Kan vermek süt gibi akrabalık meydana getirir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 18.07.2023 04:06
  • Güncelleme Tarihi :
Kan vermek süt gibi akrabalık meydana getirir mi? yazının resmi

Kan, süt gibi akrabalık meydana getirmez. Çünkü Kur’an-ı Kerim de nesep akrabalığından başka sadece iki akrabalık kabul edilmektedir. Birincisi, süt akrabalığı, ikincisi evlilikten meydana gelen akrabalıktır. Buna göre hangi yaşta olunursa olsun kan alıp vermek süt akrabalığında olduğu gibi akrabalık meydana gelmez. Bunların evlenmesinde de dinen sakınca yoktur.

Ölü doğan bebeğin namazı kılınır mı?
Çocuk doğarken canlı doğmuşsa, yani bağırmış yahut hareket etmiş, canlı doğduğuna kanaat getirilmişse, bu çocuk cenaze işlemleri açısından tıpkı büyük insan gibi muamele görür. Canlı olarak doğduktan hemen sonra da vefat etse, ismi konulur, cenazesi yıkanır, bir beze sarılır, namazı kılınır ve sonra defnedilir. Yeter ki canlı doğduğuna kanaat getirilsin. Lakin doğan çocuk canlılık işareti göstermemişse, ağlamamış, aksırmamış, esnememiş, ölü olarak doğduğuna kanaat getirilmişse; yine bir isim verilir, yıkanır, beze sarılır, ama namazı kılınmadan defnedilir. Ölü olarak doğması, sadece namazdan mahrum bırakır, diğer hususlar aynen icra edilir.

Dinen yasak olan bir hususta adakta bulunmak caiz mi?
Adak, bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı ibadet cinsinden bir şeyi kendisine vacip kılmasını ifade eder. Kur’an-ı Kerim’in değişik yerlerinde verilen sözün tutulması emredilir. Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılmaktadır. Hz. Peygamber de hadislerinde Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş Allah’a isyan veya masiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir. Buna göre İslam fıkhında bir ilke olarak haram olan bir adak yerine getirilemez. İçki içme, zina yapma, hırsızlık yapma adağı… gibi. Ama Allah’a isyan ve masiyet olmadığı sürece yapılan adak yerine getirilmelidir.

Hacda neden tıraş olunuyor?
Hacın sonunda tıraş olmak, namaz kılan kişinin selam vererek namazdan çıkması gibidir. Nasıl ki namaz kılan kimse namazı bitirmek için selam verip namazın yasaklarından çıkıyorsa aynı şekilde hac veya umre yapan kişi de ihramdan çıkmak için saçlarını ya kısaltarak (taksir) veya dipten keserek (halk) haccın yasaklarından çıkmaktadır.

Cenaze namazı abdestsiz kılınabilir mi?
Namazın genel sıhhat şartları, cenaze namazı için de aynen geçerlidir. Dolayısıyla, cenaze namazının sahih olması için namaz kılacak kişinin diğer namazları kıldığı gibi cenaze namazını da abdestli kılması gerekir. Onun için cenaze namazı abdestsiz kılınmamalıdır. Cenaze namazı, temelde ölüye bir dua niteliğinde olmakla birlikte, tıpkı diğer namazlar gibi aynı ciddiyet ve aynı sıhhat şartları gözetilerek kılınmalıdır.

Günün Ayeti
De ki: “Rabbimin rahmet hazinelerine siz sahip olsaydınız, tükenir korkusuyla yine de cimrilik ederdiniz. Zaten insanlar pek cimridir.” İsrâ, 17/100.

Günün Hadisi
Bir Müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır huşu içinde ve rükuunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur. Müslim, “Tahâret”, 7.

Günün Sözü
Dünya kalbe yerleşince, ahiret kalpten göç eder gider. 
Günün Duası
Allah’ım ömrümün geri kalanını geçmiş ömrümden hayırlı ve bereketli eyle.

Bunları Biliyor Muyuz? 
Nübüvvet Nedir? 

İnsanları Allah’ın beğendiği yola kavuşturmak, onlara doğru yolu göstermek için Allah tarafından seçilmiş kimselere verilen peygamberlik vazifesi demektir. 

Günün Nüktesi
Rabbinden Üç Şey İstedi…

Abdullah ibnu Ömer’den rivayet etmiş. Resulullah şöyle buyurmuştur: “Süleymân Peygamber Mescidi Aksa’yı yaptığında Rabbinden üç şey istedi. Rabbi ona ikisini verdi. Ben üçüncüsünü de vermiş olmasını ümit ediyorum: “Kendisine, kendi hükmüne denk gelecek hüküm vermesini istedi, (Rabbi) bu istediğini verdi. Kendisinden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir saltanat vermesini istedi, bu istediğini de verdi. Bir de her kim, bu Mescid’de -yani Mescidi Aksa’da- namaz kılmak amacıyla evinden çıkarsa anasından doğmuş gibi günâhlarından sıyrılsın istedi. Biz Allah’ın bu istediğini de ona vermiş olmasını ümit ediyoruz.”

Kan vermek süt gibi akrabalık meydana getirir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık