Sevgili peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmaktadır: “insanları güldürmek için yalan söyleyen kişiye yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun” (Ebu Davud, “Edeb”, 40.) Bu hadislerden hareketle şaka ile de olsa yalan söylemek caiz değildir. Yalan ancak şu üç yerde söylenebilir. 1-Karı kocanın arasını düzeltmek. 2-Arası bozulan iki kişinin arasını düzeltmek. 3- Savaşta düşmanı mağlup edebilmek için.
“Ekmeği kesen cennete giremez” sözü İslam itikadına uygun mu?
Ekmek, İslam inancında ve örfümüzde kutsaldır. Kutsal olduğu için de Müslümanın her zaman ona hürmet ve saygı göstermesi gerekir. Ancak kutsal kabul edilen ekmeği ihtiyaç halinde kesmek veya bölmekte de dinen bir sakınca yoktur. Halk arasında kullanılan “Ekmek kesmek” tabiri, yenilecek ekmeği dilimlere ayırmak manasında olmayıp, başkasının rızkını engellemek, onun alacağı ekmeğin parasını kesmek, hakkını vermemek anlamına gelmektedir. Ki bu da kul hakkıdır. Kul hakkı ki Allah’ın affetmediği iki büyük günahtan birisidir. Kul hakkını kul affederse Allah affeder.
Camii resimli bir seccadenin üzerinde namaz kılmak caiz mi?
Üzerinde namaz kılınacak seccadenin kalbi meşgul edecek resim ve işlemelerden temiz olması namaz açısından daha doğrudur. Aynı durum mescid ve camiler için de geçerlidir. Zira resimlerin olduğu yerde namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir. Bu itibarla üzerinde Kâbe ve mescit resmi bulunan namazlık üzerinde namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Caiz olduğu gibi bir hakaret veya saygısızlıkta söz konusu değildir. Çünkü Kâbe ve mescit resimleri ayakaltına gelmeyip de secde edilen yere geldiğinden hakarete maruz kalmamış, hürmete layık şekilde tutulmuş olunmaktadır. Bu sebeple namaza mani bir hal söz konusu olmamaktadır. Ancak Kâbe, cami dışındaki resimlerin olduğu herhangi bir cismin üzerine namaz kılmak caiz ve geçerli olmakla birlikte mekruhtur
Kişi yanlışlıkla kılacağı vakitten başka vakte niyet etse bu namaz geçerli olur mu?
Kişi yanılarak kılacağı vaktin dışındaki bir vakte niyet etmişse namazına bir zarar gelmez o namaz geçerlidir. Böyle niyet etse dahi namazını bozmamalıdır. Çünkü bilerek değil bilmeyerek ve yanılarak niyet etmiştir. Mesela kişi öğle namazını kılacağı vakitte ikindiye niyet etse ama namaza gelirken öğle namazı diye seccadenin üzerinde durursa bu namaz geçerlidir. Çünkü kalbindeki niyet öğledir. Velev ki dille ikindiye niyet etse de asıl niyeti kalpte olan niyettir. O da vaktin yani öğlenin niyeti olduğu için bu namaz geçerlidir.
Günün Ayeti
Allah iyilikte bulunanları sever. (Al-i İmran, 3/148)
Günün Hadisi
Yalandan sakının, çünkü yalanla günah yan yanadır ve ikisi de insanı cehenneme götürür. Müslim, “Birr”, 103.
Günün Sözü
Sabır, yüzü ekşitmeden acıyı içine sindirmektir. Cüneyd-i Bağdadi
Günün Duası
Allah’ım huzuru ve merhameti hayatımızdan eksik etme.
Bunları Biliyor Muyuz?
Mizab Nedir?
Kabe’nin damında biriken yağmur sularının dışarıya akmasını sağlamak amacıyla Hatim’in bulunduğu taraftaki duvarın üstüne yerleştirilen altından yapılmış oluktur.
Günün Nüktesi
Müslüman…
Ebu Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, Resulullah şöyle buyurdu: “Birbirinizle hasetleşmeyiniz. Almayacağınız bir malın fiyatını müşteri kızıştırmak için artırmayınız. Birbirinize kin ve nefret beslemeyiniz. Birbirinize darılıp yüz çevirmeyiniz. Birinizin satışı üzerine başka biriniz satış yapmasın. Ey Allah’ın kulları, böylelikle kardeş olunuz. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulüm ve haksızlık yapmaz, yardımı kesmez ve onu hakir görmez. Peygamberimiz üç defa göğsüne işaret ederek buyurdular ki, ‘Takva buradadır. Müslüman kardeşini hor ve hakir görmesi, bir kimseye şer olarak yeter. Her Müslümanın kanı, malı ve ırzı, başka Müslümana haramdır.’” Müslim, “Birr”, 32.