Sayfa Yükleniyor...
Resmi olarak boşananlar dinen de boşanmış oluyorlar mı?
Erkeğin veya her iki tarafın beraberce açtığı dava sonucu, mahkemece boşanmış olan eşler, dinen de boşanmış olurlar. Ancak, daha önce eşler arasında başka boşanmalar olmamış ise, mahkemenin boşaması, bir boşama sayılır.
Bu bir boşama ile üç olan haklarından birini kullanmış olurlar. Tarafların istemeleri halinde tekrar evlenmelerinde dinen bir sakınca yoktur. Ama bu sefer üç talak hakları olarak değil iki talak hakları kalarak evlenebilirler.
Ölmüş kimseyi öpmede bir sakınca var mı?
Ölmüş kimseyi öpmede bir sakınca yoktur. Nitekim sevgili Peygamberimiz, Osman bin Mazunu vefat ettiğinde öpmüş ve ağlamıştır. Aynı şekilde Hz. Ebu Bekir de efendimiz vefat ettiğinde alnından öpmüştür. Bu iki hadise de ölüyü öpmenin caiz olduğuna işaret etmektedir.Bu nedenle de Hanefi ve Şafii âlimleri ölüyü öpmede bir sakınca olmadığını söylemişlerdir.
Dövme ile kılınan namazı kaza etmek gerekir mi?
Gerek ele, gerekse yüze olsun dövme yaptırmak, birtakım çizgilerle süslenmek caiz değildir. Rasûlullah Efendimiz, bedenin herhangi bir yerine böyle süslemelerle dövme yapmayı menetmiştir.
Değil insan bedenine, hayvanların dahi yüzlerine, hatta sırtlarına ve arkalarına böyle dövme yapmayı uygun bulmadığını ashabına haber vermiş, yapanları da azarlamıştır.
Buharî deki bir hadîste, dövme yapan ve yaptırana Allah lânet ettiği haber verilmektedir. Onun için her Müslümanın bu davranıştan uzak durması gerekir.
Ancak yine de dövme yapılmış ise ve bu dövme deriye suyun temasını engelleyen tabaka oluşturan cinsten değilse bu dövmenin namaza abdeste ve gusle bir engelliği söz konusu değildir. Ancak dövme yaptırdığı için kişi günaha düşmüş olur. Fakat dövme ile kılınan namaz dinen sahih ve geçerlidir. Kılınan namaz geçerli olunca bu namazı tekrar ayrıca kaza etmek gerekmez.
Bir abdestle en fazla kaç vakit namaz kılabiliriz?
Abdest, namazın ön şartıdır. Abdest bozulmadığı müddetçe onunla kılınacak namaz konusunda herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Kişi abdestli olduktan sonra kılabildiği kadar bir abdestle namaz kılabilir. Ancak kişi sıkışıksa o abdestle namaz kılması mekruhtur. Kendini namaza daha çok verebilmesi için abdestini tazelemelidir.
Günün Ayeti
Nihayet oraya geldikleri zaman kulakları gözleri ve derileri, işledikleri şeye karşı onların aleyhine şahitlik edecektir. Derilerine: Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz derler, onlar da: Her şeyi konuşturan Allah bizi de konuşturdu derler.
Günün Hadisi
Kişinin haksız yere bir Müslümanın onur ve namusuna dil uzatması büyük günahların en büyüklerindendir.
Ebu Davud Edep
Günün Sözü
Seni iki şey anlatır: Hiç bir şeyin yokken gösterdiğin sabır, Her şeyin varken sergilediğin tavır.
Hz. Mevlana
Günün Duası
Ya rabbi bugün insanların beni hayırla anmalarını nasip et.
Bunları biliyor muyuz?
Binayı Salat Nedir?
Namaz kılarken elinde olmayan bir sebeple abdesti bozulan bir kimsenin abdest aldıktan sonra namazına kaldığı yerden devam etmesi demektir.
Günün Nüktesi
Ya cennete girecek bir amelin yok deseler
İbrahim Edhem Hazretleri bir gün hamama girmek istemiş.
Hamamcıya:
-Param yok, hamama girmeme müsaade etmez misiniz? demiş.
Hamamcı ise parasız hamama girilmez diyerek hamama sokmadı.
İbrahim Edhem, ısrar etti ise de hamamcı kabul etmedi.
Boynu bükük olarak hamamdan ayrılan İbrahim Edhem, öyle bir bağırış bağırdı ki yer gök inledi...
Bu sesi duyan halk, ağlamakta olan İbrahim Edhemin başına toplanıp:
-Bu kadar feryada hacet yok, hamam parasını biz verelim de ağlama dediler.
İbrahim Edhem, toplanan kalabalığa şöyle seslendi:
-Ey ahalî! Siz, benim hamama giremediğim için mi ağladığımı sanıyorsunuz? Ben hamama giremediğim için ağlamıyorum. Ben dünyada iken parasız hamama bile sokmuyorlar... Ya ahirette de senin cennete girecek bir amelin yok diye kapıdan geri çevrilirsem benim halim ne olur diye ağlıyorum... Çünkü salih ameli olup oraya girmeyi hak etmeyenleri içeri sokmayacaklar, buyurdu...