namazına.

Çünkü padişah bütün olanlara vakıf olmuştu ve yasağı çiğneyenlerin cezası belli idi.

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık