Sayfa Yükleniyor...
Kaybedenin hesabı ödediği oyun kumar sayılır mı?
Kağıt ve benzeri haram olan bir oyunu oynamak kumardır ve haramdır. Bu ister ödetmesine oynansın isterse zevkine her ikisi de haramdır. Tabi bu oyun ödetmesine oynandığı zaman günah daha da büyük olur.
Ancak dama, futbol ve benzeri helal olan oyunları oynamakta bir sakınca yoktur. Fakat caiz olan bu oyunların kumara alet edilmemesi, kazananın, kazanma sonucunda oyundan bir menfaat elde etmemesi gerekir. Kaybeden de maddi bir zarara girmemesi gerekir.
Karı koca boşandığında koca ne zamana kadar eski eşine nafaka vermesi gerekir?
İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında, bir takım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Bunlardan birisi de, kocanın eşinin temel ihtiyaçlarını makul ve normal ölçülerde karşılama ve giderme görevidir. Bu, evlilik akdinden doğan bir sorumluluktur. Kadının zengin veya fakir, Müslim veya gayrimüslim olması bu görev ve sorumluluğu değiştirmez.
Kuran-ı Kerimde boşanmış ama iddet bekleyen kadına kocasının evinde ikamet etme hak veya yükümlülüğü getiren ve iddet süresince kadına zarar verilmemesini emreden ayetler vardır. Bu ayetler aynı zaman da kocaya eski eşine nafaka vermesini emretmektedir.
Söz konusu bu ayette yüce Mevla mealen şöyle buyurmaktadır: Onları (iddetleri süresince) gücünüz nispetinde, oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun. Onları sıkıntıya sokmak için kendilerine zarar vermeye kalkışmayın. Eğer hamile iseler, doğum yapıncaya kadar nafakalarını verin. Sizin için (çocuğu) emzirirlerse (emzirme) ücretlerini de verin ve aranızda uygun bir şekilde anlaşın. (Talak, 65/6).
Bu ayetten anlamından hareketle, İslam hukukçularına göre kadının kocası üzerindeki nafaka hakkı evlilik süresi ile evlilik sona erdiğinde ise iddet süresi ile kayıtlıdır. İddet dediğimiz üç ay hali bittiğinde ise nafaka sorumluluğu da bitmiş olur.
Besmele çekilmeden kesilen hayvanın eti helal olur mu?
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helal olması için, usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Usulüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helâldir. Şâfiîler besmelenin kasten terk edilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler.
Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir (nahr) ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenilir. Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici âletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde
Sarhoşluk veren her madde haram mıdır?
Sarhoşluk veren her şey İslam hukukuna göre içki hükmündedir. İslam fıkhına göre bütün içkiler haramdır, çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.
Peygamber Efendimiz bu hükmü ilan ederken, içkinin hangi maddeden yapıldığına bakmamış, ancak neticedeki tesirine yani sarhoş edişine dikkati çekmiştir. İnsanlar arasındaki ismi ne olursa olsun ve hangi maddeden yapılırsa yapılsın, sarhoş eden her şey içkidir. Buna göre bira ve benzeri içecekler haramdır.
Bal, darı, arpa ve benzeri maddelerin mayalanmasından elde edilen içki hakkında Hz. Peygambere soru sorulmuş, O da özlü ve kapsamlı bir ifadeyle: Sarhoş eden her şey içkidir. Her içki de haramdır buyurmuştur. Başka bir hadiste de: Çoğu sarhoş eden şeyin, azı da haramdır buyurmaktadır. Kısaca İslam fıkhına göre sarhoşluk veren her madde az olsun çok olsun haramdır. Her Müslümanın bu illetin imalından, alım satımından ve içiminden uzak durması gerekir.
Günün Ayeti
Kibirlenenlerin yeri cehennem değil mi?
Zümer 60.
Günün Hadisi
Münafığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edilince hıyanet eder.
Buhârî, İman, 24.
Günün Sözü
Kötü kazanabilir, ama üstün gelemez.
Joseph Roux
Günün Duası
Allahım haftaya hayırla başlamamı ve hayırla bitirmemi nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Kaside-i Bürde Nedir?
İslâm âlimlerinin meşhurlarından Muhammed bin Saîd Busayrînin, sevgili Peygamberimizi öven meşhûr kasidesi. Bu kasideyi rüyâsında Peygamber efendimize okuduğu ve Peygamber efendimiz de ona bürdesini yâni hırkasın ı hediye ettiği için bu kasideye Kasîde-i Bürde denilmiştir.
Günün Nüktesi
Yazık onlara
Ebû Hüreyre şöyle anlatıyor:
Hz. Peygamber kabristana gelip buyurdu:
Selâm sizlere ey müminler topluluğunun diyarı! Ve biz de Allah dilerse muhakkak size ulaşacağız. Kardeşlerimizi görmeyi arzu ediyorum.
Ey Allah'ın Resulü, biz senin kardeşlerin değil miyiz? dediler.
Peygamber aleyhisselâm:
Siz arkadaşlarımsınız. Kardeşlerimiz ise, henüz gelmemiş olanlardır.
Bunun üzerine:
Ey Allah'ın Resulü, ümmetinden henüz gelmemiş olan kimseyi nasıl bilir ve tanırsın? diye sordular. Peygamber aleyhisselâm:
Bilmiyor musun ki, siyah atlar arasında yüzleri ve ayakları beyaz olan bir atın sahibi kendi atını bilmez, tanımaz mı? buyurdu.
Evet, Allah'ın Resulü tanır, dediler.
Peygamber aleyhisselâm:
Çünkü onlar abdest sebebiyle yüzleri, el ve ayakları bembeyaz, parlak olarak gelirler. Ve ben de onları Havzın kenarında beklerim. Dikkat! Bazı kimseler benim Havzıma yaklaştırılmayacaktır. Haydi geliniz! diye çağıracağım.
Onlar senden sonra değiştirdiler, denilecektir.
Ben de:
Yazık onlara! Diyeceğim.