2

Kadının dinen kocasından ayrılma hakkı var mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2017 07:17
  • Güncelleme Tarihi :

İslam boşama hakkını erkeğe vermiştir. Zira boşama gibi yuvayı bir anda yıkma salahiyeti, çoğu zaman hissi hareket edebilen kadına verilmesi durumunda boşamaların artması yuvaların erken yıkılması kuvvetli muhtemeldir.

Şayet erkeğe ait bu hak aynı şekilde kadına da verilmiş olsaydı, yuva yıkımı sık sık vaki olur, her öfke ve hiddet zamanında boşama kelimesini kullanacak kadın yuvayı ayakta tutamaz, yıkıverirdi. Kadının bu hissiliğindendir ki, atasözlerinde “her zaman kadında his, erkekte akıl hakimdir” denmiş, hissiliği fazla olan tarafa boşama hakkı ilk anda verilmemiştir.

Bununla beraber İslam kadını, bu haktan büsbütün mahrum da bırakmamıştır. Nitekim Hanefi mezhebine göre nikah sırasında kadın isterse boşama hakkını isteyebilir. Bu hakta diretmesi durumunda koca vermeyecek olursa kadın bu kişi ile evlenmeyebilir.

Erkek nikah esnasında verdiği bu boşama hakkını sonradan pişmanlık eseri gösterip de geri alamaz. Ne söz vermişse ona sadık kalmaya mecbur ve mahkumdur.

Yani nikahtan sonra ben bu hakkı geri aldım diyemez. Verilen bu boşama hakkı da üç boşamadan erkek açısından bir şey eksiltmez. İki taraftan ister kadın ister erkek fark etmeksizin boşamayı veren nikahı düşürmüş olur. Aynı zaman da kaç talak verilirse o kadar sayı üç talaktan düşmüş olur.

Sarhoş olarak ölen bir kimsenin cenaze namazını kılmada bir sakınca var mı?

İçki içmek büyük günahlardan birini işlemek demektir. Allah müminleri böyle büyük günahlara müptela olmaktan muhafaza buyursun. Ancak, günahkar olmak, imansız olmak demek değildir. Büyük küçük günaha müptela olan insan, günahkar mümin demektir. Günahkar müminin ise cenazesi de yıkanır, namazı da kılınır. Yeter ki, işlediği günahın haram olmadığını iddia etmesin, günah olmadığını ileri sürecek bir irtidad durumuna düşmesin.

Zira bir günahı günah olarak işleyen Müslüman, yine Müslüman, yine mümindir. Zira günahı günah olarak bilmekte, haram olduğuna olan inancını muhafaza etmektedir. Tehlike, işlediği günahın günah olmadığını, haram olmayacağını iddia etmesiyle başlar.

Çünkü insanın işlediği günahın günah olmayacağını, haramlıktan çıkmış bulunacağını söylemesi imandan çıkmasına sebep olur. Bu durum üzerinde yani irtidad ederek ölürse o zaman namazı kılınmaz.

Ölmüşlerimizin ruhuna yaptığımız hayırların ölüye bir faydası olur mu?

Yapılan ibadetlerin ve hayırların sevaplarını başkasına bağışlamak dinen caizdir. Kişi okuduğu Kur’an’ın, yaptığı hatmin, kıldığı namazın ve istediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir.

İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Annesi babası öldükten sonra onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran kimseye peygamber:

“Evet onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır” buyurmuştur.

Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran Sahabeye de: “Evet ulaşır. Onun namına sadaka ver” buyurmuşlardır.

Buna göre, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere ibadet yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Ancak 7, 40 ve 52. gün duası gibi uygulamaların hiçbir dini dayanağı yoktur.

Ayrıca kişi sevabı bağışlarken kendi sevabından bir şey kaybetmez. Her iki kişiye de aynı şekilde yazılır.

Günün Ayeti

Gerçek tartı kıyamet günündedir.

Günün Hadisi

İki söz vardır ki, onlar Rahman’a sevgili, dile hafif, mizanda ise pek ağırdır. Bunlar: Sübhanallahi ve bihamdihi, sübhanallahi’l-azim cümleleridir.

Buhari, Daavat, 65

Günün Sözü

İnsan gençliğinde öğrenir, ihtiyarlığında anlar.

(Eschenbach)

Günün Duası

Allah’ım sana ibadet etmeme vesile olacak bir sağlık ve sana şükrettirecek bir mal nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Beledü’l-Emin nedir?

Güvenli belde demek olan bu tabir, Kur’an’da Tin suresinin 3. ayetinde geçmiş ve bununla Mekke ve çevresindeki harem bölgesi kastedilmiştir.

Günün Nüktesi

Hangi Özellik Kimde Daha Güzeldir?

Hz. Ali, Hz. Peygamber Efendimiz’in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:

Adalet güzeldir. Fakat idarecilerde olursa daha güzeldir.

Cömertlik güzeldir. Fakat zenginlerde olursa daha güzeldir.

Vera (dinde titizlik) güzeldir. Fakat alimlerde olursa daha güzeldir.

Sabır güzeldir. Fakat fakirlerde olursa daha güzeldir.

Tevbe güzeldir. Fakat gençlerde olursa daha güzeldir.

Haya güzeldir. Fakat kadınlarda olursa daha güzeldir.

(Deylemi, Müsnedül-Firdevs, 3/92)

Kadının dinen kocasından ayrılma hakkı var mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık