2

İslam dininde ölü naaşının yakılması caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 09.02.2016 09:47
  • Güncelleme Tarihi :

Müslüman olan kişinin öldükten sonra yıkanıp, kefenlenerek ve namazı kılınarak gömülmesi esas olandır. Dinimizin ölçüsü budur. Hz. Peygamberimizin uygulaması da böyledir.

Kişinin öldükten sonra yakılıp küllerinin denize dökülmesi İslam inancında olan bir uygulama değildir. Çünkü Müslüman kimse mükerrem bir varlıktır. Yaşarken de öldükten sonra da mekerremdir. Ona her zaman saygılı olmak dini bir gerekliliktir.

Dolayısıyla bir Müslüman'ın yakılması caiz değildir. Böyle bir vasiyeti olsa dahi geride kalan akrabalarının böyle bir vasiyeti yerine getirmesi caiz olmaz.

Erkeğin kadına ya da kadının erkeğe kan vermesi caiz mi?

Tedavi için yapılan kan naklinde, kan verenin ya da alanın kadın erkek, Müslüman veya gayr-ı Müslim oluşunun bir farkı yoktur.

Dolayısıyla kadından kan alınabileceği gibi aynı şekilde erkekten de kadına kan alınabilir. Bunun da dini anlamda hiçbir sakıncası yoktur.

Boşanmanın şakası olur mu?

İslam fıkhına göre, bazı değerlerin şakası olmaz. Nikah, boşama, Ridde... gibi.  Nitekim Hazret-i Peygamber bir hadisi şeriflerinde mealen şöyle buyurmaktadır.  "Üç şeyin ciddisi de ciddidir. Şakası da ciddidir.  Nikah, talak ve dinden dönme.“

Bu ve benzeri nassları dikkate alan İslam bilginleri şakayla da olsa nikahlanmak, boşanmak veya İslam’dan dönmek cümlelerini söyleyen kimsenin üç durumu da geçerli olacağını söylemişler. Buna göre kişi şaka ile de olsa hanımını boşarsa, boşanma geçerli olur. Öyleyse bu değerlerle asla şaka yapmamamız lazım.

Peygamberden günah işleyen olmuş mu?

Peygamberler Allah'ın yeryüzündeki elçileri ve insanların önderleri, Kılavuzları ve yol göstericileri olduklarından büyük günah ve kıymet düşürücü küçük günah işlemezler. Bunlardan korunmuşlardır.

 Ama peygamberliğin kıymetini düşürmeyecek peygamberi görev açısından kişiliğini zedelemeyecek küçük hataları yapabilirler. Fakat peygamberin bu küçük hatası insanlar tarafından bilinmeden farkına varılmadan Allah tarafından gelen uyarı ile düzeltilir.

Buna göre halk arasında yaygın olan bazı peygamberler hakkındaki zinaya teşebbüs etti, güneşi, ayı kendine ilah edindi (geçici bir süre)... gibi bidat ve hurafeler İslam dininin tevhid ilkesi ve peygamberlerin taşıdığı İsmet sıfatı ile bağdaşamaz.

İmam ezanı okuduğunda duyan kimse ezanı tekrar etmek zorunda mı?

Ezan okunurken ezanı duyan Müslüman’ın bu ezanı tekrar etmesi dinen müstehap olan bir davranıştır. Nitekim Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde bu hususta şöyle buyurmaktadır: “ Ezanı duyduğunuzda aynısını tekrar edin.”

Ancak kişi meşgul ise ya da tekrar etme imkanı ve ortamı yoksa ezanı tekrar etmemesinde bir sakınca yoktur. Buna göre ezana icabet etmek güzel bir davranış olmakla beraber, kişinin bir işi varsa, ya da bir işle iştigal etmesi gerekiyorsa onu da yapmasında dinen bir sakınca yoktur.

Günün Ayeti

 Ne elinizden gidene, ne de başınıza gelene üzülmeyesiniz

 Bakara 2/153

Günün Hadisi

 Bir mü’minin öldürülmesi, Allah indinde dünyanın yok olmasından daha büyüktür.

 (Nesâî, “Tahrîm”,2)

 Günün Sözü

 Birçok insan, mutlu olduğunu bilmediği için mutsuzdur

Günün Duası

 Allah’ım bugün altından kalkamayacağım hiçbir yük verme

Bunları biliyor muyuz?

 Mahkeme-i Kübrâ nedir?

En büyük mahkeme, âhirette bütün insanların amel defterlerinin tartıldığı ve dünyâda yaptıklarının hesâbını verecekleri yer.

Günün Nüktesi

 Kuyuya düşseydi çıkarmaz mıydınız?

  Ebu Kilabe anlatıyor:Ebu Derda bir gün büyük bir günah işlemiş bir adamın yanına uğradı. Oradakiler adama sövüp sayıyorlardı.

 Ebu Derda bu gruba sordu: Bu adam bir kuyuya düşseydi kendisini çıkarmaya çalışmaz mıydınız?

  Çalışırdık. Öyleyse kardeşinize sövmeyiniz de sizleri onun durumuna düşmekten koruyan Allah’a hamd ediniz!

 Sen ona buğz etmiyor musun?

 Ben ona değil, onun yaptığı işe buğzediyorum.

İslam dininde ölü naaşının yakılması caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık