Kişi veya kuruluşlara iş ya da müşteri bulan kişinin bundan dolayı ücret alması caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 07.10.2023 05:05
  • Güncelleme Tarihi :
Kişi veya kuruluşlara iş ya da müşteri bulan kişinin bundan dolayı ücret alması caiz mi? yazının resmi

Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin (komisyoncunun), yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir. Ancak hizmetinin karşılığında alacağı ücretin önceden belirlenmesi uygun olur. Ücretin önceden belirlenmemiş olması halinde ise, mevcut uygulama ve örfe göre hareket edilir. Buna göre belli bir ücret (komisyon) karşılığında firmalara iş ya da müşteri bulan kişinin elde ettiği gelir dinen helaldir.

Alışveriş merkezlerinin çekiliş ile mal dağıtması caiz midir?

Bir ticaret merkezi veya firma bir mal satıyor. Sonra kendinden mal alanların arasında bazılarına kura ile hediye veriyor ise bu caizdir ve hediye hükmüne geçiyor. Çünkü o çekilişe katılmak için ayrıca fazladan para verilmiyor. Bu anlamda ticaret merkezlerinin veya firmaların bir pazarlama stratejisi ve ticari hamle ile müşteri çekmek gayesiyle böyle bir kampanya düzenlemesi dinen uygundur.

Yapılan bir yemini bozmak caiz mi?

Gereksiz yere yemin etmek ve onu alışkanlık haline getirmek doğru bir iş değildir. Müslüman yemin etmeye ihtiyaç duymayacak şekilde sözüne güvenilen ve çevresi tarafından böyle bilinen bir kimse olmayı gaye edinmelidir. Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. Yeminin yerine getirilmemesi halinde, keffaret ödenmesi gerekir. Yeminin keffareti ise, on fakiri doyurmak veya giydirmek ya da köle azat etmektir. Buna gücü yetmeyen kimse üç gün peş peşe oruç tutar. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de bu hususta, “Allah sizi kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı değil, fakat kalplerinizin kastettiği yeminlerden dolay sorumlu tutar. Yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Bulamayan üç gün oruç tutmalıdır; yemininizin keffareti budur. Yemin ettiğinizde yeminlerinizi tutun. Şükredesiniz diye Allah size böylece ayetlerini açıklıyor” buyurulmaktadır. (Maide 5/89) Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya; haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin, bu yeminini yerine getirmeyip keffaret vermesi gerekir.

Adaktan yeme konusunda kadın da erkek gibi midir?

Nezri yapan kişinin, anne ve babası, dede ve nineleri, evlat ve torunları ile eşi o adaktan yiyemezler. Kadınla erkek arasında adak hususunda herhangi bir fark yoktur. Nezir konusunda erkek için geçerli veya geçersiz olan aynı şekilde kadın için de geçerlidir.

Günün Ayeti

Sizi musibet ve nimetlerle deneriz. Enbiya, 21/35.

Günün Hadisi

Mü’minin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadar varır. Müslim, “Taharet”, 40.

Günün Sözü

Duygularla savaşılmaz duygular yönetilir.

Günün Duası

Allah’ım bizi Müslüman olarak yarattın, Müslüman olarak yaşat, Müslüman olarak vefat ettir.

Bunları Biliyor Muyuz?

Çıhar Yar-I Güzin Nedir?

Hz. Peygamberin dört seçkin ve büyük halifesi olan Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali demek.

Günün Nüktesi

Lokman Hekim Diyor ki...

Ulemanın yanında dilini koru! Evliyanın yanında gönlünü koru! Namazdayken kalbini koru! Yemekteyken mideni koru! Başkasının evinde gözünü koru! Halkın arasında dinini koru! İki şeyi unutma: Allah’ı ve ölümü! İki şeyi unut: Başkasına yaptığın iyiliği, başkasının sana yaptığı kötülüğü!

Kişi veya kuruluşlara iş ya da müşteri bulan kişinin bundan dolayı ücret alması caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık