2

İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2016 08:32
  • Güncelleme Tarihi :

Evlat edinilmiş kimse evlat edinilen ailenin mirasçısı olur mu?

İslam’a göre bir Müslüman, başkasının oğlunu veya kızını kendine öz evlat sayıp mirasçı kılamaz. Ne kadar öz evladım, dese, ne kadar da candan, ciğerden sevip saysa, yine başkasının evladı, yabancının oğlu, kızıdır. Bu yabancı çocuk, büyüyünce onu öz baba gibi kabul edemeyeceği gibi, hanımını da öz ana olarak göremez, yabancılara ait mahremiyet aralarında devam eder. Resul-i Ekrem Efendimiz, Hz. Zeyd’i kendisine evlat edinmiş, ancak Allah’u Teala daha sonra gönderdiği emirle bunu yasaklayıp, birinin başkasının öz oğlu, kızı olamayacağı bildirmiştir.

Bu bakımdan İslam’da evlat edinmek yoktur. Ama birinin çocuğunu alıp muvakkat bir zaman için meşgul olmak mümkündür. Yahut yetimlere, yoksullara, kimsesizlere bakmak için ayrı bir usul bulup yardım etmek sevaptır, güzel bir yardımseverliktir. Ancak kişiyi evlat edinip mirasına varis yapmak caiz değildir.

Ezan okunurken yaptığımız işi bırakmak zorunda mıyız?

Ezan okunurken ezanı duyan Müslüman’ın bu ezanı tekrar etmesi dinen müstehap olan bir davranıştır. Nitekim Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde bu hususta, “Ezanı duyduğunuzda aynısını tekrar edin” şeklinde buyurmaktadır.

Ancak kişi meşgul ise ya da tekrar etme imkanı ve ortamı yoksa ezanı tekrar etmemesinde bir sakınca yoktur.

Buna göre ezana icabet etmek güzel bir davranış olmakla beraber, kişinin bir işi varsa, ya da bir işle iştigal etmesi gerekiyorsa onu da yapmasında dinen bir sakınca yoktur.

Kadının dinen kocasından ayrılma hakkı var mı?

İslam boşama hakkını erkeğe vermiştir. Zira boşama gibi yuvayı bir anda yıkma salahiyeti, çoğu zaman hissi hareket edebilen kadına verilmesi durumunda boşamaların artması yuvaların erken yıkılması kuvvetli muhtemeldir.

Şayet erkeğe ait bu hak aynı şekilde kadına da verilmiş olsaydı, yuva yıkımı sık sık vaki olur, her öfke ve hiddet zamanında boşama kelimesini kullanacak kadın yuvayı ayakta tutamaz, yıkıverirdi. Kadının bu hissiliğindendir ki, atasözlerinde, “Her zaman kadında his, erkekte akıl hakimdir” denmiş, hissiliği fazla olan tarafa boşama hakkı ilk anda verilmemiştir.

Bununla beraber İslam kadını, bu haktan büsbütün mahrum da bırakmamıştır. Nitekim Hanefi Mezhebi’ne göre nikah sırasında kadın isterse boşama hakkını isteyebilir. Bu hakta diretmesi durumunda koca vermeyecek olursa kadın bu kişi ile evlenmeyebilir.

Erkek nikah esnasında verdiği bu boşama hakkını sonradan pişmanlık eseri gösterip de geri alamaz. Ne söz vermişse ona sadık kalmaya mecbur ve mahkumdur.

Yani nikahtan sonra ben bu hakkı geri aldım diyemez. Verilen bu boşama hakkı da üç boşamadan erkek açısından bir şey eksiltmez. İki taraftan ister kadın ister erkek fark etmeksizin boşamayı veren nikahı düşürmüş olur. Aynı zaman da kaç talak verilirse o kadar sayı üç talaktan düşmüş olur.

Günün Ayeti

Yaptığını çok görerek başa kakma.

Müddessir 6

Günün Hadisi

Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası.

(İbn Mâce, “Dua”, 11)

Günün Sözü

Yemini çok olan toplumun yalanı da çok olur.

VONDEL

Günün Duası

Allah’ım bugün dünyaya indirdiğin rahmetten bizi mahrum bırakma.

Bunları biliyor muyuz?

Maddi Temizlik nedir?

Bedendeki, elbisedeki ve çevredeki necasetin temizlenmesi ve bunların temiz tutulması anlamına gelmektedir.

Günün Nüktesi

Bir ibadet tavsiye et…

Ebu Hüreyre anlatıyor, bir gün peygamberimize bir bedevi gelerek, “Ey Allah’ın Resulü, bana bir ibadet tavsiye ediniz ki, ben onu yapınca cennete gireyim” dedi.

Peygamberimiz, “Allah’a ibadet edersen ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmazsan, farz olan beş vakit namazını kılar, farz olan zekatı verir ve Ramazan orucunu tutarsan cennete girersin” buyurdu.

Bedevi bunları eksiksiz yapacağım deyince bunun üzerine peygamber efendimiz, “Kim bir cennetlik görmek isterse şu temiz simaya baksın” buyurdu.

 

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık