Piyango bileti almak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2023 09:16
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2023 09:16

Kumar oynamak dinimizce, “Ey iman edenler içki, kumar, fal okları… şeytanın pis işlerindendir…” (Maide, 5/90) ayetine binaen haram kılınmıştır. Piyango bileti almak da her ne kadar şans oyunu ise de kumarın bir çeşidi olduğundan, piyango bileti alıp oynamak haramdır. Bu yolla kazanılan para da haram işlenerek kazanıldığından gayr-i meşru bir para olur. Bununla hayır yapılmaz, hacca gidilmez, kurban kesilmez.

Piyango biletini hediye almak caiz mi?

Piyango, bir şans ve kumar oyunu olduğundan, ister akaryakıt istasyonları, marketler alış-veriş karşılığında bedava olarak müşterisine versin, isterse iki arkadaş birbirine hediye etsin, isterse kişi bizzat para vererek bileti satın alsın fark etmeksizin ki hepsi de haramdır. Buna göre kişinin bileti bizzat alması ya da hediye olarak kabul etmesi arasında fark yoktur. Her ikisi de haramdır.

Yıldızname falına inanmak caiz mi?

Yıldıznameye bakarak gelecek hakkında kehanette bulunmak ve haber vermek dinen caiz değildir. Bu yıldız falına bakmak caiz olmadığı gibi aynı şekilde buna inanmak da doğru değildir. Çünkü gelecek hakkında haber vermek gayıptan haber vermek demektir. Gaybı da Allah dışında kimse bilemeyeceğine göre buna bakmak ve baktırmak caiz değildir.

Yengeç yemek caiz mi? 

Kur’an-ı Kerim’de denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmektedir. Nitekim yüce Mevla Kur’an’ında mealen şöyle buyurmuştur: “Deniz avı yapmak ve onu yemek size helal kılındı.” (Maide, 5/96) Hazret-i Peygamber de “onun suyu temiz, ölüsü helaldir” buyurmuştur. İslam fıkıhçıları bu nasslara dayanarak bütün balık türlerini yemeği caiz görmüşlerdir. Bu konuda görüş birliği olmakla beraber balık türleri dışında kalan midye, kalamar, yengeç, karides gibi deniz ürünlerini yemek hususunda ihtilaf etmişlerdir. Hanefi mezhebi fıkıhçılarına göre kalamar, yengeç, karides yemek haramdır. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise bu deniz ürünlerini yemek helaldir. 

Gusül ve abdestte tırnak altında kir kalırsa gusül ve abdest geçerli olur mu?

Gusülde vücudun her yerinin ıslatılması lazımdır. Bu nedenle tırnakların altı da üstü de ıslatılması lazım. Vücudun herhangi bir bölgesinde kuru yer kalırsa gusül olmaz. Buna göre tırnak üzerindeki ruj boyaları da tırnağın altındaki kir ve benzeri şeylerde suyun temasını kestiği ve vücutta kuru yer bıraktığı için gusle engeldir. Guslün tam olması için tırnağın altını da üstünü de temizlemek, tırnak çok uzun ise ve altında da kir varsa yıkamak lazım. Aynı şekilde abdest organlarını da abdestte tam olarak kuru bir yer kalmayacak şekilde yıkamak gerekir. Tırnağın altında bir kir varsa onu temizlemek gerekir. Yoksa bu temizlik noksan kalır.

Günün Ayeti 

Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez. Ra’d, 13/11. 

Günün Hadisi

Bir Müslüman’ın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o Müslüman için birer sadakadır. Müslim, “Müsakat”, 7.

Günün Sözü

İnsanın en büyük düşmanı, bizzat kendisidir. Çiçero

Günün Duası

Allah’ım yılın bu son günlerini hayırla ve tövbe ile geçirmemizi nasip eyle.

Bunları Biliyor Muyuz? 

Sebeb-İ Nüzul Nedir? 

Kur’an-ı Kerim ayet ve surelerinin nüzul (inme) sebebi demektir. 

Günün Nüktesi

Allah’tan Kork ve Sabret…

Enes bin Malik’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber, çocuğunun mezarı başında (bağıra-çağıra) ağlayan bir kadının yanından geçti. Ona, “Allah’tan kork ve sabret!” buyurdu. Kadın, “Çek git başımdan; zira benim başıma gelen felaket, senin başına gelmemiştir” dedi. Kadın, Hz. Peygamber’i tanıyamamıştı. Kendisine, onun Peygamber olduğunu söylediler. Bunu duyar duymaz Hz. Peygamber’in kapısına koştu. Özür beyan etmek üzere Hz. Peygamber’e, “Sizi tanıyamadım” dedi. Hz. Peygamber de “Sabır dediğin, felaketle karşılaştığın ilk anda dayanmaktır” buyurdu. (Buhari, Cenaiz 32)

Piyango bileti almak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık