İnsan ve Din


  • Oluşturulma Tarihi : 23.10.2019 07:24
  • Güncelleme Tarihi :
İnsan ve Din yazının resmi

Cemaatle beş vakit namaz kılınan cami ve mescitlere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimseler, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları halinde tekrar ezan ve kamet getirmelerine gerek yoktur. Çünkü kendilerinde önce kılınan cemaat namazında ezan okunmuş, kamet getirilmiştir. Ancak beş vakit namazın pek kılınmadığı camii ve mescitlerde ise ezan okunarak ve kamet getirerek namaz kılmak daha faziletli olup sadece kametle de yetinilebilir.
Komada olan kimse kendine geldiğinde namazlarını kaza edecek mi?
Dinimizde sorumluluğun en önemli şartı akıldır. Aklı tam olmayan bir kimse dinimizin emir ve yasakları ile sorumlu değildir. Buna göre bilinci yerinde olmayan kişinin namazları düşer. Bu itibarla bitkisel hayata girerek bilinci yerinde olmayan ve bir daha iyileşmeyen bir kişi tutamadığı oruçlardan ve kılamadığı namazlardan dolayı sorumlu olmaz. Dolayısıyla bu durumda iken vefat eden kişinin tutamadığı oruçları için fidye vermek gerekmez. Bilinci giden ya da bitkisel hayatta olan kimse ayıldığında veya iyileştiğinde namazlarını kaza etmesi gerekir.
Gusül alması gerek kişi Kur’an-ı Kerim’i dinlemesi caiz mi?
Cünüp veya hayırlı olan kişiye belli başlı dini yasaklar söz konusudur. Kur’an-ı Kerim’i okuma, namaz kılma, Kabe’yi tavaf etme gibi. Bu durum giderilmedikçe bu ibadetleri yapmak dinen caiz değildir. Fakat Kur’an-ı Kerim’i dinlemek farklı bir işlemdir. Kur’an-ı Kerim’i dinlemek dinen böyle bir halde okumak gibi değildir. Cünüp veya hayızlı olan bir kimse dilerse Kur’an-ı okumadan dinleyebilir. Tabii bir Müslüman’a yakışan ve kendisinden beklenen daima Kur’an-ı Kerim’e karşı saygılı davranması imkan dahilinde de temiz bir şekilde okuması ya da dinlemesidir.
Müslüman kimse günahından dolayı cehennemde sonsuza kadar kalır mı?
İmanın esaslarına inanan kişi Müslümandır. Müslüman’ın da günahı ne kadar çok olursa olsun Allah onu affetmese, şefaat edecek olanlar da şefaat etmese bu Müslüman günahından dolayı cehenneme gider. Ancak günahlarının cezasını çektikten sonra illaki cennete girer. Çünkü hiçbir Müslüman sonsuza kadar cehennemde kalmaz. Cehennemde ebediyen olarak kalacak olanlar inanmayan, şirk koşan, kafir olan kimselerdir.
Günün Ayeti
Her kim imanı küfürle değiştirirse artık düz yolun ortasında sapıtmış olur. Bakara, 2/108
Günün Hadisi
Merhamet duygusu ancak vicdansız ve zalim kimselerin kalbinden çıkarılmıştır. Tirmizi, “Birr”, 16.
Günün Duası
Allah’ım günümüzü hayırlı kazancımızı bereketli eyle.
Günün Sözü
Aşkın gözü kör, kulağı sağırdır; ne doğru yolu görür ne doğru sözü duyar. Cenap Şahabettin
Bunları biliyor muyuz?
Tahkiki İman Nedir?
Kesin delillere ve araştırmaya dayalı olarak inanılması gereken imanın esaslarına inanmak demektir.
Günün Nüktesi
Kuyuya Düşseydi Çıkarmaz Mıydınız?
Ebu Kilabe anlatıyor: Ebu Derda bir gün büyük bir günah işlemiş bir adamın yanına uğradı. Oradakiler adama sövüp sayıyorlardı. Ebu Derda bu gruba sordu: “Bu adam bir kuyuya düşseydi kendisini çıkarmaya çalışmaz mıydınız?” “Çalışırdık.” “Öyleyse kardeşinize sövmeyiniz de sizleri onun durumuna düşmekten koruyan Allah’a hamd ediniz!” “Sen ona buğz etmiyor musun?”

İnsan ve Din
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık