2

İnsanlar ne zaman cennete veya cehenneme gidecek? 


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2015 07:02
  • Güncelleme Tarihi :

Cennet ve cehennem şu an yaratılmış olmakla beraber insanlar şuan cennette ya da cehennemde değildir. Ölüler, şuan kabir aleminde cennet veya cehenneme benzer bir hayat sürüyorlar. Nitekim sevgili peygamberimiz bu hususta bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Mezar ya cennet bahçesinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur” buyurmaktadır. Yani kişi kabirde ya nimet içindedir ya da azaptadır.

      Ancak mahşerden sonra hesap verme bitince insanlar cennete veya cehenneme gideceklerdir

İbadetini yapmayan kimsenin kazandığı paradan yeminin bir sakıncası var mı?     

      Dinen, koca ailenin reisidir ve evinin nafakasını temin etmekle yükümlüdür. Kazanç yollarının meşruluğuna riayet etmek yani helal lokma kazanıp çoluk çocuğuna ekmek getirmek onun sorumluluğundandır. Dolayısıyla helalinden bir rızık temin edip getiriyorsa sevabı, haramdan kazanıp getiriyorsa kocanın vebalı ve günahı olur. Bu anlamda kadının bu kazançta günahı veya sevabı yoktur.

       Dini emirleri yerine getirse koca görevini yerine getirmiş olur bundan da sevabını alır. Ama koca namaz, hac, zekat… gibi dini görevlerini yerine getirmiyorsa ya da içki, kumar, faiz… gibi Allah’ın haram kıldığı bir fiil yapıyorsa bunlar yanlış ve günah olmakla beraber rızkına ya da kazancına bir zarar vermez. Yani kazandığı para helal ise günah işlemekle bunu haramlaştırmaz. Yaptığı iş kazandığı ekmek haram ise namaz kılması bunu helalleştirmez.

      Dolayısıyla koca dini görevlerini ihmal ederek bir şey kazanıyorsa kadının bunda bir günahı yoktur. Bu kazançtan da yemesinde bir sakınca yoktur, vebali kocaya aittir.

Namazın ilk iki rekatında aynı zammı süreyi okumak caiz mi?

    Namaz kılarken her rekâtta ayrı ayrı zamlı sure okumak gerekir. Şayet fazla sure bilinmiyor sadece bir sure biliyorsa, o zaman her rekâtta aynı sureyi okur, başka sureleri de ezberlemeye çalışır.

Recep ayında nafile oruç tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

       Bilerek yemek içmek ve oruca aykırı olan işleri yapmak orucu bozar. Ancak unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Bu hususta farz, vacip, nafile oruçlar arasında bir fark yoktur. Çünkü unutma ve yanılma ile yapılan işler bağışlanmıştır.

       Ama kişi unutması geçtiği anda veya “Sen oruçlusun” denildiği halde, hiç aldırış etmeden yemesine devam etse orucu bozulur.

       Buna göre nafile oruç tutarken unutarak yemek yemek ya da bir şey içmek oruca zarar vermez.

Günün Ayeti

Allah günahta ve inkârda direnen hiç kimseyi sevmez.

Günün Hadisi

Kendi aleyhinize, evlâtlarınızın, hizmetçilerinizin ve mallarınızın aleyhine sakın beddua etmeyiniz ki; duaların kabul olacağı bir saate rastlarsınız da, bedduanız kabul oluverir."

[Ebû Dâvud, Sünen, Salât, 62]

Günün Sözü

Küçük avantajların peşinden koşarken büyük başarılardan olabilirsiniz.

Konfüçyüs

Günün Duası

Allah’ım bugün beni hiçbir konuda aciz ve çaresiz bırakma

Bunları biliyor muyuz?

Selef-i Sâlihîn Kimdir?

    Ashab, tabiîn ve tebe-i tabiîn gibi Rasûlüllahın asrına en yakın yaşayan Müslümanlardır. Bunlar inanç, ibadet ve diğer yaşantılarıyla bütün sapık ve bid'at sayılabilecek düşünce ve davranışlardan uzak kimselerdir.

Günün Nüktesi

Değişen ne?

Hz. Mevlana’ya sorarlar;

-Sen Şems'ten önce de namazını kılar, ibadetini yapar mıydın?

-Yapardım.

-Ondan önce de etrafındakilere iyilik etmeye çalışmaz mıydın?

-Çalışırdım.

-Peki, öyleyse değişen ne? Diye sorarlar.

Hz. Mevlâna'nın cevabı sarsıcı;

-Şems gelmeden önce üşüdüğüm zaman ısınırdım. Şems geldikten sonra dünya da bir Müslüman dahi üşüyorsa, ısınmaya hakkım olmadığını öğrendim...

İnsanlar ne zaman cennete veya cehenneme gidecek? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık