Sayfa Yükleniyor...
Başka çare yoksa haram madde ile tedavi olmak caiz mi?
İslam bilginlerine göre haram maddelerle tedavi bazı durumlarda caizdir. İslam bilginleri başka çare kalmaması halinde ve Müslüman bir tabibin tavsiye etmesi halinde dinen yenilmesi içilmesi haram olan bir madde ile tedaviyi dinen uygun görmüştür.
Bu konu ile ilgili İslam fıkıh doktrinde bira örneği çok verilip örnek gösterilmekte. Taş düşürmek için başka alternatif yoksa ve bunu güvenilir bir tabip tavsiye ediyorsa fıkıhçılar tedavi için biranın içilebileceğini söylemişlerdir.
Alkol kullanan kişi ibadet ettiğinde ibadeti kabul olur mu?
Bir Müslüman yediği gıdaların maddi temizliğine dikkat ettiği gibi, manevi temizliğine de dikkat etmelidir. Manevi temizlik haram ve şüpheli şeylerden kaçınmakla olur. Çünkü bunlar insanın yaptığı ibadetin makbuliyetine büyük bir engeldir.
Midesine haram bir lokma indiren kulun kırk gün hiçbir ibadeti veya hayırlı ameli kabul edilmez nitekim sevgili peygamberimiz, Haram yiyen kişinin 40 gün ibadeti kabul olmaz buyurmaktadır.
İbadet ve hayırlı amel kabul edilmez derken yani bunlardan sevap elde edemez demektir. Ancak sevabı olmasa da yine de ibadetler bir farz ve sorumluluk olduğundan terk edilmemelidir. Zira içki içmek büyük günahtır. Bunun yanında ibadetler de terk edilirse kişi ibadetleri de yerine getirmediğinden ayrıca günahkar oluş olur.
Bütün ilahi kitapların adı Kur'an-ı Kerim'de geçiyor mu?
Allahu Teala, Kur'an-ı Kerim'de üç büyük ve hak kitap dediğimiz Tevrat, İncil ve Zeburu zikretmiştir. Geri kalan ilahi kitapları ise topluca zikretmektedir. Nitekim Allahu Teala bu hususta Kuran-ı Kerimde farklı ayetlerde mealen şöyle buyurmaktadır:
Allah... O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Diridir ve kayyumdur. O sana kitabı hak ile ondan öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi. Tevrat ve İncil'i de indirdi. Bundan önce insanlara (birer) yol gösterici olarak. (Al-i İmran, 3/2-4)
Davud'a da Zebur'u verdik. (en-Nisa, 4/163)
Yoksa ona Musa'nın ve ahdine bağlı İbrahim'in sahifelerinde olan (şu hükümler) haber verilmedi mi? (en-Necm, 53/37)
Andolsun ki biz peygamberlerimizi apaçık delillerle gönderdik. Onlarla birlikte insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye kitabı ve mizanı indirdik. (el-Hadid, 57/25)
Kazaya kalan namazlar cemaatle kılınabilir mi?
Namaz belli vakitlerde yerine getirilmesi gereken bir farz olduğu için, bir mazeret olmaksızın tembellik ve ihmal yüzünden namazı vaktinde kılmayan kimse günahkar olur.
Hz. Peygamber, uyuyakalma ve unutmayı bir mazeret kabul etmiş ve bu iki sebepten biriyle bir namazın vaktinde kılınamaması durumunda, hatırlatıldığı vakit kılınmasını söylemiştir. Nitekim sevgili peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmaktadır: Biriniz uyuyakalır veya unutur da bir namazı vaktinde kılamaz ise, hatırladığı vakit o namazı kılsın; o vakit, kaçırdığı namazın vaktidir (Buhari, Mevakit, 37.)
Buna göre kazaya kalmış namazı kaza etmek dini bir görevdir. Bu kazayı da kişi tek başına kılabileceği gibi aynı şekilde cemaatle de kılarak kaza edebilir.
Günün Ayeti
Azıp dünya hayatını tercih edenlere gelince cehennem onların durak yeridir.
(Naziat, 79/37-39)
Günün Hadisi
Kabul edileceğine kesin bir şekilde inanarak Allaha dua edin.
Günün Sözü
Başa kakılan bir iyilik daima hakaret yerini tutar.
(Jean Racine)
Günün Duası
Allahım bugün vatanımızı ve milletimizi her türlü kaza, bela, afet ve terörden muhafaza eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Melami Nedir?
Allahın rızasını kazanmak için çalışan, bu yolda farzları yapıp, haramlardan sakınan, şöhretten kaçındıkları için nafile ve sünnetleri gizli yapan kimse. Nefislerini kınadıkları için melami adı ile anılmışlardır.
Günün Nüktesi
Yazıklar Olsun
Ebu Hureyre diyor ki: Hz. Peygamberim:
- Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun, buyurdu.
Kendisine:
- Kime yazıklar olsun, ey Allahın Resulü, diye soruldu.
Peygamberimiz:
- Anne-babasından birinin veya her ikisinin ihtiyarlık zamanlarına yetişip de Cennete giremeyene (onları razı ederek cennete girmeyi hak edemeyene), buyurdu.(Müslim, Birr, 3)