Sayfa Yükleniyor...
Çamur olmuş elbise ile kılınan namaz geçerli olur mu?
Namazın şartlarından birisi de necasetten temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, şarap, dışkı... gibi namaza engel necasetler bulunmamalıdır.
Tesettüre uymak ve temiz olmak şartı ile iş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir. Bu itibarla, yağmurdan dolayı çamur olmuş veya tarlada, bağda çalışmaktan toz, toprak, çamur olmuş ya da işin cinsine göre iş elbisesinde oluşan madeni yağlar, pas ve benzeri kirler namazın sıhhatine engel değildir. Bu şekilde kılınan namaz da dinen geçerlidir. Ancak kişi, camiye veya mescide gidecekse temiz elbise giymesi Kuranın emridir.
Örf, adet ve medeniyet gereği olarak camiye veya cemaate giden kimsenin en güzel elbiselerini giymesi cemaate saygının bir gereğidir. Gerek evde, gerek diğer yerlerde tek başına da olsa namazların temiz ve güzel bir kıyafetle kılınması, şüphesiz daha iyidir.
Gördüğümüz rüyayı başkasına anlatmada bir sakınca var mı?
Görülen rüyaları başkalarına anlatmakta bir sakınca yoktur. Ancak görülen rüyaları her zaman insanlarla paylaşmamak daha evladır.
Şayet illaki anlatılacaksa da iyi rüyalar anlatılmalı, hoş olmayan insanları kötü anlamda etkileyecek rüyaları anlatmamak daha iyidir.
İslamda nazar için kurşun döktürmek var mıdır?
Nazar için kurşun döktürmek dinen caiz değildir. Caiz olmadığından böyle bir fiile tevessül etmek insanı günahkar yapar.
Kişi nazardan çekiniyor ya da böyle bir endişesi varsa kurşun döktürme yerine Felak, Nas, İhlas, Ayetel Kürsü gibi ayet ve sureleri okumalıdır.
Kuran-ı Kerimde Seyyidül-istiğfar diye bir dua var mı?
İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allahtan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. seyyidül-istiğfar duası, istiğfarın en güzeli anlamına gelmektedir.
Kuran-ı Kerimde işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir. Nitekim bu hususta mealen şöyle buyrulmaktadır:
Ve onlar çirkin bir günah işledikleri, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Allah'tan başka günahları kim bağışlayabilir? Bir de onlar, bile bile, işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmezler. (Al-i İmran, 135).
Kuran-ı Kerimde, istiğfar duası adında özel bir dua yoktur. Ancak içeriği bakımından istiğfar anlamı taşıyan pek çok dua vardır.
Ancak Hz. Peygamberin seyyidül-istiğfar duası vardır. Hz. Peygamberin seyyidül-istiğfar (istiğfarın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:
Allahım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiç bir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin ahdin ve vadin üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.
(Buharî, Daevat, 2).
Günün Ayeti
Allah siz kulları için kolaylık murad eder, zorluk değil.
Bakara, 2/185.
Günün Hadisi
Merhamet duygusu ancak vicdansız ve zalim kimselerin kalbinden çıkarılmıştır.
Tirmizi, Birr, 16.
Günün Sözü
Zamanı satabilirsin, ama geri satın alamazsın.
Paulo Coelho
Günün Duası
Allahım güne ve haftaya maddi ve manevi kazançlarla başlamayı ve kazançla bitirmeyi nasip et.
Bunları biliyor muyuz?
Hadîs-i Cibrîl Nedir?
Hz. Peygamber ashabı (arkadaşları) ile otururlarken, Cebrailin insan suretinde gelip; İslâm'ı, imanı ve ihsanı sorduğunda Resulullahın verdiği cevapları bildiren hadis-i şerif demek.
Günün Nüktesi
Maneviyat ab-ı hayatından içmek
İmam-ı Şibli, kendi irşadına sebep olan bir olayı şöyle anlatır:
- Bir gün, akan bir nehrin kenarında şaşkın şaşkın bekleyen bir köpek gördüm.
Köpek, kuruyan ağzından dilini sarkıtmış, nefes nefese suya bakıyor, fakat ondan bir yudum su içmeye de cesaret edemiyordu.
Meğer ne zaman suya eğilse, suyun içinde kendi aksini görüyor, başka bir köpek zannıyla korkudan geri çekiliyordu.
Nihayet bu işin, bir netice getirmeyeceğini anlayınca birden kendini suyun içine attı. O kendini atınca, tehdit eden aksi de ortadan kaybolduğu için, kana kana sudan içti.
Köpeğin bu halinden ibret aldım. Çünkü benim nefsim, daima beni tehdit ediyor, maneviyat ab-ı hayatından içmemi önlüyordu.
Birden, ona aynı olan arzu ve heves perdelerini yırttım, işte o zaman, karşımdan kayboldu.
Ve ben, iman ve İslam yolunda maneviyat ab-ı hayatından doya doya içmeye muvaffak oldum. Nefsimle olan mücadele imtihanını kazandım.