Dinin emrettiği konular hususunda Allah Teâlâ insanlara zorluk yüklememiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurulmaktadır: “Allah, kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez.”(Bakara, 2/286) “Köre vebal yoktur, topala da vebal yoktur, hastaya da vebal yoktur.” (Fetih, 48/17) Dolayısıyla ışın tedavisi gören bir kimse vücuduna su değmemesi gerekiyorsa tabiî ki değdirmeyecek abdest ya da gusül için su yerine teyemmüm yapacaktır. Bu, Allah’ın biz kullarına verdiği bir kolaylıktır. Ama ışın tedavisinin uygulandığı bölge çok küçük bir bölge ise ve vücudun geri kalan bölümlerinin yıkanması zarar vermeyecekse o bölge bir sargı ile sarılır ve diğer yerler yıkanır. Tabii bunun şartı tedaviye zarar gelmemesidir. Herhangi bir zarar gelecekse teyemmüm almak kâfidir.
Gayr-i Müslimler için istiğfar edilir mi?
İslam inancına göre inanmayan veya şirk koşan kimseler için istiğfar edilmez. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de bu yasaklanmıştır. Dinen onlara istiğfar edilemez ancak onlar için hayatta iseler doğru yolu bulmaları adına temennide bulunabilir. Nitekim sevgili peygamberimiz kendisine kötülük ve zulüm eden müşrikler için ‘Allah’ım kavmimi doğru yola eriştir. Çünkü onlar gerçeği bilmiyorlar’ (Müslim, “Cihad”, 104.) şeklinde dua etmiştir.
Amel defteri nedir?
İnsanın dünya hayatında yaptığı iyi ve kötü bütün işlerin sözlerin kayıt edildiği defter. Bu defter sesli bir film misali insanın her türlü hâl ve hareketini, konuşmalarını zapt eden bir defterdir. Bu kayıt ve zabıtlarla insan ahirette hesaba çekilecek, bu defter insanın leh veya aleyhinde bir şahid olacaktır.
Besmelenin Türkçe anlamı nedir?
Besmelenin Türkçe anlamı: “rahman ve rahim olan Allah’ın adı ile falan işi yapıyorum demektir. Besmelede geçen Rahman’ın anlamı, Allah’ın, yeryüzündeki bütün varlıklara ayırım yapmaksızın rahmet etmesi demektir. Rahim ise, Allah’ın Ahiret gününde sadece müminlere rahmet etmesi demektir.
Ayağında mantar olan erkeğin ayağına kına katması caiz mi?
Kına, altın, türü ziynetler, daha ziyade kadınlara mahsustur. Kadınların kına ile süslenmeleri dinimizce sünnettir. Ancak erkeklerin süs için kına yakması uygun değildir. Fakat hastalık, mantar gibi rahatsızlıklar durumunda ise erkeğin kına yakmasında dinen bir beis yoktur
Günün Ayeti
Sana rabbinden indirilenin hak olduğunu görüp bilen kimse görmeyen gibi olur mu? Bunu ancak akıl sahipleri anlar.
Ra’d, 13/19.
Günün Hadisi
“Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın.”
(Buhârî, “Salât”, 60.)
Günün Sözü
Allah sadece kalbi verir içini sen doldurursun.
Şems-i Tebrizi
Günün Duası
Allah’ım dünyamızı ve ahretimizi kaybettirecek insanlardan ve işlerden bizi uzak eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Vad ve Vaid nedir?
Bu dünyada Allah’ın emirlerine boyun eğip yasaklarından kaçınanların, ahirette cennetle mükâfatlandırılmasına vad, buyruklarını terk edip yasaklarını çiğneyenlerin cehennemle cezalandırılmasına da vaid denmektedir.
Günün Nüktesi
Ölü ve Pişmanlık…
Behlül Dana Hz. bir gün halîfeye;
“Ey Hârûn Reşîd! Yer içinde, yer üzerinde ve göklerde çok olan nedir?” diye sordu.
Hârûn Reşîd;
“Bunu bilmeyecek ne var? Yer içinde ölüler, yer üzerinde hayvanlar ve bitkiler, gökte ise meleklerdir.” dedi.
Behlül; “Değil.” buyurdu.
Halîfe;
“Nedir?” deyince,
Behlül-i Dânâ;
“Ey Halîfe! Yer içinde çok olan ölülerin pişmanlıkları, yer üzerinde insanların hırs ve tamahı, gökte ise âdil hükümdarların sevaplarıdır.” buyurdu.