Yemin, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda ileri sürülen bir iddiayı kuvvetlendirmek için Allah’ın isim veya sıfatlarından birisini şahit tutarak verilen sözdür. Bu yeminin geçerli olması için yemin eden kişinin bir takım şartları vardır. Aklı başında olmak, mükellef olmak, ikrah altında olmamak, Allah’ın adını zikrederek söz vermek gibi.
Bu anlamda şartların da var olması ile birlikte yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. Yeminin yerine getirilmemesi halinde, kefaret ödemesi gerekir.
Yemin eden kimse, yemini ederken aklı başındaysa ama sinirli hali ile yemin etmişse ve ne dediğini hatırlıyor ve biliyorsa o yeminin kefareti vardır. Ancak ne söylediğini hatırlamayacak düzeyde bir sinirle söylemişse yani cinnet hali ile söylemişse bunun kefareti yoktur.
Dini nikâhı camide kıyma zorunluluğu var mı?
Nikâhın şartları yerine getirildikten sonra nikâh kıyılacak mekanın hiçbir önemi yoktur. Kız evinde, erkek evinde, camide veya başka bir yerde kısaca her yerde dini nikah kıyılabilir. Yeter ki dinimizin nikâh için koştuğu evlenecek taraflar, şahitler, gibi şartlar yerine getirilmiş olsun.
Abdest organlarından birisi kesilen kimse abdest alırken bu yaralı organı yıkamak zorunda mı?
Abdest uzuvlarından birisinde yara veya hastalık bulunan kişi, bu organını yıkaması halinde organına zarar verecekse ya da hastalığı daha da artacaksa bu abdest organına yıkamayacak bunun yerine ıslak elle mesh eder.
Bu rahatsızlık abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunda ise, abdest veya gusül yerine teyemmüm eder.
Erkeğin kadına ya da kadının erkeğe kan vermesi caiz mi?
Tedavi için yapılan kan naklinde, kan verenin ya da alanın kadın erkek, Müslüman veya gayr-ı Müslim oluşunun bir farkı yoktur.
Dolayısyla kadından kan alınabileceği gibi aynı şekilde erkekten de kadına kan alınabilir. Bunun da dini anlamda hiçbir sakıncası yoktur.
Ayakkabı ile cenaze namazı kılmak caiz mi?
Bütün namazlarda olduğu gibi cenaze namazında da namaza mani olan pisliklerden temizlik (necasetten taharet) şarttır. Dolayısıyla cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabılarında namaza engel bir pislik yoksa namazını ayakkabıları ile kılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Günün Ayeti
‘Birtakım insanlar vardır ki ne ticaret ne de alışveriş onları, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan ve zekâtı vermekten alıkoymaz. Onlar kalplerin ve gözlerin allak bullak olacağı bir günden (ahiretten) korkarlar.’
(Nur, 24/37)
Günün Hadisi
‘Kim: ‘Rab olarak Allah’ı, din olarak İslâm’ı, Resûl olarak Hz. Muhammed’i seçtim derse cennet ona vâcip olur’.
Ebu Dâvud, ‘Salât’, 361.
Günün Sözü
Hiçbir şey insan kadar yükselemez ve onun kadar alçalamaz.
Hölderlin
Günün Duası
Allah’ım bugün beni hiçbir konuda senden başkasına muhtaç bıtakma.
Bunları biliyor muyuz?
Zül-Celali ve’l- İkram Nedir?
Esmâ-i hüsnâdan Kemal mertebesinde noksansız, kusursuz şeref ve kerem sahibi olan ve de kereminden yarattıklarına ihsan eden.
Günün Nüktesi
Kıyamet ne zaman kopacak…
Ebu Hureyre anlatıyor:
‘Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, yanındaki cemaate konuşurken, bir adam gelerek:
‘(Ey Allah’ın Resûlü!) Kıyamet ne zaman kopacak?’ dedi.
Hz. Peygamber konuşmasına devam etti, sözlerini bitirdiği vakit:
‘Sual sâhibi nerede?’ buyurdular.
Adam: ‘İşte buradayım ey Allah’ın Resûlü!’ dedi.
Hz. Peygamber: ‘Emanet zayi edildiği vakit Kıyameti bekleyin!’ buyurdular.
Adam: ‘Emanet nasıl zayi edilir?’ diye sordu.
Efendimiz: ‘İş, ehil olmayana tevdi edildi mi Kıyamet’i bekleyin!’ buyurdular.’