Sayfa Yükleniyor...
Havyar yemek caiz mi?
Havyar, balık yumurtasıdır. Yüce Mevla deniz ürünleri ile ilgili olarak Kuran-ı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır:
Deniz avı ve onun yiyeceği size de, yolculara da bir geçimlik olarak helal kılınmıştır (Maide, 5/96)
Sevgili peygamberimiz de deniz ürünleri ile ilgili olarak, Denizin suyu temiz; ölüsü de helaldir. (İbn Mâce, Taharet, 38)
Bu ayet ve hadisten de anlaşıldığı gibi balık yemek caizdir. Aynı şekilde balığın yumurtası olan havyarı da yemek caizdir.
Kişinin arkasından konuşmanın caiz olduğu bir durum var mıdır?
Gıybet, Müslüman veya kafir olsun fark etmeksizin ki bir kimsenin ayıbını ve kusurunu, onu kötülemek için arkasından söylemek ve başkalarına anlatmaktır.
Gıybet, İslamın yasakladığı büyük günahlardan birisidir. Gıybeti yapmak günah olduğu gibi hoşlanarak da dinlemek aynı şekilde günah ve haramdır.
Nitekim ayeti kerimede bu hususta şöyle buyrulmaktadır, Birbirinizin gıybetini yapmayınız. (Hucurat 12)
Hz. Peygamber de bu hususta şöyle buyurur, Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz? sahabeler, Allah ve Resulü daha iyi bilir! dediler. Bunun üzerine, Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır! açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam, Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?) dedi.
Hz. Peygamber, Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.
Dolayısıyla bir kişide olan kusuru söylemek gıybet, olmayanı söylemek ise iftiradır. Her iki durumda da kul hakkı işlenmiş ve büyük günaha girilmiş olunur.
Ancak bazı durumlarda kişinin gıybetini yapmak caizdir. Mesela; kişi, insanları dini ve dünyevi hususlarda kandırıyorsa ya da zarar veriyorsa, o zaman insanları uyarmak ve uyandırmak adına, o kimsenin bu günahlarını ya da kötü ahlakını söyleyebiliriz. Çünkü kusur ya da yanlışlarını söylemediğimizde bu kimse başkasına zarar verecektir.
Dolayısıyla zarara engel olma adına, o kişinin bu huy ve durumunu izhar edip insanlara söyleyebiliriz. Bunda da bir günahımız olmaz, bilakis sevabımız olur.
Kandil gecelerinde nişan veya düğün yapmak caiz mi?
Bir işin ya da fiilin haram olup olmaması zamandan ziyade İslama uygun olup olmamasına bağlıdır. Herhangi bir gecede ya da kandilde nişan veya düğün yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak zaman açısından nişan veya düğün haram olmamakla beraber yapılan düğünün şekli helallik veya haramlık açısından önemlidir.
Şayet yapılan merasimde Kuran, mevlid ve benzeri sevap kazandıran şeyler okunursa bu düğün, nişan şekli hangi gün gece olursa olsun caizdir.
Ancak yapılan düğün kadınlı erkekli birbirine haram olan kişilerin karışık bir şekilde el ele ve benzeri şekilde oynaması şekli ile sazlı sözlü bir düğün ise yine hangi gün gece yapılırsa yapılsın dinen caiz değildir.
Günün Ayeti
Sizin her yaptığınız iyiliği, muhakkak Allah bilir.
Nisa 4/127
Günün Hadisi
İman kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve organlar ile amel etmektir.
İbn Mace, Sunne, 9.
Günün Sözü
Dostuna da düşmanına da yardım et. Çünkü o zaman, dostunla daha yakın dost, düşmanınla da dost olursun.
Cledbul
Günün Duası
Allahım bugün beni dünyasını ve ahiretini kazananlardan eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Sabr-ı Cemil Nedir?
Başa gelen bela ve musibetten dolayı feryat etmeden, insanlara şikâyette bulunmadan gösterilen güzel sabır demektir.
Günün Nüktesi
Amber-i Çin Camii
Kırımda zengin bir tüccar cami yaptırmaya başlar. Binlerce kişi toplanır, yardım eder. O sırada inşaatın yanından bir ticaret kervanı geçer. Kervan on katar deve, misk ve amber yüklüdür. Kervan sahibi selam vermez.
Ey kervan sahibi, nereden gelip nereye gidersiniz? Yükünüz nedir? Diye sorarlar. Ama kervan sahibi oralı değildir. Kasıla kasıla geçer gider.
Cami yaptıran tüccar kızar. Adamlarıyla kervanı çevirir. Adamları, develerin üzerindeki bütün yükü indirirler. Yükte ne kadar misk ve amber varsa, sahibinin gözünün önünde, hepsini çamura katarlar. İnşaatın harcını, su ile değil de misk ve amberle kararlar.
Kervancı ne yapacağını bilemez. Hayret içinde oradan oraya koşuşturmaya başlar. Konuşur ama kimseye dinletemez. Tüccar onu alıp evine götürür. Büyük bir ziyafet verir. Yemekten sonra devlerine altın yükleyip:
Var şimdi git can kardeşim. Ama selamı unutma. Kendini de bir şey sanma.
Cami tamamlanır, ismini Amber-i Çin Camii koyarlar. Ne zaman ki yağmur yağsa, cami duvarları pek güzel kokar.