Muharrem orucunu tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2022 05:19
  • Güncelleme Tarihi :
Muharrem orucunu tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı? yazının resmi

Bilerek yemek içmek ve oruca aykırı olan işleri yapmak orucu bozar. Ancak unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Bu hususta farz, vacip, nafile oruçlar arasında bir fark yoktur. Çünkü unutma ve yanılma ile yapılan işler bağışlanmıştır. Ama kişi oruçlu olduğunu hatırladığı anda veya “Sen oruçlusun” denildiği halde, hiç aldırış etmeden yemesine devam ederse orucu bozulur. Buna göre muharrem orucunu tutarken unutarak yemek yemek ya da bir şey içmek oruca zarar vermez.

Muharrem orucu ne zaman tutulmalıdır?

Muharrem ayının perşembe, cuma ve cumartesi günleri oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Muharrem ayının ilk on gününde dileyen oruç tutabilir. Ama sadece aşure günü sayılan onuncu günde oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Mekruh olmaması için 10. günle beraber 10. günden bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Yani 9.10. ve 11. günlerde oruç tutmak tavsiye edilmiştir.

Muharrem ayında sadece cuma günü nafile oruç tutmak caiz mi?

Oruç tutmak, bayram günleri gibi bazı günlerde mekruh görülmüştür. Aynı şekilde sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak da tenzihen mekruh görülmüştür. Hz. Peygamber; “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir” buyurmuştur (Ebû Davud, “Savm”, 50.) Buna göre, Cuma günü kazaya kalan veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur.

Aşura ne zamandır ve ne gibi özelliği vardır?

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü âşura günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, âşura gününün de diğer günler içinde mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Âşura gününün Allah indinde çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin 2. ayeti olan “On geceye yemin olsun” ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Allah bu gecelere kasem ederek onların kutsiyet ve bereketini bildirmektedir. Bugüne “Âşura” denmesinin sebebi, Muharrem ayının 10. gününe denk geldiği içindir.

Günün Ayeti

Allah indinde ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı gün Allah’ın yazdığı şekilde, on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır, dosdoğru hesap işte budur”

Tövbe, 6/36.

Günün Hadisi

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.”

(Tirmizî, “Savm”, 40.)

Günün Duası

Allah’ım, muharrem ayını ve aşureyi bize, alimize ve alemi İslam’a hayırlara vesile kıl. İnsanlığa barış ve huzur vesilesi eyle.

Günün Sözü

“Kalbi kırmaya tek bir söz yeter; ama kırılan kalbi tamir etmeye bir söz yetmez.”

Bunları Biliyor muyuz?

Aşura nedir?

Hicri 10. güne verilen isim ve İslam dünyasında önemsenen bir gündür.

Günün Nüktesi

Bu ne orucudur?

Peygamberimiz Medine’ye hicret ettikten sonra Medine’de yaşayan Yahudilerin oruçlu olduğunu öğrendi. O gün Muharrem ayının 10. günü Aşura günüydü. “Bu ne orucudur?” diye sordu.

Yahudiler, “Bugün, Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gündür. Hz. Musa, bir şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler.

Peygamberimiz onlara, “Biz, Musa’nın sünnetini yaşatmaya sizden daha çok yakınız ve hak sahibiyiz” diyerek kendisi ve Müslümanlar o gün oruç tuttular.

O yıl henüz Ramazan orucu farz olmamıştı. Fakat ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca Müslümanların oruç ayı Ramazan oldu.

Aşura günü orucu konusunda ise Peygamberimiz herkesi serbest bıraktı, “İsteyen tutar, isteyen tutmayabilir” dedi. Böylece bu oruç, müstehab bir oruç olarak kaldı.

Muharrem orucunu tutarken unutarak yemek içmek orucu bozar mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık