Sayfa Yükleniyor...
İslamiyet boşanma hakkını erkeğe vermiştir. Zira boşama gibi yuvayı bir anda yıkma salâhiyeti, çoğu zaman hissî hareket edebilen kadına verilmesi durumunda boşamaların artması yuvaların erken yıkılması kuvvetli muhtemeldir.
Şayet erkeğe ait bu hak aynı şekilde kadına da verilmiş olsaydı, yuva yıkımı sık sık vaki olur, her öfke ve hiddet zamanında boşama kelimesini kullanacak kadın yuvayı ayakta tutamaz, yıkıverirdi. Kadının bu hissiliğindendir ki, atasözlerinde her zaman kadında his, erkekte akıl hâkimdir denmiş, hissîliği fazla olan tarafa boşama hakkı ilk anda verilmemiştir.
Bununla beraber İslam kadını, bu haktan büsbütün mahrum da bırakmamıştır. Nitekim Hanefi Mezhebine göre Nikâh sırasında kadın isterse boşama hakkını isteyebilir. Bu hakta diretmesi durumunda koca vermeyecek olursa kadın bu kişi ile evlenmeyebilir.
Erkek nikâh esnasında verdiği bu boşama hakkını sonradan pişmanlık eseri gösterip de geri alamaz. Ne söz vermişse ona sadık kalmaya mecbur ve mahkûmdur.
Yani nikâhtan sonra ben bu hakkı geri aldım diyemez. Verilen bu boşama hakkı da üç boşamadan erkek açısından bir şey eksiltmez. İki taraftan ister kadın ister erkek fark etmeksizin boşamayı veren nikâhı düşürmüş olur. Aynı zaman da kaç talak verilirse o kadar sayı üç talaktan düşmüş olur.
Gündüz namazlarının sesiz olmasının hikmeti nedir?
Namaz farz kılındığı ilk dönemlerde eda edilirken Mekke müşrikleri bunu alaya alarak Müslümanlar aleyhine kullanıyorlardı. Öyle ki müşrikler Hazreti Peygamber ve Müslümanlar cemaatle namaz kıldıkları vakit namaza yaklaşıyor, okunan ayetleri dinliyor, sonra uzaklaşıp okunan ayetlerle alay ediyorlardı. Hatta ayetlerle kendi düzmece şiirlerini de karıştırıyor, insanları yanıltmaya uğraşıyorlardı.
Müşriklerin namazda sesli okunan ayetleri dinleyip alay mevzuu etmeleri Müslümanları ve Resûl-i Ekrem Hazretlerini üzüyordu. Bunun üzerine gündüz namazlarında gizli, gece namazlarında ise sesli okuma emri geldi.
Rasulüllah Hazretleri, öğle ve ikindi namazlarında sessiz okumaya başladı. Bundan sonra yine toplanan müşrikler, artık, bir şey işitemiyor, istihza edecek okuyuş duyamıyorlardı.
Akşam namazlarında ise yemekte bulunuyorlar, yatsı ve sabahta da uykudan ayrılamadıklarından dinlemeye gelemiyorlardı. Böylece gündüz namazları gizli okuyuş sebebiyle onların eziyetinden kurtulurken, gece namazları da meşguliyetleri sebebiyle mahfuz kalıyordu. Ancak Cuma ve Bayram namazlarında, gündüz olduğu halde, yine sesli okuna gelmiştir.
Çünkü Cuma namazı Resul-i Ekrem Efendimizin Medineye hicreti haftasında farz kılınmıştır. Bayram namazları ise daha sonra Medine hayatının ikinci senesinden itibaren vacip olmuştur.
Böylece bu namazların kılındığı devrede müşriklerin eziyeti söz konusu değildi. Müslümanlar kuvvet bulmuş, Medine halkı duruma hâkim olmuş, Cuma ve Bayram namazlarındaki okuyuşlarıyla alay ettirecek zafiyetten kurtulmuşlardır.
Ancak Mekke müşriklerinin ilk Müslümanlara neler ettiklerinin bilinmesi için, durum kıyamete kadar yaşayacak insanların ibretine sunulmuş, gündüz namazlarında gizli okunması emri bu hikmetle bırakılmıştır. Elbette başka hikmetleri de vardır. Ancak müşriklerin ilk Müslümanlara yaptıklarını hatırlamak bakımından bundaki ibretler akla ilk gelendir.
Ev veya araba alındığında kan akıtmak gerekir mi?
Ev veya araba almak kurban kesmeyi gerektirmez. Ancak bu konuda adak yapılmışsa adağın yerine getirilmesi gerekir. Ama kişi isterse elde edilen bu nimetlerden dolayı Allaha şükür için, şükür kurbanı kesilebilir.
Bir diğer husus daha vardır ki: Sadaka belaların define vesile olur Böyle bir nimetten dolayı kurban kesip tasadduk etmenin muhtemel bir takım kaza ve belaların define vesile olacağı da umulur. Fakat bütün bunların yapılmasında bir adak söz konusu değilse bir vaciplik yoktur.
Günün ayeti
Biz insana bir nimet verdiğimiz zaman o yüz çevirir, yan çizer. Ona bir kötülük dokunduğu zaman da uzun uzun yalvarır.
Günün Hadisi
Yemek yeyip veya su içtikten sonra, bunlara hamd eden kulundan Allah razı olur.
Günün Sözü
Tecrübe çok acımasız bir öğretmen; önce sınavı yapıyor, dersi sonra öğretiyor.
Vernon Law
Günün Duası
Allahım bu yeni günümüzde bize huzur ve mutluluk ver. Malımızı ve ömrümüzü bereketlendir.
Bunları biliyor muyuz?
Kuşluk namazı nedir?
Güneşin doğmasından yaklaşık 45-50 dakika geçmesinden, zeval vaktine kadar olan süre içinde kılınan nafile namaza denir.
Günün Nüktesi
İnsanların en acizi
Halid bin Safvana: İnsanların en acizi, beceriksizi kimdir? diye sordular.
Halid bin Safvan şu cevabı vermiş:
İnsanların en acizi, dost aramayandır. Ondan da, daha acizi var. O da bulduğu dostu kaybedendir.