Sayfa Yükleniyor...
Cennet ve cehennem şu an yaratılmış olmakla beraber insanlar şu an cennette ya da cehennemde değildir. Ölüler, şu an kabir aleminde cennet veya cehenneme benzer bir hayat sürüyorlar. Nitekim sevgili peygamberimiz bu hususta bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Mezar ya cennet bahçesinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur” (Tirmizî, “Kıyamet”, 26.) buyurmaktadır. Yani kişi kabirde ya nimet içindedir ya da azaptadır. Ancak mahşerden sonra hesap verme bitince insanlar cennete veya cehenneme gideceklerdir.
Bedenle yapılan ibadetlerde aslolan kişinin tek başına bu ibadeti yapmasıdır. Bu anlamda kişinin tek başına abdest alması mümkün ise başkasından yardım alarak abdest alması mekruhtur. Çünkü bunda ibadete aykırı olan bir nevi kibirlenme vardır. Ancak kişinin her hangi bir fiziki rahatsızlığı varsa abdest alırken başkasından yardım almasında dini anlamda bir sakınca yoktur.
Fatihayı namazda dili kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden tekrarlama okuma sayılmaz, yani böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz. Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi harfleri yerlerinden çıkartarak ve eğer yanında başkaları varsa onları namazda rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir.
Her namazda olduğu gibi birinci selam farzdır ikincisi ise sünnettir. Birinci selamın verilmesi ile namaz biter. İkinci selamı vermek ise tamamen sünnet olan bir davranıştır. İkinci selamın verilip verilmemesi namazın bitişini etkilemez. Cenaze namazı da öyledir. Birinci selam ile birlikte sağ eli indirmek namazı da bozmaz, namazı da tamamlamaz. Onun için cenaze namazında selam ile birlikte ellerin indirilmesi namazı bozmadığından ve namaza da bir artı koymadığından, ortama ve örfe göre davranarak namazı kılabiliriz. Şayet selam ile birlikte ellerini indiren bir toplum ile namazı kılıyorsak ellerimizi indirebiliriz. Aksi bir cemaat ile kılıyorsak selam verirken ellerimizi indirmeyeceğiz. Yani her ikisi de uygundur. Çünkü bu örfi bir durumdur.
Günün Ayeti
“Andolsun, sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Resûlü’nde güzel bir örnek vardır.”
Ahzab, 33/21.
Günün Hadisi
“Yiyiniz, tasadduk ediniz, giyiniz. Fakat bunları yaparken israfa ve tekebbüre kaçmayınız.”
Nesâî, “Zekat,” 66.
Günün Sözü
Bazen susmak, söylenen birçok sözden daha fazlasını ifade eder.
Montesguieu
Günün Duası
Allah’ım bugün yapacağım bütün hayır, ibadet ve duaları samimi ve ihlaslı yapabilmeyi bana nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Sebeb-i Nüzûl Nedir?
Kur’ân-ı kerîm ayet ve surelerinin nüzûl (inme) sebebi demektir.
Günün Nüktesi
Gıybet ve İftira...
Hz. Peygamber de bu hususta şöyle buyurur:
“Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?”
Sahabeler,
“Allah ve Resulü daha iyi bilir!” dediler.
Bunun üzerine:
“Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” açıklamasını yaptı.
Orada bulunan bir adam:
“Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)” dedi.
Hz. Peygamber,
“Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”
(Ebu Dâvud, “Edeb”, 40.)