2

Muharrem Ayında Tutulan Orucun ne gibi fazileti var?


  • Oluşturulma Tarihi : 22.10.2015 08:15
  • Güncelleme Tarihi :

       Muharrem Ayında tutulan Aşura orucunun fazileti hakkında Hz. Peygamber hadisi Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.”

"Muharrem ayında oruç tutun. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir."

"Aşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."

       Bütün bu hadisler bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir. Gazali Muharrem ayı ve Muharrem ayının orucu ile ilgili olarak şöyle söylemektedir: "Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir"

      Ayrıca Yahudilere benzememek için, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Bunun için, müstehap olan, aşure Gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır.

Evlatlıkta mahremiyet ölçüsü nedir?

Evlatlık edinme durumunda çocuk akıl buluğ olduktan itibaren mahremiyet esasları işler. Onun için evlatlık alınan kişi buluğa erdikten sonra kendisini evlat edinen anne ve babaya yabancı kişi gibi kabul edilir.

Evlatlık alınan kimse yabancılara karşı yani nikâhlanabileceği kişilere karşı nasıl bir tavır ve tesettür takınıyorsa aynı şekilde kendisini evlat edinen aileye karşı da onlarda kendisine karşı aynı tavrı takınmak zorundadır. Zaten bundan hareketle İslam dini evlatlığı yasaklamıştır. Aynı zamanda aile ile evlatlığın birbirine mirasçı olması da dinen yasaklanmıştır.

Selam vermek farz mı sünnet mi?

Dinimizce selam vermek sünnet onu cevaplandırmak ise farzdır. Bir topluma selam verildiği zaman o toplumdan sadece bir kişi bu selama karşılık vermesi bu farzı yerine getirmek için yeterlidir. Şayet cevap verilmese o toplumda oturan her Müslüman günahkâr olmuş olur.

Selamı o toplumun içinde oturan bir kimsenin ismini zikrederek verme durumunda ise ismi geçen kimse bu selama karşılık verme zorunda diğerleri için bir şey söz konusu değildir.

Selam, benden sana bir zarar gelmez, anlamına geldiğine göre her Müslüman bu güzel uygulamayı günlük hayatında yaşaması ve yaşatması lazım. Selam verdiği gibi verilen selama da karşılık vermesi gerekir. Çünkü Kur'an-ı Kerim de Allah'u Teale mealen şöyle buyurmaktadır: 'Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin.' (Nisa 86)

Büyüyü bozmak için büyücüye gitmek gerekir mi?

Büyü dinen yasak ve yapılması haram olmakla beraber var olan bir hakikattir.  Büyü aynı zamanda insanda ağır psikolojik etkiler de bırakmaktadır. Büyüyü bozmak, bu etkiyi ortadan kaldırmak demektir. Bunun için büyücüye gidilmez.

  Büyüyü bozmak için yapılacak şey, kişinin kendine güvenini sağlayıcı çalışmalar yapması, dua ve ibadetlerde bulunmasıdır. Bu anlamda felak, nas, ayetel kürsi gibi Kur’an’ın ayet ve surelerini okumak, Allah’a yalvarmak, dua etmek, ilim irfan sahibi insanlardan yardım istemek, varsa tıbbi bir yönü doktorlara başvurmak daha doğru ve yararlı bir yoldur.

Günün Ayeti

Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için bunu yarın yapacağım deme.

Kehf 23-24.

Günün Hadisi

Size iyilik yapana siz de iyilik yapınız.

Ebû Dâvûd, Zekât 38.

Günün Sözü

“Şen adam güneşe benzer, girdiği yeri aydınlatmış olur.”

Cenap Sehabettin 

Günün Duası

Ya rabbi bugün beni ve ailemi bela ve musibet ile imtihan etme.

Bunları biliyor muyuz?

Tefsir nedir?

Kur’an-ı Kerim’i derinlemesine ve detaylı bir şekilde usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir.

 

 

Muharrem Ayında Tutulan Orucun ne gibi fazileti var?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık