2

Kişi bulduğu parayı ya da eşyayı sahiplenebilir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 17.10.2015 08:46
  • Güncelleme Tarihi :

      Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de caiz değildir.

      Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntem şöyledir:

      Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

      Bir kimse bulduğu bir şeyi alırken, onu sahibine teslim etmek üzere aldığına çevresindekileri şahit tutar. Bulunan eşyanın sahibi çıkar ve onun kendisine ait olduğunu ispat ederse eşyayı ona teslim eder.

       Buluntu eşya, onu sahibine vermek üzere alanın yanında emanet durumundadır. Bir kusuru olmaksızın bu mal kaybolsa veya telef olsa, sahibi çıktığında bedelini ona ödemekle yükümlü olmaz.

       Buluntu eşyayı elinde bulunduran kimse bunu malın değerine göre uygun görülen bir süre ilan eder ve bekler. Sahibi çıkmazsa o malı yoksul kimselere sahibi adına tasadduk eder.

Bir topluma selam verildiğinde orada bulunan herkes selama cevap vermek zorunda mı?

          Dinimizce selam vermek sünnet onu cevaplandırmak ise farzdır. Bir topluma selam verildiği zaman o toplumdan sadece bir kişi bu selama karşılık vermesi bu farzı yerine getirmek için yeterlidir. Şayet cevap verilmese o toplumda oturan her Müslüman günahkâr olmuş olur.

          Selamı o toplumun içinde oturan bir kimsenin ismini zikrederek verme durumunda ise ismi geçen kimse bu selama karşılık verme zorunda diğerleri için bir şey söz konusu değildir.

        Selam, benden sana bir zarar gelmez, anlamına geldiğine göre her Müslüman bu güzel uygulamayı günlük hayatında yaşaması ve yaşatması lazım. Selam verdiği gibi verilen selama da karşılık vermesi gerekir. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teale mealen şöyle buyurmaktadır: ‘Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin.’ (Nisa 86)

Bayanın mazeretli günlerinde diş dolgusu yapmasında dinen bir sakınca var mı?

       Diş dolgusu, zarurete binaen yapıldığından dinen bir sakınca yoktur. Sakıncası olmadığı gibi Hanefi mezhebi dışındaki mezheplere göre ağzı ve burnu yıkamak farz olmadığından gusle engel değildir.

       Hanefi mezhebine göre ise gusül abdestinde ağza ve burna su vermek farzdır. Dolayısıyla diş dolgusu zarureten olduğundan bir sakıncası yoktur gusle de engel değildir. Ancak kişinin kalbine herhangi bir şüphenin gelmemesi için imkan varsa temizlik devresinde bu dolguyu yapması daha güzeldir.

Günün Ayeti

“Yapmayacağınız şeyi söylemeniz Allah indinde en sevilmeyen şeydir.”

(Saff: 61/3)

Günün Hadisi

Size iyilik yapana siz de iyilik yapınız.

Ebû Dâvûd, Zekât 38.

Günün Sözü

“Şen adam güneşe benzer, girdiği yeri aydınlatmış olur.”

Cenap Sehabettin

Günün Duası

Allah’ım bugün dünyayı da ahireti de kazandıracak ameller işlememi nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Ashab Ne Demektir?

Hz. Peygamber’i gören ve onunla sohbet eden Müslümanlar demektir.

Günün Nüktesi

Allah bizi görüyor…

Ahmet Mekkî Efendi bir sevdiklerine;

- Hak Teâlâ, hepimizin yaptığı, iyi kötü her işi görüyor, değil mi? diye sordu.

- Elbette efendim, dediler.

- Pekii, bir insan bir günah işleyeceği zaman, bir başkasının göreceğini anlasa, o işi yapabilir mi?

- Yapamaz tabii efendim, utanır ondan.

Büyük Veli;

- Bu nasıl Müslümanlıktır ki, bir “kul”dan utanır da, “Allah”tan utanmaz, buyurdu.

Kişi bulduğu parayı ya da eşyayı sahiplenebilir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık