Kadınlar başlarını örtmeden cenaze namazı kılabilirler mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 13.01.2022 07:24
  • Güncelleme Tarihi :
Kadınlar başlarını örtmeden cenaze namazı kılabilirler mi? yazının resmi

Günün beş vaktini, Cuma ve bayram namazlarını… Camide ve cemaatle kılabileceği gibi aynı şekilde cenaze namazını da camide ve cemaatle kılabilir. Ama bu namazı kılarken bir takım kurallara da riayet etmesi gerekir. O da öncelikle her namazda ve günlük hayatta dinen kapatmak zorunda olduğu saçını kollarını ayaklarını kısaca bedenini dinin istediği ölçüde örtmesi gerekir. Aynı zamanda erkeğin önünde değil arkasında durması gerekir.

İslam’da ölüyü tabutla defnetmek caiz mi?

İslam inanç, örf ve geleneğinde cenazenin tabutsuz olarak defnedilmesi esastır. Ancak kabrin zemini rutubetli veya yumuşak olduğu takdirde cenaze tabut ile defnedilebilir. Fakat böyle bir mazeret yoksa normal bir kabir ise cenazeyi tabutla defnetmek mekruhtur.

Kerahet vaktinde Tahiyyetü’l mescit namazı kılmak caiz mi?

Mescidi/Camiyi selamlama namazıdır. Camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah’a saygı ve ta’zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir ki Hz. Peygamber, “Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın.”(Buhârî, “Salât”, 60.) buyurmuştur.

Buna göre Camiye girdiğimizde kerahet vakti değilse iki rekat mescidi selamlama namazı kılmamız sünnettir. Şafii Mezhebine göre, camiyi girildiği her an Tahiyyetü’l mescit namazı kılınabilir ve bu namaz için kerahet vakti yoktur.

Akika niçin kesiliyor?

Akika kurbanı, yeni doğan çocuk için Allah’a şükür amacıyla kesilen bir kurban şeklidir. Akika kurbanını kesmek dinen müstehaptır. Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçının kesilerek ağırlığınca altın tasadduk edilmesi müstehaptır. Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir.

Adağımızı adadığımız yerde kesmek zorunda mıyız?

Adak, kişinin bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vererek üzerine borç kılması anlamına geldiğinden, bu borçtan kurtulması için adağını yerine getirmesi gerekir. Bundan dolayı kurban keseceğine dair adakta bulunan kişi, ancak kurban kesmek suretiyle adağını yerine getirmiş olur.

Ancak adağı adadığı yerde kesmek zorunda değildir. Yani adakta yer bağlayıcı değildir. İster bu adağını söylediği yerde keser, isterse evinde, dilerse başka bir yerde keser hepsi de caiz ve geçerlidir.

Günün Ayeti

“Allah iyilikte bulunanları sever.”

(Âl-i İmran, 3/148)

Günün Hadisi

“Her kul öldüğü durum üzere haşredilir. İyilik üzere ölmüşse iyi, kötülük üzere ölmüşse kötü olarak diriltilecek.”

(Buhârî, “Rikak”, 45)

Günün Sözü

Kalbinizle yaptığınız her şey, size geri dönecektir.”

Mevlana

Günün Duası

Allah’ım bugün ve bu hafta herkese hayal ettiği hayırlı kısmetleri ve amelleri nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Tahkiki İman nedir?

Kesin delillere ve araştırmaya dayalı olarak inanılması gereken imanın esaslarına inanmak demektir.

Günün Nüktesi

Merhamet...

Ebu Hureyre dedi ki:

Resulullah’ın huzurunda bulunuyorduk. Rasulullah torunları Hasan ile Hüseyini öperek seviyordu. Allah Resulünün bu sevgisini gören Uyeyne adındaki sahabe:

“Ya Resulallah, benim on çocuğum var. Ben şimdiye kadar onların hiçbirini asla öpmedim” dedi. Allah Resulü, bu sözü duyunca sinirlendi, öyle ki çehresinin rengi değişti ve:

“Merhamet etmeyene, rahmet edilmez. Eğer Allah rahmeti kalbinden almışsa, benim sana yapacak bir şeyim yoktur. Kim, küçüklerimize rahmet etmez, büyüklerimizi de saymazsa, o bizden değildir” buyurdu.

Kadınlar başlarını örtmeden cenaze namazı kılabilirler mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık