Nikah kıyılırken gelin ile damadın abdestli olması gerekir mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2022 08:04
  • Güncelleme Tarihi :
Nikah kıyılırken gelin ile damadın abdestli olması gerekir mi? yazının resmi

Nikah akdinin geçerlilik ve sıhhat şartları arasında abdestli olmak gibi bir durum yoktur. Dolayısıyla abdestsiz olma hali nikaha zarar vermez. Ancak Müslüman’ın her zaman abdestli olması güzel ve sevap olduğundan gelin ile damadın nikah esnasında abdestli olması daha doğru ve daha güzeldir.

Mirasçıya mal vasiyet edilse bu vasiyet geçerli olur mu?

Vefat edenin vasiyet ettiği para veya mal, bıraktığı terekenin, yani geride bıraktığı servetin üçte birini geçmiyorsa (çünkü vefat eden kimse ancak mirasının 1/3 ünü vasiyet etme hakkı vardır.) vasiyet ettiği malını mirasçılar vermek zorundadırlar. Ama üçte birini geçiyorsa üçte birinden fazla olan kısma engel olabilirler. Mesela vefat edenin bıraktığı miras 300 milyar olsun. Bundan 100 milyar hayır kurumuna verilmesi vasiyet edilmiş ise, bu 100 milyar üçte birini geçmediği için vasiyet edilen kişi veya kuruma verilmek zorundadır.

Tabi bu vasiyet mirasçı olmayanlar için geçerlidir. Çünkü İslam fıkhına göre ölünün mirasından miras alacak kimseye aynı zamanda vasiyet etmek caiz değildir. Edilse bile vasiyet geçersizdir.

Evde tek başına kılınan namazda kamet getirmek gerekir mi?

Cemaatle beş vakit namaz kılınan cami ve mescitlere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimseler, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları halinde tekrar ezan ve kamet getirmelerine gerek yoktur. Çünkü kendilerinde önce kılınan cemaat namazında ezan okunmuş, kamet getirilmiştir. Ancak beş vakit namazın pek kılınmadığı camii ve mescitlerde ise ezan okunarak ve kamet getirerek namaz kılmak daha faziletli olup sadece kametle de yetinilebilir.

Aynı şekilde evde tek başına namaz kılındığında kamet getirmek getirik. Ancak kamet getirilmediğinde ise namaza bir zararı gelmez.

Kubbeli Mezar yapmak caiz mi?

İslam dini, hayatında olduğu gibi ölümünde de insana gereken değeri vermiş, saygıyı göstermiş ve öldüğü andan itibaren ona yapılacak muameleyi de belirlemiştir. Bu anlamda İslam dini, kabir ve kabristanın düzenli ve tertipli yapılmasını, temiz tutulmasını ve yeşillendirilmesini, hayatta bulunan insanların ölülere karşı bir vefa borcu olarak görür.

Ancak kabirlerin yükseltilmesi, üzerine kubbeli binalar yapılması, taşına övücü veya kaderden şikayet edici sözler yazılması yasaklanmıştır. Buna karşılık mezarın bir-iki karış yükseltilmesi, israfa kaçmadan ve tevhid inancına zarar vermeyecek şekilde yapılmasında bir sakınca yoktur.

Gayr-i Müslimler için istiğfar edilir mi?

İslam inancına göre inanmayan veya şirk koşan kimseler için istiğfar edilmez. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de bu yasaklanmıştır. Dinen onlara istiğfar edilemez ancak onlar için hayatta iseler doğru yolu bulmaları adına temennide bulunabilir.

Nitekim sevgili peygamberimiz kendisine kötülük eden Kureyş kabilesi için 'Allah’ım kavmimi doğru yola eriştir. Çünkü onlar gerçeği bilmiyorlar' mealinde dua etmiştir.

Günün Ayeti

Hayır bildiğinizde şer, şer bildiğinizde ise hayır vardır.

Bakara, 2/216.

Günün Hadisi

“Birbirinize, Allah'ın laneti, Allah'ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın.”

Ebu Dâvud, “Edeb”, 53.

Günün Sözü

Ne söyleyeyim diye baştan düşünmek, niçin söyledim diye sonunda pişman olmaktan iyidir.

Sadi

Günün Duası

Allah’ım bugün beni hep güzel ve hayırlı haber alan ve güzel ve hayırlı haber veren kullarından eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Tebliğ Nedir?

Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır.

Günün Nüktesi

Allah bizi görüyor…

Ahmet Mekkî Efendi bir sevdiklerine;

- Hak Teâlâ, hepimizin yaptığı, iyi kötü her işi görüyor, değil mi? diye sordu.

- Elbette efendim, dediler.

- Pekii, bir insan bir günah işleyeceği zaman, bir başkasının göreceğini anlasa, o işi yapabilir mi?

- Yapamaz tabii efendim, utanır ondan.

Büyük Veli;

- Bu nasıl Müslümanlıktır ki, bir “kul”dan utanır da, “Allah”tan utanmaz, buyurdu.

Nikah kıyılırken gelin ile damadın abdestli olması gerekir mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık