2

Okunan hatimleri ölülere bağışlamak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 29.12.2014 07:47
  • Güncelleme Tarihi :
Okunan hatimleri ölülere bağışlamak caiz mi?

          Yapılan ibadetlerin ve hayırların sevaplarını başkasına bağışlamak dinen caizdir. Kişi okuduğu Kur'an'ın, yaptığı hatmin, kıldığı namazın ve istediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir.

          İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Nitekim annesi babası öldükten sonra onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran bir kimseye: “Evet yapabilirsin” diye cevap veren efendimiz. Aynı şekilde annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran Sahabeye de: "Evet ulaşır. Onun namına sadaka ver" buyurmuşlardır.

          Buna göre, okuduğumuz hatimleri, yasinleri, fatihaları, duaları…  ölen akrabalarımızın ruhlarına bağışlayabiliriz. Ayrıca kişi sevabı bağışlarken kendi sevabından da bir şey kaybetmez. Sevap her iki kişiye de aynı şekilde yazılır

Alkol satan bir bakkaldan alış veriş yapmak caiz mi?    

       İçkiyi imal etmek, satmak, satın almak, aracı olmak haramdır. İçki satan kimseden helal olan bir şeyi satın almak ise İslam hukukuna göre haram değil caizdir. Fakat caiz olması alınması gerektiğine de delalet etmez. İçki satan yerlerden alışverişte bulunmak, onların bu faaliyetlerinin devamına bir destek manasına gelir. Çünkü bizim yaptığımız alışverişten yapmış olduğu kârla bu kişi aynı zamanda içki de alabilmekte ve onu satabilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de:  “Günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayınız” buyrulmaktadır.

       Biz mü’minler ayetin bu irşadıyla hareket edip neticesinde günaha yardım manasını taşıyan bu alışverişten uzak durmalıyız. Allah’ın haram kıldığı bir nesneye dolaylı olarak da olsa yardımda bulunmak sorumluluğu gerektirir. Zira ayet açıktır. Hadisi şerifte ise şöyle buyrulur: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) içki ilgili olarak on kişiye lanet etti: "(Hammaddesinden şarap yapmak maksadıyla) sıkana ve sıktırana, içene ve ikram edene, (imalâthaneden veya depodan, toptancıdan perakendeciye veya tüketiciye kadar) taşıyana ve taşıtana, satana ve satın alana, bağışlayana, bunun parasını yiyene." (Tirmizî, Büyû 59)

      Görüldüğü üzere içkinin imalatından tüketilmesine kadar bu işe önayak olan herkese Efendimiz lanet etmiştir.

       Buna göre başka yerden alış veriş yapma imkanımız varsa içki satan bir dükkandan alış veriş yapmamız caiz değildir. Fakat başka bakkal yoksa, başka yerden alış veriş yapma imkanımız yoksa içki satan bakkaldan alış veriş yapmamızda bir sakınca yoktur.

Allah’ın “Samed” ismininin anlamı nedir?

     Allah’ın Samed ismi,  "her şey var olmak için kendine muhtaç olan ama kendisi başka hiçbir şeye muhtaç olmayan" manasına geliyor.

     Her şey kendisine muhtaç ama kendisi hiç bir şeye muhtaç olmamam anlamını verdiği için bu ismi başında Abdu olmadan yani Abdüssamet şeklinde olmadan kullanmak dinen caiz değildir.

Arafta beklemek nedir?

      Araf, cennetle cehennem arasında bir yer olup, iyilikleri ve kötülükleri eşit olan Müslümanları bir süre bekleyeceği yerdir. Arafta bekleyen Müslümanlar hem cenneti hem cehennemi göreceklerdir. Ancak amelleri eşit olduğundan cehenneme atılmaz. Aynı şekilde cennete ilk girenlerle beraber de cennete giremez. İşte bu insanın cezası bekleme cezasıdır.   

       Yani Arafta beklediğinden cennetin nimetlerine ilk etapta kavuşamıyor. Arafta bekleme süresi bitince cennete girer.

Günün Ayeti

Şüphesiz ki Allah indinde en değerli olanınız, O’ndan gereği gibi sakınanızdır.”

Günün Hadisi

"Biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın

Günün Sözü

Terbiye ana kucağından başlar.

 (Namık Kemal)

Günün Duası

Ya rabbi geçmişten bu vakte kadar işlediğim bütün günahlardan dolayı af diliyorum. Sen benim bütün günahlarımı affet.

Bunları biliyor muyuz?

Sekerat -i Mevt” nedir?

Kişinin ölmeden önceki son anları demektir.

Günün Nüktesi

Bakın defterine…

       Hz. Peygamber buyuruyor; “Kıyamet günü ameller arasında önce namazın hesabı verilecek. Bu hesap güzel olursa kul kurtuluşa erdi demektir. Bu hesap bozuk olursa kul hüsrana düştü demektir.

      Eğer farzında eksiklik çıkarsa Allah:  “Bakın kulumun defterine yazılmış nafilesi var mı?” buyurur. Böylece farzın eksiklikleri nafile (namazları) ile tamamlanır. Sonra bu tarzda olmak üzere diğer amelleri hesaptan geçirilir.

Okunan hatimleri ölülere bağışlamak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık