Piyango bileti almak caiz mi? 


  • Oluşturulma Tarihi : 30.12.2021 08:06
  • Güncelleme Tarihi :
Piyango bileti almak caiz mi?  yazının resmi

Kumar oynamak dinimizce, “ Ey iman edenler içki, kumar, fal okları… şeytanın pis işlerindendir…” ayetine binaen haram kılınmıştır. Piyango bileti almak da, her ne kadar şans oyunu ise de kumarın bir çeşidi olduğundan, piyango bileti alıp oynamak haramdır.  

Bu yolla kazanılan para da haram işlenerek kazanıldığından gayr-i meşru bir para olur.   Bununla hayır yapılmaz, hacca gidilmez, kurban kesilmez.           

Milli Piyango biletini hediye almak caiz mi? 

Milli piyango, bir şans ve kumar oyunu olduğundan, ister akaryakıt istasyonları, marketler…  alış-veriş karşılığında bedava olarak müşterisine versin, isterse iki arkadaş birbirine hediye etsin, isterse kişi bizzat para vererek bileti satın alsın fark etmeksizin ki hepsi de haramdır. 

Buna göre kişinin bileti bizzat alması ya da hediye olarak kabul etmesi arasında fark yoktur. Her ikisi de haramdır. 

Müslüman bir kimse yılbaşı eğlencesi için Müslüman olmayan kişiye içki satması caiz mi? 

İslam fıkhına göre bir kimsenin herhangi bir malı satabilmesi için, önce o mala sahip olması gerekir. Sahip olunmayan bir şeyin satılabilmesi, şüphesiz söz konusu değildir. 

İslamî hükümlere göre, domuz eti, sarhoşluk veren içki ve benzerleri mallar Müslüman’ın sahip olabileceği mütekavvim bir mal değildir. Müslüman bunları satın alamaz, imal edemez ve edinemez. 

Bu itibarla, bir Müslüman’ın, müşteriler gayr-ı Müslim bile olsa, bu tür haram malların ticaretini yapması, dinen caiz değildir. Yani Müslüman bir kimse Müslüman olmayan kimseye içki satması caiz değildir. 

Borcu olan kimsenin borcunu ödemek için Piyango bileti alması ya da şans oyunu oynaması caiz mi? 

 Şans oyunları kumar olduğundan kumar da dinen yasaklandığından şans oyunlarını oynamak haramdır. İster zevkine olsun isterse zorunluluktan olsun,  kişi borçlu da olsa zengin de olsa kumar oynayamaz. Çünkü kumar dinen haramdır. Dolayısıyla borçları ödemek için harama yönelmemek lazım. Yani bu kumar çeşitlerine bulaşmamak lazım.  

 Unutmayalım ki fakirlikte, zenginlikte, varlıkta, yoklukta, bir imtihandır. Bu imtihanı iyi bir netice ile bitirebilmek için helale ve harama dikkat etmemiz gerekir. Nitekim Allah’u Teala Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır: "Her güçlüğün yanında bir kolaylık vardır. Ama unutma ki, o güçlüğün yanında bir kolaylık daha vardır. Öyleyse boş kalınca kalk, yorul. Yalnız Rabbine giden yola sarıl." (İnşirah 94/5-8)  

Bu ayetlere göre her daim çalışmamız, bir işi bitirdiğimizde başka bir işe yönelmemiz ve sadece Allah'a güvenmemiz gerekir. Biz bu emirlere uyarsak Allah da bize kolaylıklar ihsan edeceğini müjdelemektedir.  

Dolayısıyla kesinlikle harama tevessül etmemek gerekir. Kişi borç ve sıkıntılar karşısında sabretmeli var olan bu sıkıntıları da bitirip feraha ve mutluluğa çevirmesi için de Allah'a dua etmelidir. 

Günün Ayeti 

Azıp dünya hayatını tercih edenlere gelince cehennem onların durak yeridir. 

(Naziat, 79/37-39) 

Günün Hadisi 

 "Bizden başkasına benzemeye çalışan, bizden değildir"  

Tirmizi, “istizan,” 7. 

Günün Sözü 

“İnandığı gibi yaşamayan, yaşadığı gibi inanmaya başlar.” 

Hz. Ömer 

Günün Duası 

Allah’ım yılın bu son günlerini hayırla ve tövbe ile geçirmemizi nasip eyle.  

Bunları biliyor muyuz? 

Garûr Nedir? 

Dünyayı ve genel olarak insanı gaflete düşürüp yanıltan şeytan demektir. 

  

Günün Nüktesi 

İnsanları Helak eden iki şey… 

Şakik-i Belhi’ye: 

“İnsanları hangi şey helak eder?” diye soruldu 

Belhi Şöyle Cevap vermiş: 

“İnsanları iki şey helak eder:  

Biri, tövbe ederim diyerek günah işlemeleri, diğeri de, sonra yaparım diye tövbeyi geciktirmeleri...” 

Piyango bileti almak caiz mi? 
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık