2

Müslüman kadının Müslüman erkek dışında birisi ile evlenememesinin sebebi nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2016 09:10
  • Güncelleme Tarihi :

Müslüman erkek Müslüman kadın dışına ehli kitap dediğimiz Yahudi ya da Hristiyan bayanla da evlenebilir. Ancak Müslüman bir erkeğin; Müslüman, Yahudi veya Hıristiyan bir bayan dışında bir kadınla evlenmesi yasaktır. Nitekim bu hususta Kur’an-ı Kerim’de, “Müşrik kadınlarla iman edinceye kadar evlenmeyin...” (Bakara 221) buyrulmaktadır.

Müşrik Allah’ın birliğine inanmayan, ona ortak koşan kimse demektir. Yahudi veya Hıristiyan kadınlarla Müslüman erkek evlenebilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de bu konuda şöyle buyrulmaktadır.

“Mümin kadınlardan hür ve iffetli olanlar ile sizden evvel kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınlar da size helaldir.” (Maide 5)

Buna karşılık Müslüman bir kadının gayr-i Müslim bir erkekle (İsterse bu erkek ehl-i kitap olsun) evlenmesi dinen mümkün değildir. İslam fıkıhçıları Müslüman kadının Müslüman erkek dışında bir erkekle evlenemeyeceğini yukarıdaki bu ayetten ve Mumtehine Suresi’nin 10. ayeti olan şu ayete dayanarak hükme bağlamışlar: “...Bunlar onlara helal değildir. Onlar da bunlara helal değildir.”

İslam bilginlerinin bu ayetleri gayri Müslim erkeklerle evlenmeyi yasaklayacak şekilde yorumlamaları başka bir din mensubuyla evlenmenin kadının ve doğacak çocukların dinini menfi olarak etkilemesi endişesine dayandırmışlardır.

Sabah namazına uyanamamış kişi farzı kaza ederken sünneti de kaza edecek mi?

Sünnet namazlar vaktinde kılınmadığı takdirde kaza edilmez. Ancak Hanefi Mezhebine göre sabah namazının sünneti farzla birlikte vaktinde kılınmazsa, güneş doğup kerahet vakti çıktıktan sonra ikisi bir arada kaza edilir.

Bu da onun afdaliyetine binaendir. Zeval vaktinden sonraya kalırsa, artık yalnız sabahın farzı kaza edilir sünnet kaza edilmez.

Çocuk baliğ olunca babanın sorumluluğu dinen biter mi?

Baba, çocuklarına rüşte erinceye kadar bakmakla mükelleftirler. Çocukları reşit, akil-baliğ olduktan sonra anne ve babanın onlara bakma zorunluluğu yoktur. Ama anne ve baba ihsanından, çocuklarına rüştten sonrada bakmakta ve yardımcı olmaktadır. Hatta iş ve yuva sahibi yapmaktadır.

Bu dini bir görev olmasa da Müslüman anne ve babalar kendilerine bir görev ve sorumluluk telakki ederek rüştten sonra da evlatlarına yardımcı olmaktadırlar. Dolayısıyla çocuk baliğ olunca kendi sorumluluğu başladığından babanın sorumluluğu biter.

Kur’an okuyan kimseye selam vermede bir sakınca var mı?

Selam dinimizin çok önem verdiği simgelerden birisidir. Hz. Peygamber bir hadisi Şerifinde “Aranızda selamı yayın buyurmaktadır.” Bir başka hadisinde ise selam vermek, selamlaşmak Müslümanlar arasında sevginin yayılmasına sebep olacağını bildirmiştir. Ancak selam verildiği takdirde selama karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selam vermek uygun değildir. Mesela, ezan, Kur’an-ı Kerim ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selam vermek mekruh kabul edilmiştir. Buna göre abdest almak ibadete hazırlık ve bir yönü ile ibadet sayıldığından abdestle meşgul olan kimseye selam vermemek daha uygundur.

Günün Ayeti

Yaptığını çok görerek başa kakma.

Müddessir 6

Günün Hadisi

“Kim mü’mine zarar verirse Allah da onu zarara uğratır. Kim de mü’mine meşakkat verirse, Allah da ona meşakkat verir.”

Tirmizi, Birr 27

Günün Sözü

Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi terk ettiği yeri.

(Oscar Wilde)

Günün Duası

Allah’ım imanımızı ve sağlığımızı muhafaza et.

Bunları Biliyor muyuz?

Tebe-i Tabiin kimdir?

Resulullah’a iman etmiş olarak tabiînden bir veya birkaçıyla karşılaşan ve Müslüman olarak ölen kimseler. Bu tabir ilk gününden itibaren Ümmet-i Muhammediyye’nin, bizzat Resulullah’ın mübarek ağızlarıyla hayırlılığını bildirdiği ilk üç neslin üçüncüsüdür.

Günün Nüktesi

Beş Kişiyle Arkadaş Olma…

Muhammed Bâkır şöyle buyurdu:

Babam İmam Zeynel Abidin bana:

“Beş sınıf insanla arkadaş olma” diye nasihatte bulundu.

“Babacığım, canım sana feda olsun! Beş sınıf insan kimdir?” diye sordum. Buyurdular ki:

“Fasık (Allah’u Teâlâ’nın emirlerine  uymayan) kimse ile arkadaş olma. Çünkü o seni bir lokma yemeğe, belki de bundan daha az bir menfaate satar.”

“Daha azı nedir?” diye sordum. “Daha azı, elde etmek için hırslı olup da elde edemediği şeydir.”

“Babacığım ikincisi kimdir?”

“Cimri ile arkadaş olma! Çünkü o, çok muhtaç olduğun bir zamanda, malını korumak için seninle alâkasını keser.

“Üçüncüsü kimdir?”

“Yalancı ile arkadaş olma! Çünkü o serap gibidir; yakın olanı sana uzak gösterir.”

“Dördüncüsü kimdir?”

“Ahmak ile arkadaş olma! Çünkü o, sana faydalı olmak isterken zarar verir.”

“Babacığım beşincisi kimdir?”

“Sıla-ı rahmi terk eden, yakın akrabalarıyla münasebeti kesen kimse ile arkadaş olma! Çünkü Kur’ân-ı Kerim’de tam üç yerde böyle kimsenin mel’ûn olduğunu gördüm.”

 

Müslüman kadının Müslüman erkek dışında birisi ile evlenememesinin sebebi nedir?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık