Pişmemiş eti yemek caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 25.01.2022 09:40
  • Güncelleme Tarihi :
Pişmemiş eti yemek caiz mi? yazının resmi

Eşyada aslolan ibâhadır. Yani bir şeyin haram olduğuna dair bir delil (ayet ya da hadis) bulunmadıkça onun helal olduğuna hükmedilir. Kur’an-ı Kerim’de yenilmesi haram kılınan şeyler: Leş, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilmiş hayvanların etleridir. ( Bakara, 2/173; Maide, 5/3; En’am, 6/145 ve Nahl, 16/115) Sevgili Peygamberimizin hadislerinde de yırtıcı vahşi kara hayvanları ile yırtıcı kuşların etleri yasaklanmıştır. Allah Teala insanlara temiz olan yiyeceklerden yeme emri vermiştir: “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz / tayyib olanlarından yiyin, eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin.” (Bakara, 2/172.) Söz konusu olan bu etler ve etlerin yemek türleri de temiz ve helal bir maddeden yapıldığından yenmesine dinen bir sakınca yoktur. Buna göre dinimizde temiz olan şeyler helal, pis olan şeyler ise haramdır. Çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma gibi şeylerin haram olduğuna dair herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bunlar pis de değildir. O halde bunları çiğ de, tam pişmemiş de yemek caizdir.

Avda yakalanan hayvanları yemenin bir sakıncası var mı?

Tüfek ile avlanan hayvan canlı olarak ele geçerse bilinen ve alışılan bir yol ile yani keskin bir aletle keserek boğazlanması gerekir, bu şekilde kesilmekle yenilmesi helal olur. Canlı olarak ele geçtiği halde boğazlanmadan ölürse yenilmez. Tüfek ile avlanan hayvan kurşun ve mermi ile ölmüş ise Şafiilere göre o hayvan yenilmez. Çünkü hayvan kesilmesi adet olmayan ağır bir aletle öldürülmüştür. Zira tüfekten çıkan mermi kesici bir alet değildir. Hanefiler ise avlayan kişinin mümeyyiz (iyiyi, kötüyü birbirinden ayıran) olması, aniden (bilerek) besmeleyi terk etmemesi ve öldürmemenin başka bir sebeple değil de- atış sebebi ile olması şartlarına bağlı olarak tüfek ile avlanan hayvanın yenilebileceği görüşündedirler.

Sabah namazına uyanamamış kişi farzı kaza ederken sünneti de kaza edecek mi?

Sünnet namazlar vaktinde kılınmadığı takdirde kaza edilmez. Ancak Hanefi Mezhebine göre sabah namazının sünneti farzla birlikte vaktinde kılınmazsa, güneş doğup kerahet vakti çıktıktan sonra ikisi bir arada kaza edilir. Bu da onun afdaliyetine binaendir. Zeval vaktinden sonraya kalırsa, artık yalnız sabahın farzı kaza edilir sünnet kaza edilmez.

Günün Hadisi

“Ölülerinizin kötülüklerini dillendirmekten kaçının.”

Ebû Dâvûd, “Edeb”, 42.

Günün Sözü

Bize kalmayacak dünya için, bize kalacak günahlar biriktiriyoruz.

Malcolm X

Günün Duası

Ya rabbi alnımı senden başkasına secde etmekten koruduğun gibi, ellerimizi de senden başkasına açmaktan koru.

Bunları biliyor muyuz?

Yemîn-i Mün’akıde:

Geleceğe âit bir iş hakkında meselâ ilerde yapacağım veya yapmayacağım diyerek yapılan yemîn demektir.

Günün Nüktesi

Sabırlı ol…

Uhud savaşında İslam savaşçılarından çoğu şahadete erişti, Hz. Hamza da o savaşta şehit düştü.

Uhud Savaşı sona erdikten sonra, Medine kadınları Uhud’a doğru hareket edip Hz. Peygamberi soruyorlardı. Herkes kendi şehitlerini bırakıp Hz. Peygamber’i sorup arıyordu.

Bu arada Cehş’in kızı Zeynep Hz. Peygamber ile karşılaştı ve aralarında şöyle bir diyalog geçti:

Hz. Peygamber-

“Sabırlı ve tahammülü ol!”

Zeynep- “Ne için?”

Hz. Peygamber- “Kardeşin Abdullah’ın şahadetinden dolayı.”

Zeynep

- “Şahadet onun için kutlu ve mübarek olsun!”

Hz. Peygamber

- “Sabret!”

Zeynep

- “Ne için?”

Hz. Peygamber

- “Dayın Hamza’nın şahadetinden dolayı.”

Zeynep

- “Bizim hepimiz Allah’tanız ve hepimiz O’na döneceğiz, şahadet makamı ona mübarek olsun!”

Hz. Resulullah biraz durduktan sonra Zeyneb’e dönerek şöyle buyurdu:

- “Sabırlı ol!”

Zeynep

– “Şimdi ne için?”

Hz. Resulullah

- “Eşin Mus’ab bin Umeyr’in şahadetinden dolayı.”

Zeynep bu sözü duyunca, can yakıcı bir şekilde yüksek bir sesle ağlayıp sızlamaya başladı. Bunu gören Hz. Resulullah: “Hiçbir kimse, kocanın karısının kalbinde olan yerini alamaz” buyurdu.

Bu arada Zeynep; “Neden kocan için böyle ağlıyorsun?” diyenlere şu cevabı verirdi: “Ağlamam kocam için değildir. Çünkü o Peygamber’in yanında şahadet makamına erişmiştir.

Beni ağlatan çocuklarımın öksüz kalışıdır.”

Pişmemiş eti yemek caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık