İslam inanç, örf ve geleneğinde cenazenin tabutsuz olarak defnedilmesi esastır. Ancak kabrin zemini rutubetli veya yumuşak olduğu takdirde cenaze tabut ile defnedilebilir. Fakat böyle bir mazeret yoksa normal bir kabir ise cenazeyi tabutla defnetmek mekruhtur.
Otobüs durmadığında namazımız kazaya kalsa bizim bunda bir günahımız olur mu?
Namaz günün belli vakitlerinde yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Bu farz ibadetin yerine getirilmesi için belli şartlar ve erkanlar söz konusudur. Bu şart ve erkanlar yerine getirilmeden kılınan namaz geçerli olmaz.
Namaz vakti de bu şartlardan bir şarttır. Dolayısıyla bir namaz vakti girmeden (öğlen namazı gibi) onu eda etmek geçerli değildir. Kılınansa dahi kulun üzerindeki farzıyeti düşürmez. Onun için vakti girmeden bir namazı yolculukta olma veya arabanın durmaması gibi bir sebep de olsa kılmak doğru ve geçerli değildir. Şayet vakit girmeden kılınmışsa vakit girdikten sonra yeniden kaza etmek gerekir.
Buna göre kişi seyahate çıkacağı zaman namaz vakitlerini göz önünde bulundurarak yola çıkmalıdır. Buna rağmen yolda otobüs durmasa durması için ricacı olur. Netice alamasa son çare olarak namazı kazaya kalmaması için oturduğu yerde kılar.
Namazını tek başına kılan kimsenin kamet getirmesi gerekir mi?
Cemaatle beş vakit namaz kılınan cami ve mescitlere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimseler, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları halinde tekrar ezan ve kamet getirmelerine gerek yoktur. Çünkü kendilerinde önce kılınan cemaat namazında ezan okunmuş, kamet getirilmiştir.
Ancak beş vakit namazın pek kılınmadığı camii ve mescitlerde ise ezan okunarak ve kamet getirerek namaz kılmak daha faziletli olup sadece kametle de yetinilebilir.
Nişan bozulması halinde takılar kimin olur?
Nişanın bozulması halinde nişanda takılan takılar iki tarafa da takı takılmışsa takılar ikiye bölünür yarısını erkek tarafı diğer yarısını da kız tarafı alır. Şayet herkes kendisine takılanı biliyorsa herkes kendisine takılanı alır. Yani kız tarafı nişanda kıza takılanı erkek tarafı da erkeğe takılanı alır.
Ancak taraflardan birisinin rızası yoksa bir tarafın (ister kız ister erkek tarafı olsun) takıların hepsini alması caiz değildir.
Akika niçin kesiliyor?
Akika kurbanı, yeni doğan çocuk için Allah’a şükür amacıyla kesilen bir kurban şeklidir. Akika kurbanını kesmek dinen müstehaptır. Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçının kesilerek ağırlığınca altın tasadduk edilmesi müstehaptır. Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir.
Günün Ayeti
Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp düşünmez.
Bakara, 2/269.
Günün Hadisi
“Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.”
(Müslim, “Sıyâm”, 202.)
Günün Sözü
Kalbinizle yaptığınız her şey, size geri dönecektir.”
Mevlana
Günün Duası
Allah’ım günü kazasız ve belasız bitirmeyi nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Ehl-i kıble kime denir?
İslam’a ve İslam’ın iman esaslarına iman eden kimseye verilen bir sıfattır. Aynı zamanda Kıbleye dönüp namaz kılan kimseye denir.
Günün Nüktesi
Duaların Kabulü Adına Bir Dua…
Hz. Sa’d b. Ebî Vakkas Hz. Peygamberin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
“Balığın karnında iken Hz. Zünnûn’un yaptığı dua ile dua eden hiçbir müslüman yoktur ki Allah ona icabet etmiş olmasın.
O dua şu idi:
“Ya Rabbî! Senden başka hiçbir ilah yoktur.
Sübhânsın, bütün noksanlardan münezzeh ve yücesin!
Doğrusu kendime zulmettim, yazık ettim. Merhamet ve affını bekliyorum Rabbim!”