Pişman olunduğu halde İslam dininde affedilmeyen günah var mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 23.09.2021 07:26
  • Güncelleme Tarihi :
Pişman olunduğu halde İslam dininde affedilmeyen günah var mı? yazının resmi

İslam dini, inanç, ibadet ve muamelat olmak üzere üç kısımdan oluşur. İnanç kısmını inkar etmek yani imanının altı esasından birini Allah’ı, Peygamberi inkar etmek küfürdür dinden çıkmadır. Diğer konularda haddi aşmak ise günahtır. İçki içmek, namaz kılmamak, yalan söylemek gibi. Kişi kafir olmadıkça günah işlemekle dinden çıkmaz. Küfür dışında günah işleyen kişi, ne kafir ne de münafık olur, imandan çıkmaz. Ama günahkar olur. İşlediği günahın büyüğüne göre de asi olur. Bu anlamda ibadet ve muamelat kısmında işlenen günah insanı kafir yapmaz günah işlendiğinde tövbe etmek gerekir. Tövbe edildiğinde de günahın işlenmemiş gibi affedileceğine inanırız. Çünkü Allah, Kur’an-ı Kerim’de günah işleyenleri, “Ey iman edenler, samimi bir tövbe ile Allah’a dönün” (Tahrim, 66/8) hitabı ile tövbeye ve halis bir pişmanlığa çağırmaktadır. İmanlı olmak kaydı ile işlenen günah tövbe edilmekle silinir ama dinden çıkmayı gerektiren bir fiil işlenmişse yani Allah, Peygamber, ahiret, kader inkar edilmişse bunun tövbesi öncelikle tekrar imana ve İslam dönmek için iki şahadeti getirmektir. Ondan sonra tövbe ve istiğfar etmektir. Var olan kul hakkını affettirmek için de tövbe etmek yetmez. Çünkü tövbe etmekle kul hakkının sorumluluğundan kurtulmaz. Bunun için de hak sahibinin hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.

Cemaatle kılınan namaza sonradan yetişen kimse cemaat sevabını alır mı?

İmama namazın başında değil, birinci rekatın rükuundan sonra, ikinci, üçüncü veya dördüncü rekatlarda uyan kimseye mesbuk denir. Bu kişi son rekatta da olsa cemaate yetişmiş olur ve cemaat sevabını alır.

Eşhuru’l-Hurum nedir?

Haram ayları manasına gelen bu terkip, kameri aylardan Zi’l-Ka’de, Zi’l-Hicce, Muharrem ve Recep aylarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Cahiliye döneminde de hürmet edilen bu aylar, muhterem kabul edilmiş ve bu aylarda savaşmak haram kılınmıştır.

Namaz esnasında giysimizde insan resmi varsa kılınan namaz geçerli olur mu?

Resimli elbise ile namaz kılmak mekruh olmakla beraber kılınan namaz geçerlidir. Aynı şekilde insan veya hayvan resmi bulunan yaygının üzerinde kılınan namaz geçerlidir. Yine namaz kılan kişinin sağında solunda ya da arkasında resim varsa kıldığı namaz geçerlidir. Ancak imkan varsa resmin olmadığı mekanda kılmak dikkatin dağılmaması için daha evladır.

Kudsi Hadis nedir?

Hz. Peygamber’in Allaha nispet ettiği hadislerdir. Bu hadislerin manası Allah’tan, sözleri Hz. Peygamber’dendir. Hz. Peygamber bunları, "Allah şöyle buyuruyor" diye rivayet eder.

Günün Ayeti

Ey Ademoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takva elbisesi, işte o daha hayırlıdır. A’raf suresi 7/26.

Günün Hadisi

Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. (Müslim, "Sıyam", 202.)

Günün Sözü

Kanaatkarlık, fakiri zengin, tamahkarlık ise zengini fakir yapar.

Günün Duası

Allah’ım bugünkü kazancımı haramsız ve bereketli eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

İstiaze Nedir?

Şeytanın ve kötü insanların şerrinden, her türlü zarar, bela, afet ve musibetlerden Allah’a sığınmak demektir.

Günün Nüktesi

Kur’an-ı Okuyan ve Okumayan...

Ebu Hüreyre"den gelen rivayete göre; “Allah Resulü şöyle buyurmuştur: ‘Kur"an"ı öğrenin, onu okuyun ve okutun. Kur’an’ı öğrenen, okuyan ve gereğini yapan kimse, her tarafa koku yayan misk dolu bir kaba benzer. Kur’an’ı öğrendiği halde (onu okumayan ve okutmayan) yatıp uyuyan kimse ise ağzı bağlı bir misk kabına benzer.’” (Tirmizi, "Fedailü"l-Kur"an", 2.)

Pişman olunduğu halde İslam dininde affedilmeyen günah var mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık