2

Namaz esnasında giysimizde insan resmi varsa kılınan namaz geçerli olur mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2025 09:45
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2025 09:46

Resimli elbise ile namaz kılmak mekruh olmakla beraber kılınan namaz geçerlidir. Aynı şekilde insan veya hayvan resmi bulunan yaygının üzerinde kılınan namaz geçerlidir. Yine namaz kılan kişinin sağında solunda ya da arkasında resim varsa kıldığı namaz geçerlidir. Ancak imkan varsa resmin olmadığı mekanda kılmak dikkatin dağılmaması için daha evladır.

Amel imandan bir parça mıdır?

İman inanılması gereken hususlar açısından artmaz ve eksilmez. Bir kimse, iman esaslarının tümünü kabul edip de bir ya da birkaçına inanmazsa, iman etmiş sayılmaz. Bu durumda, iman gerçekleşmediğinden, artması ve eksilmesi söz konusu değildir. Ancak güçlü ve zayıf olmak açısından farklılık gösterir; kiminin imanı kuvvetli, kiminin zayıftır. İmanda bu çeşit farklılığın bulunduğuna Kur’an-ı Kerim’de işaret edilmiştir: “Herhangi bir sure indirildiğinde, içlerinden (alaylı bir şekilde) ‘bu hanginizin imanını artırdı?’ diyenler olur. İman etmiş olanlara gelince, inen sure onların imanını artırmıştır.” (Tevbe 9/124); “O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir.” (Fetih 48/4); “Allah’ın ayetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların (mü’minlerin) imanlarını artırır.” (Enfal 8/2) Buna göre kişi günah işleye işleye imanını zayıflatmaktadır. Aynı şekilde kişi hayır işleye işleye ibadet ede ede de imanı artar.

Abdest organlarından birisi kesilen kimse abdest alırken bu yaralı organı yıkamak zorunda mı?

Abdest uzuvlarından birisinde yara veya hastalık bulunan kişi, bu organını yıkaması halinde organına zarar verecekse ya da hastalığı daha da artacaksa bu abdest organına yıkamayacak bunun yerine ıslak elle mesh eder. Bu rahatsızlık abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunda ise, abdest veya gusül yerine teyemmüm eder.

Her yerde namaz kılınabilir mi?

Temiz olan her yerde namaz kılınır. Hz. Peygamber bu hususta şöyle buyurmaktadır. “Yeryüzü bana mescit kılındı.” (Buhârî, “Salât”, 56.) Dolayısıyla namaz kılarken illaki seccadenin üzerinde namaz kılmak zorunda değiliz. Dağda, bayırda, çimende, temiz toprakta ya da evde temiz bir halının üzerinde… Namaz kılmada hiçbir sakınca yoktur. Yeter ki namaz kılınan mekan temiz olsun, üzerinde bir pislik, necaset olmasın. Durum bu olmakla beraber seccadenin üzerinde namaz kılmak daha iyi ve güzeldir. Hele ki evdeysek seccadenin üzerinde kılmamız daha doğru olur.

Günün Ayeti

“Kim salih bir amel işlerse, kendi lehine işlemiş olur. Kim de kötülük yaparsa, kendi aleyhine yapmış olur.” Casiye, 45/15.

Günün Hadisi

Şakada olsa yalan söylemeyin.

Ebû Dâvûd, “Edeb”, 7.

Günün Sözü

Doğruyu söylersen, hiçbir şeyi hatırlamak zorunda kalmazsın.

Mark Twain

Günün Duası

Allah’ım ülkemizin ve milletimizin her türlü afet, musibet ve belalardan muhafaza eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Mâl-ı Mütekavvim Nedir?

İslam’a göre yenilmesi, içilmesi, kullanılması ve faydalanılması mümkün olan mal demektir.

Günün Nüktesi

Ya cennete girecek bir amelin yok deseler… İbrahim Edhem Hazretleri bir gün hamama girmek istemiş. Hamamcıya: -Param yok, hamama girmeme müsaade etmez misiniz? demiş. Hamamcı,

parasız hamama girilmez diyerek hamama sokmadı. İbrahim Edhem, ısrar etti ise de hamamcı kabul etmedi. Boynu bükük olarak hamamdan ayrılan İbrahim Edhem, öyle bir bağırış bağırdı ki yer gök inledi… Bu sesi duyan halk, ağlamakta olan İbrahim Edhem’in başına toplanıp: -Bu kadar feryada hacet yok, hamam parasını biz verelim de ağlama dediler. İbrahim Edhem, toplanan kalabalığa şöyle seslendi: -Ey ahali! Siz, benim hamama giremediğim için mi ağladığımı sanıyorsunuz? Ben hamama giremediğim için ağlamıyorum. Ben dünyada iken parasız hamama bile sokmuyorlar... Ya ahirette de senin cennete girecek bir amelin yok diye kapıdan geri çevrilirsem benim halim ne olur? diye ağlıyorum... Çünkü salih ameli olup oraya girmeyi hak etmeyenleri içeri sokmayacaklar, buyurdu...

Namaz esnasında giysimizde insan resmi varsa kılınan namaz geçerli olur mu?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık