Sayfa Yükleniyor...
Oruç tutacak gücü olduğu halde tutmayan bir kimse, bu orucun fidyesini verse oruç borcundan kurtulmuş olur mu?
Oruç için fidye verilmesi, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı kimseler ile iyileşme ümidi olmayan hastalar için geçerlidir. Hz. Peygamber ve sahabenin uygulaması, fidyeden bahseden ayetteki oruç tutmakta zorluk çekenler. (Bakara, 2/185) ifadenin yalnızca yukarıda sayılan kimseleri kapsadığını göstermektedir. Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği halde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Müslim, Sıyâm, 149-150).
Ancak sağlığı yerinde ve oruç tutmaya gücü olduğu halde mazeretsiz olarak oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve mazeretsiz tutmadıkları oruçlar için tövbe istiğfar etmeleri gerekir.
Oruçluyken denizde yüzmek orucu bozar mı?
Oruçluyken duş almak da denize girmek de orucu bozmaz. Fakat ağız ve burundan vücuda su girerse o zaman oruç bozulur. Duş alırken belki buna dikkat edebilirsiniz ama yüzerken ağız ve burna su kaçması sıkça rastlanılabilir bir durumdur.
Bu yüzden oruçluyken denize girmek riskli ve doğru olmayan bir davranıştır.
Oruç her insana farz mıdır?
Oruç her insan farz değildir. Bir insana orucun farz olması için kendisinde üç şartın bulunması gerekir. Bu şartlar da şunlardır.
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı olmak.
3. Bulûğa ermiş olmak.
Hasta ve yolculara da oruç farzdır. Ama bunlar Ramazanda tutmayıp daha sonra kaza edebilirler. Oruç tutarlarsa daha iyi olur. Allah Teâlâ Kuran-ı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır: Sayılı günlerde... Sizden kim hasta veya yolculukta olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Onu tutabilenlere bir yoksulu doyuracak fidye de gerekir. Kim bir hayrı içten gelerek yaparsa onun için daha hayırlı olur. Oruç tutmanız sizin için daha iyidir. Bir bilseydiniz! (Bakara, 2/184)
Namaz kılmayanın tuttuğu oruç kabul edilir mi?
İslam inancında her ibadet kendi başına değerlendirilir. Yani her ibadetin sevabı ya da ihmali halinde günahı ayrı değerlendirilir. Dolayısıyla oruç tutanın sevabı namaz kılmayanın günahı olur. Yani namaz kılmayanın tuttuğu oruç kabul olmaz diye bir şey söylenemez Namaz kılmayan bir kişi orucun kurallarına uyduğu müddetçe oruçları geçerli olup oruç mükellefiyetini yerine getirmiş olur ve oruç sevabını da hak eder.
Bununla birlikte oruçlu olarak kılınan namazların sevabı da çok büyüktür. Ancak mümine yakışan ve kendisine yüklenen görev ve sorumluluğun bir gereği olarak her iki ibadeti de eda etmesidir.
Günün Ayeti
Siz Allah için verirseniz, Allah onun yerine daha iyisini verir
Günün Hadisi
Hayırlar içerisinde sevabı en çabuk olanı, iyilik yapmak ve akraba ziyaretinde bulunmaktır
Günün Sözü
Hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır.
Yunus Emre
Günün Duası
Allahım bu gün bana hiçbir organımla sana asi olmayı nasipetme. Sana hakkı ile kulluk edip şükredenlerden eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Çilehane Nedir?
Tarikat yapılarında dervişlerin çile dönemleri için yapılmış, yalnızca küçük bir kapısı bulunan, penceresiz ve dar oda.
Günün nüktesi
Köle Çocuk
Peygamber Efendimizin sevgili torunu Hz. Hasan Medinede dört tarafı duvarla çevrili bir bahçenin yanından geçiyordu. Gözü, orada oturan küçük bir zenci çocuğa ilişti. Çocuğun elinde bir ekmek, önünde de bir köpek vardı. Yavrucak, ekmekten bir parça kendisi yiyor, bir lokma da köpeğe veriyordu. Bu şekilde yaparak bütün ekmeği bitirdi.
Hz. Hasan ona neden böyle yaptığını sordu. Çocuk; Gözlerim o köpeğin gözlerine bakarken daha fazlasını yemekten utandım diye cevap verdi.
Hz. Hasan bu sözden çok etkilendi ve kölenin ve bahçenin sahibi olan İbban bin Osmandan hem bahçeyi, hem de çocuğu satın aldı.
Kölenin yanına giderek; Ben seni satın aldım deyince o tatlı çocuk ayağa fırladı; Allahın ve Onun peygamberinin, sonra sizin emirlerinizi dinleyip itaat edeceğim dedi. Hz. Hasan ise; Benim tarafından azad edildin ve bu bahçeyi de sana bağışladım buyurdu.