Sayfa Yükleniyor...
Bir Müslüman yerine getirmekle mükellef olduğu ibadetini Yüce Allahın emrettiği şekilde yerine getirdiğinde o ibadeti ifa etmiş olur ve sevabını alır.
Her ibadetin de kendine özgü farzları, olmazsa olmaz şartları vardır. Kişi mükellef olduğu ibadeti yapabilecekken onun yerine kendi kendine uygun gördüğü bir hayırlı işi yapmakla mükellefiyetinden sıyrılamaz. Çünkü Allahın kullarına emrettiği her şeyde insanlar için dünya ve ahirete yönelik pek çok hikmetler bulunmaktadır. Hac ibadeti de bu ibadet ve görevlerden bir tanesidir. Onun için kişi hac yerine para vererek bu farz ibadetinden kurtulmuş olmaz.
Tövbesi olmayan günah var mı?
İslam dini, itikat, ibadet ve muamelattan oluşan bir inançtır. İtikat kısmının ihlali küfrü diğerlerinin ihlali ise günahı gerektirir.
Kişi mürted olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Zina, içki içme, yalan söyleme... gibi.
Küfür dışında günah işleyen kişi, imandan çıkmaz. Bu nedenle İslamda tövbesi olmayan günah yoktur.
Allah'u Teala, Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah'a dönün buyurarak günah işledikleri halde kişilere iman kelimesiyle hitap etmiştir. Ancak bu durumdaki kimse helalleri ve haramları inkar etmeyecektir. Etmesi durumunda İslam dairesinden çıkar onun tövbesi şahadet getirip yeniden İslam'a dönmesidir.
Fakat şunu da bilmek lazım tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.
Kendisine hac farz olmasına rağmen hacca gitmeyen kimse öldükten sonra birisi hacca yerine gidebilir mi?
Üzerine hac farz olup da, bunu yerine getiremeden ölen kişi, vasiyet etmişse, vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyet etmemişse, varisleri isterlerse onun adına hac yapabilirler.
Nitekim hacca gitmeyi adayan, fakat eda edemeden ölen bir kadının kardeşi, ne yapması gerektiğini öğrenmek amacıyla Hz. Peygamber'e sorduğunda Hz. Peygamber, ölen kardeşinin borcu olsaydı öder miydin? diye sormuş, adam da, evet ya Rasulallâh! deyince, Allâh Resulü: O halde Allâh'a karşı olan borcunu da öde! Çünkü o ödenmeye daha lâyıktır buyurmuştur.
Buna göre kendisine hac ibadeti farz olduğu halde eda etmeden ölen kişinin yerine hacca gidilebilir.
Ancak ölünün yerine gidecek kimsenin Şafii Mezhebine göre daha önceden hacca gitmiş olması gerekir. Şayet daha önceden hacca gitmemiş ise başkasının yerine hacca gidemez. Fakat Hanefi mezhebine göre daha önce hacca gitmemiş kimse başkasının yerine hacca gidebilir.
Abdest alan kimseye selam verilebilir mi?
Selam dinimizin simgelerden birisi ve efendimizin sünnetidir. Sevgili Peygamberimiz selam vermenin selam almanın Müslümanlar arasında sevginin yayılmasına vesile olacağını bildirmiştir.
Ancak selam verildiği takdirde selama karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selam vermemek daha evladır. Mesela, ezan, Kuran-ı Kerim ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selam vermek mekruh kabul edilmiştir.
Aynı şekilde abdest de ibadete hazırlık ve bir yönü ile ibadet sayıldığından abdestle meşgul olan kimseye selam vermemek daha uygundur.
Günün Ayeti
Allahın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma
Günün Hadisi
İnsanlar yalnızlıktaki (mahzuru) benim kadar bilselerdi, hiçbir atlı tek başına bir gececik olsun yol yapmazdı.
(Buhari, Cihad 135)
Günün Sözü
Yaşamak isteyen çalışmak zorundadır.
Bunları biliyor muyuz?
Müsamaha nedir?
Kişinin olaylar karşısında anlayışlı ve hoşgörülü olması demektir.
Günün Nüktesi
Kim bir cennetlik görmek isterse şu temiz simaya baksın
Ebu Hüreyre anlatıyor: Bir gün Peygamberimize bir bedevi gelerek: -Ey Allahın Resulü, bana bir ibadet tavsiye ediniz ki, ben onu yapınca cennete gireyim dedi.
Peygamberimiz: -Allaha ibadet edersen ve Ona hiçbir şeyi ortak koşmazsan, farz olan beş vakit namazını kılar, farz olan zekatı verir ve Ramazan orucunu tutarsan cennete girersin buyurdu.
Bedevi bunları eksiksiz yapacağım deyince bunun üzerine Efendimiz: Kim bir cennetlik görmek isterse şu temiz simaya baksın buyurdu.