Sayfa Yükleniyor...
Kuran-ı Kerimde mealen: Kurbanlarınızın etleri ya da kanları Allaha ulaşmaz, ama sizin takvanız Allaha ulaşır buyrulmaktadır. Bu ayete baktığımızda, ferdin kurban kesmesinden amaç Allahın emrini yerine getirmesi ve takvalı olduğunu göstermesinin bir ifadesidir.
Bunun anlamı, Allah isterse en değerli malımızı dahi Onun yoluna feda edebiliriz, demektir. Tıpkı Hz. İbrahimin İsmaili kurban etmeye karar vermesi gibi, gerekirse bizim de canımızı dahi kurban edebileceğimizi göstermektir. Bir bakıma da kurban mala olan rağbet duygusunu kırmak, Allahın rızası karşısında her şeyimizden geçebileceğimizi göstermek anlamına gelir. Kısaca kurban kesmenin ilk amacı Allahın rızasına erişmektir.
Kurban keserken abdestli olmak şart mıdır?
Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte, kurban bir ibadet olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.
Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?
Bütün mezheplere göre yolcu olan kimse kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak kurban kesmesi halinde sevabını kazanır. Sefer halinde iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez.
Hanefi mezhebine göre sefer halinde iken kurbanı kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenler kurban kesmeye güçleri varsa kurbanı kesmeleri vaciptir. Şafii mezhebine göre ise kurban kesmek sünnet olduğu için isteğe bağlıdır. Kişi kurbanı ister keser ister kesmez.
Kurban etinin bir parçası kesim ücreti olarak kasaba verilebilir mi?
Kurban etinin bir parçası kasaba kesim ücreti olarak verilemez. Çünkü verildiği takdirde, kurban ibadetini yerine getirmek için gerekli maddi külfetin bir kısmı bizzat ibadetin kendisi üzerinden karşılanmış olur. Hz. Ali'nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: Rasulullah, develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve kasap ücretini biz kendimiz veririz buyurdu. (Müslim, Edahî, 28). Dolayısıyla kurban etinin bir parçası kesim ücreti olarak kasaba verilemez.
Kurbanlık hayvanın bayıltılarak kesilmesi caiz midir?
Hangi sebeple kesilirse kesilsin, hayvanın kesimi esnasında; hayvana fazla eziyet vermemek esastır. Bunun için kesim sırasında hayvana elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltmak, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel kusurlardan sayılmaz. Çünkü kurbana engel kusurlar; kesim sırasında meydana gelen arızalar olmayıp, hayvanda önceden mevcut olan kusurlardır.
Bu itibarla canlı olarak kesilmek kaydıyla, kurbanlık hayvanın elektrik veya benzeri bir şeyle şoklanmasında dinen bir sakınca yoktur. Şayet hayvan, henüz kesilmeden, şokun etkisiyle ölürse; o, kurban olamayacağı gibi eti de yenmez.
Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi?
Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmamaktadır.
Günün Ayeti
Kim eziyetlere sabreder yapılan kötülüklere de intikam almayıp affetmek yolunu tutarsa, şüphesiz bu hareket yapılmaya değer işlerdendir.
(Şura: 42/43)
Günün Hadisi
Nerede olursan ol Allaha karşı gelmekten sakın.
Tirmizî, Birr, 55.
Günün Sözü
Evdeki hesabımız bile çarşıya uymuyorken, ahiret hesabımızın vay haline.
Necip Fazıl Kısakürek
Günün Duası
Ya Rabbi bugün beni maddi ve manevi olarak kazançlı olan kullarından eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Amel-i Kesîr Nedir?
Namaz kılarken, bir rükünde namazdan sayılmayan ve bir uzuvla ardı ardına yapılan üç veya iki elin bir hareket demektir.
Günün Nüktesi
Rızık için Dua
Bir şahıs, heyecan ve ıstırapla, İmam Sadıkın huzuruna gelerek:
- Ne olursunuz efendim, Allaha bana daha fazla rızık vermesi için dua da bulunun, çünkü çok yoksulum dedi.
İmam:
- Hayır, asla dua edemem buyurdu.
- Niçin edemezsiniz efendim?
- Zira Allah bu iş için bir yol tayin etmiştir; rızk peşinden koşun ve onu elde edin diye de emir buyurmuştur. Halbuki sen evinde oturup, dua etmek suretiyle, rızkın senin peşinden gelmesini istiyorsun.