Namaz ibadeti, geçmiş peygamberlerde ve ümmetlerde de olan bir ibadettir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de bu hususta mealen şöyle buyrulmaktadır: “Bir zamanlar biz İsrailoğulları’ndan, “Yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz; ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekatı verin” diyerek söz almıştık. Sonra, içinizden küçük bir kesim dışında, sözünüzden döndünüz; hala da sırt çevirmektesiniz.” (Bakara, 2/83.) “Musa’ya ve kardeşine şöyle vahyettik: “Kavminiz için Mısır’da evler hazırlayın, evlerinizi ibadet mahalli yapın ve namazı kılın. (Ey Musa!) İnananları müjdele.” (Yunus, 10/87.) Bu ayetlerden de anlaşıldığı gibi namaz ibadeti geçmiş toplumlara da farz olan bir ibadettir.
Sehiv secdesi nedir ve yapmayı unutmuşsa kişinin ne yapması gerekir?
Bu secde, namaz kılarken kişinin yanılması veya unutması ya da dalgınlık gibi bir durumda namazın sonunda yaptığı bir secdedir. Kişi namazının kılarken farzı tehir etmişse veya vacibi terk ya da tehir etmişse sehiv secdesini yapması gerekir. Ancak kişi yapması gereken sehiv secdesini yanılarak veya unutarak terk etmişse, şayet selam verdikten sonra konuşmak, gülmek kıbleden dönmek gibi namaza aykırı bir iş yapmışsa bu kimsenin sehiv secdesini yapması gerekmez namazı da kaza etmesine gerek yoktur. Fakat namaz bitiminde namaza aykırı bir iş yapmamışsa ve secde aklına gelirse hemen sehiv secdesini yapması gerekir.
Kur’an Ayetleri Yüklenmiş Telefonla Tuvalete girmek Caiz mi?
Allah’ın ismini tuvalette açıktan zikretmek uygun değildir. Aynı şekilde Allah isminin yazılı olduğu bir yüzükle ya da kolye ile tuvalete girmek mekruhtur. Mekruh olduğundan o şekilde girmemek gerekir. Ancak kendisine Kur’an yüklenmiş telefonla tuvalete girmek caizdir. Çünkü kendisine Kur’an yüklenmiş telefon, Mushaf hükmünde değildir. Durum bu olunca o şekilde girmek caizdir. Fakat imkan varsa Kur’an yüklenmiş telefonla tuvalete girmemek daha iyidir.
Televizyondan secde ayetlerini dinleyen tilavet secdesini yapmak zorunda mı?
Tilavet secdesi demek Kur’an-ı Kerim’de bulunan ve okunduğunda secde edilmesi gereken ayetlerdir. Bu ayetlerde Kur’an-ı Kerim’de on dört yerde bulunmaktadır. Bu ayetleri okuyan veya işiten kişinin, tilavet secdesi yapması gerekir. Tilavet secdesi, ayetteki ilahi mesajı okuyan veya dinleyen kişinin, Yaratanına itaatinin ifadesidir. Bu itibarla, radyo veya televizyondan da olsa, ilahi mesajı işiten kişinin, tilavet secdesi yapması gerekir. Ancak, okunan ayetlerin tilavet secdesi olduğunu bilmeyenler, tilavet secdesi yapmakla yükümlü değildirler.
Günün Ayeti
Ey iman edenler! Eğer fasıkın biri size bir haber getirirsen onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa sataşırsınız da sonra yaptığınızdan pişman olursunuz. Hucurat, 49/6.
Günün Hadisi
Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. (Müslim, “Sıyam”, 202.)
Günün Sözü
Öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Henry Ford
Günün Duası
Allah’ım bugün dünyam ve ahiretim için hayırlı olan ne varsa onu bana nasip eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Islah-ı Nefs Nedir?
Kötü huyları, fena alışkanlıkları ve yaramaz işleri bırakıp, iyi huyları, güzel işleri, kulluğa yakışan taat ve ibadetleri yapmak demektir.
Günün Nüktesi
Değişen Ne?
Hz. Mevlana’ya sorarlar; “Sen Şems’ten önce de namazını kılar, ibadetini yapar mıydın?” “Yapardım.” “Ondan önce de etrafındakilere iyilik etmeye çalışmaz mıydın?” “Çalışırdım.” “Peki, öyleyse değişen ne?” diye sorarlar. Hz. Mevlana’nın cevabı sarsıcı; “Şems gelmeden önce üşüdüğüm zaman ısınırdım. Şems geldikten sonra dünya da bir Müslüman dahi üşüyorsa, ısınmaya hakkım olmadığını öğrendim...”