2

Mezarı başka bir yere nakletmek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 05.11.2014 08:48
  • Güncelleme Tarihi :
Mezarı başka bir yere nakletmek caiz mi?

Kabrin olduğu yerden yol geçmesi, su altında kalması veya bulunduğu yerin başkasına ait olup sahibinin orada cenaze defnine izninin bulunmaması gibi zorunlu bir durum bulunmadıkça, defnedilen cesedin başka bir mezarlığa nakledilmek üzere, çıkarılması dinen caiz değildir.

      Bu konuda ölenin vasiyetinin bulunması, mezarın yakınları tarafından ziyaret edilmesinin çok zor olması, yolunun olmaması gibi hususlar, kabrin nakli için geçerli mazeret sayılmaz.

Para peşin, mal veresiye şeklinde yapılan alış veriş caiz midir?

     Alım satım akitlerinde malın peşin olması asıldır. Bedeli ise tarafların anlaşmasına göre peşin de vadeli de olabilir. Ancak örfe ve ihtiyaca binaen, Hz. Peygamber bazı durumlarda paranın peşin malın vadeli olarak satılmasına izin vermiştir. Bu şekilde yapılan alım satım akdine de Fıkıhta selem veya selef akdi denilir.

     Hz. Peygamber bir hadisinde; “Hurmada selem yapan kişi, belirli ölçekle, belirli tartı ile ve belirli süreye kadar selem yapsın. “ buyurmuştur (Müslim, Müsakat, 25; Buhari, Selem, 2).

     Ancak selem akdi yani para peşin mal vadeli akdi ancak misli mallarda yapılabilir. Caiz olması için de; paranın peşin, malın cinsinin, miktarının, niteliklerinin belli olması, malın teslim tarihinin ve teslimi masraf gerektiriyorsa teslim yerinin belirtilmesi gerekir.

     Fakat standart olmayan fabrikasyon eşya veya hayvan, gibi kıyemi malların para peşin mal veresiye şeklinde sonradan teslimi şartıyla (selem yoluyla) satılması caiz değildir (Merğinani, el-Hidaye, III, 71.).

Sosis veya başka bir ürünün imalatında kullanılmak üzere domuz bağırsağının alım satımını yapmak caiz midir?

      Domuz, dinimizin pis saydığı ve etinin yenilmesini haram kıldığı bir hayvandır. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de, "Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (Bakara, 2/173) buyurulmaktadır.

      Her ne kadar bu ayet-i kerimede, domuzun etinin haram kılındığından söz edilmiş ise de, En’am Suresinin 145. ayetinde geçen “rics” kelimesi ile, A’raf Suresinin 157. ayetinde yer alan “ (Allah) onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” ifadelerini birlikte değerlendiren İslam alimleri, domuzun her şeyinin haram olduğu sorucunu çıkarmışlardır (Merğinani, el-Hidaye, IV, 69).

     Buna göre, domuzun kendisi, eti, yağı, derisi ve diğer tüm organları pistir, Müslüman için mal değildir. Bir Müslümanın mal olmayan bir şeyi alıp satması caiz değildir. Nitekim Hz. Peygamber içki, leş, put ve domuzun satımının Allah ve Rasulü tarafından kesinlikle yasaklandığını bildirmiştir (Buhari, Büyu 111).

     Dolayısıyla domuzdan elde edilen her türlü ürünün zaruret bulunmadıkça yenilmesi, içilmesi, giyilmesi ve kullanılması haram olduğu gibi, Müslümanlara da gayrimüslimlere de satışı caiz değildir. Bunların satışından elde edilen kazanç da haramdır.

     Dolayısıyla gayrimüslimlere yönelik de olsa, sosis imalatında kullanılmak üzere domuz bağırsağının alım satımını yapmak caiz değildir.

Ölüler şu an cennet veya cehennemdeler mi?

       Cennet ve cehennem şuan yaratılmış olmakla beraber insanlar şuan cennette ya da cehennemde değildir. Ölüler, şuan kabir aleminde cennet veya cehenneme benzer bir hayat sürüyorlar. Nitekim sevgili peygamberimiz bu hususta bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Mezar ya cennet bahçesinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur” buyurmaktadır. Yani kişi kabirde ya nimet içindedir ya da azaptadır.

        Ancak mahşerden sonra hesap verme bitince insanlar cennete veya cehenneme gideceklerdir.

Günün Ayeti

Ne elinizden gidene, ne de başınıza gelene üzülmeyesiniz

Bakara 2/153

Günün Hadisi

Bir mü’minin öldürülmesi, Allah indinde dünyanın yok olmasından daha büyüktür.

(Nesâî, “Tahrîm”,2)

Günün Sözü

Birçok insan, mutlu olduğunu bilmediği için mutsuzdur

Günün Duası

Allah’ım bugün altından kalkamayacağım hiçbir yük verme

Bunları biliyor muyuz?

Musalla nedir? 

Daha çok bayram namazları için hazırlanan, kıble tarafında mihrap veya bunun yerine dikili bir taş bulunan, üstü açık mescide; cami ve mezarlık civarında cenaze namazı kılınan yere verilen isimdir.

Günün nüktesi

İbrahim'in Rabbi…

      Günün birinde Hz. Peygamber, Hz. Aişe validemize: "Ben senin bana kırgın olup olmadığını anlarım" buyurdular.

      Hz. Aişe validemiz de: "Bunu nasıl anlarsın?" diye sordu.

      Hz. Peygamber, de nasıl anladığını şöyle ifade buyurdular: "Kırgın olmadığın zaman, Muhammed'in Rabbi hakkı için, kırgın olduğun zaman da, İbrahim'in Rabbi hakkı için, dersin."

      Hz. Aişe validemiz şöyle dediler:

"Doğru söylüyorsun. Ancak ben senin adını dilimden anmasam da, kalbimden anarım."

Mezarı başka bir yere nakletmek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık