Sayfa Yükleniyor...
Milli piyango, bir şans ve kumar oyunu olduğundan, ister akaryakıt istasyonları, marketler alış-veriş karşılığında bedava olarak müşterisine versin, isterse iki arkadaş birbirine hediye etsin, isterse kişi bizzat para vererek bileti satın alsın fark etmeksizin ki hepsi de haramdır.
Buna göre kişinin bileti bizzat alması ya da hediye olarak kabul etmesi arasında fark yoktur. Her ikisi de haramdır.
Anlaşmalı boşama dinen boşama olur mu?
Evlilik gibi, yuva kurmanın ve neslin devamını sağlayan kutsal bir akdin basit çıkarlara alet edilmesi dinen doğru olmayan bir davranıştır.
Maddî bir menfaat elde etmek için veya işçi olabilmek için anlaşmalı olarak mahkemeye başvurup formaliteden hanımı boşamak dinen geçerli olan bir boşamadır. Zira Hz. Peygamber: üç şeyin şakası da geçerlidir. Ciddisi de geçerlidir. Bunlar da nikah, boşama ve imandan çıkmadır. Buyurmuştur.
Dolayısıyla boşanmanın formalitesi, oyunu olmaz. Kişi kendi isteği ile mahkemeye başvurmakta ve hâkimden kendilerini boşamasını istemektedir. Durum bu olunca mahkeme bu eşleri boşadığında boşama meydana gelir.
Buna göre evlilik ciddi bir müessesedir ve bu müesseseyi her daim muhafaza etmek gerekir. Bu tarz şeyler nikaha zarar verir, nikahın düşmesine sebep olur.
Ayakta kılınmayan namaz geçerli olur mu?
Namazı ayakta kılmak esastır. Farz namazları gücü yeten kimsenin namazını ayakta kılması farzdır. Ancak namazda ayakta durmaya gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığının artmasına veya uzamasına sebep olacak bir rahatsızlığı bulunan kişi oturduğu yerde namazını kılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Oturarak namaz kılan kişi biraz eğilmek suretiyle rükûunu yaptıktan sonra, alnını yere koymak suretiyle secdelerini yapar. Fakat ayakta az da olsa kılma imkânı olan kimse kılabildiği kadar ayakta, sonra da oturarak namazını kılar.
Buna göre ayakta kılınamıyorsa namaz oturarak kılınmalıdır. Bu imkan da yoksa o zaman sandalyede kılınmalıdır. Bu şekilde sandalyede kılınan namaz da geçerlidir.
Namazdan önce kullandığımız misvakın dini bir fazileti var?
Ağız ve diş temizliğinde misvak kullanmak dinimizce sünnet olan güzel bir fiildir. Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Peygamber Efendimiz misvak kullanmak sûretiyle ağız ve diş temizliğinin yapılması hususunda da ısrarlı teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur. Bir hadislerinde, Ümmetime meşakkat vereceğinden endişe duymasaydım, misvak kullanmalarını farz kılardım buyurmuşlar, kendileri de misvakı kullanmışlardır. Bir diğer hadiste Sevgili Peygamberimiz Üç şey peygamberlerin ahlâkındandır: İftarda acele etmek, Sahuru geciktirmek ve Misvak kullanmak buyurmuştur.
Misvak tıbben diş etlerini koruyup, dişleri parlattığı gibi aynı zamanda ve en önemli faziletlerinden bir tanesi ölüm esnasında kişiye kelimei şahadeti hatırlatır.
Günün Ayeti
Rabbinize gönülden ve gizlice yalvarın.
Günün Hadisi
Ağızların tadını bozan ölümü çokça hatırlayınız.
(Tirmizi, Zühd, 2229)
Günün Sözü
Olmadı diye sızlandığın duaya, gün gelir olmadı diye şükredersin
(Sâdi ŞİRAZİ)
Günün Duası
Allahım imansız bir ölümden, hayırsız bir yaşamdan bizi koru.
Bunları biliyor muyuz?
Emr-i bi'l ma'ruf nedir?
İslâm'ın hükümleri, genel prensipleri ve emirleri uyarınca yapılması ve söylenmesi gereken her söz ve fiili tavsiye etmektir.
Günün Nüktesi
Ödeştik
Hz.Enes'in bildirdiğine göre:
Resul-i Ekrem hanımlarıyla şaka yapan erkeklerin en önde gelenlerinden biriydi. Hz. Aişe ile şakalaşmış, hatta koşu müsabakasında bile bulunmuştu.
Bir yarışta Hz. Aişe onu geçmiş, başka bir zamanda Resul-i Ekrem onu geçince gülümseyerek "ödeştik" buyurmuşlardı.