Sayfa Yükleniyor...
Yangında ölen şehit mi olur?
Gerçek şehitlik inanmayanlara karşı sırf Allahın dini ve onun rızası için savaş meydanında savaşırken öldürülen Müslümana verilen bir unvandır ki gerçek şehitlik de budur. Bu kısım insanlar Kuranın ifadesi ile diri olup ölmemiş kimselerdir ama biz bunun farkında değiliz. Bu şehitler ahirette cennetlik olup Müslümanlara şefaat edecek müminlerdir.
Şehitlik bu olmakla beraber bu mertebe de olmasa da şehitliğin başka şekilleri de vardır. Sevgili Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde bunlardan bir kaçını Yanarak ölen, suda boğulan, göçük, çığ, toprak veya bina altında kalan, veba gibi salgın hastalıklardan vefat eden, gurbette veya ilim yolunda ölen, doğumda vefat eden kadın şeklinde sıralamıştır. Bu şehitler sınıfı İslam inancında hükmen şehit olarak kabul edilmektedir. Bundan hareketle yanarak ölen mümin hükmen şehittir.
Şehit olan kişinin birine borcu varsa Allah onun borcunu bağışlar mı?
Allah, şehitlerin bütün günahlarını bağışlar. Ancak, kul borcunu bağışlamaz. Fakat borç sahibi hakkını helal ederse bağışlanır. Onun için kişi ahirete kul hakkı ile gitmemelidir.Bu anlamda Allah huzuruna kul hakkıyla gitmemeye gayret edilmelidir. Çünkü Allah kendisi ile ilgili hakları affetmek isterse affeder ama kul hakkını affetmez. Kulun kulu affetmesini ister.
İnsan dünyada yaptıklarının hesabını kabirde mi mahşerde mi verir?
Dinen ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar devam edecek hayata, kabir hayatı denir. Hz. Peygamber, Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Bir kimse o duraktan kurtulursa, sonraki durakları daha kolay geçer. Kurtulmazsa, sonrakileri geçmek daha zor olacaktır (Tirmizi, Zühd 5) şeklinde buyurarak, ahiret hayatının ölümle başladığını bizlere bildirmiştir.
İnsanı öldükten sonra kabirde sorgulayacak melekler Münker ve Nekirdir. Bu melekler ölünün kendisine gelerek Rabbin kimdir?, Peygamberin kimdir? Dinin nedir? diye soracak, iman ve güzel amel sahipleri, bu sorulara doğru cevaplar verecekler ve kendilerine cennet kapıları açılarak gösterilecektir.
Kâfir ve münafıklar ise bu sorulara doğru cevap veremeyecek, onlara da cehennem kapıları açılarak cehennem gösterilecektir. Kâfirler ve münafıklar kabirde acı ve sıkıntı içinde azap görürlerken, müminler nimetler içerisinde mutlu ve sıkıntısız bir hayat süreceklerdir.Ancak insan, bu dünyadayken yaptıkları veya yapmadıklarından dolayı mahşerde mahkeme-i kübrada hesap verecektir. Buradaki hesaptan sonra insanlar mükâfatlandırılmak için cennete cezalandırılmak içinse cehenneme gönderilecektir.
Kişinin Yaşam Destek Ünitesinden Çıkarılması caiz mi?
İslâm'a göre kişinin kendi canına kıyması yasak olduğu gibi tıbbî verilere göre yaşama ümidi kalmamış veya şiddetli acılar hisseden bir insanın yaşamına bir başkası eliyle son verilmesi demek olan ötenazi de yasaktır. Yaşam destek ünitesine bağlı bir kişi ancak;
a) Beynin kesin olarak bütün fonksiyonlarını yitirdiğine,
b) Kalbin ve solunumun tamamen durduğuna,
c) Bu durumdan geri dönüşün artık imkansız olduğuna uzman tabiplerce karar verilmesi şartıyla yaşam destek ünitesinden çıkarılabilir.
Günün Ayeti
Hayırlı işlerde birbirinizle yarışın.
Günün Hadisi
Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs.
Günün sözü
Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekin.
Hz. Ömer
Günün Duası
Allahım bizi ve sevdiklerimizi görünür görünmez bütün kaza ve belalardan koru.
Bunları biliyor muyuz?
Sekerat -i Mevt nedir?
Kişinin ölmeden önceki son anları demektir.
Günün Nüktesi
Hiç kişi anne babasına söver mi?
İbnu Amr İbniI-As anlatıyor: Rasulûllah aleyhissalâtu vesselâm: Kişinin anne ve babasına sövmesi büyük günahlardandır! buyurmuşlardı. Orada bulunanlar: Hiç kişi anne ve babasına söver mi? dediler. Evet! Kişi, bir başkasının babasına söver, o da babasına söver; annesine söver, o da bunun annesine söver! buyurdular.