2

Ramazan sıcak bir aya denk geldiğinden onu kazaya bırakmak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 01.06.2016 07:53
  • Güncelleme Tarihi :

Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması ile bir kimsenin de çalışmak mecburiyetinde olması, orucu bırakıp ve sonra kaza etmesine cevaz vermez.

Müslüman, her işini Allah'ın emrine göre ayarlamak mecburiyetindedir. Yoksa dinin hükümlerini kendi durumuna ve keyfine göre zorlaması, kendini aldatmak ve ahiret hayatını harap etmek olur.

Ramazan kolisini zekâttan saymak caiz mi?

Zekat, para olarak verilebileceği gibi aynı zamanda gıda veya benzeri bir madde olarak da vermek caizdir.  Dolayısıyla Ramazan kolisini zekat olarak vermek dinen caizdir. Verilen yardım kolilerini zekata saymada bir sakınca yoktur. Ancak zekat malı fakirlerin bir hakkı olduğundan onu fakirlere ulaştırmak zekat verene farzdır. Bu anlamda verilen zekatın asıl sahibine ulaşması için iyi bir araştırılması gerekir.

Kalp hastası olduğu için günde 2-3 hap almak zorunda olan kimseye oruç farz mı?

Hastalık, Ramazan'da oruç tutmamayı mubah kılan özürlerdendir. Bir kimsenin oruç tuttuğu takdirde hastalanacağı, hasta ise hastalığının artacağı tıbben sabit olursa oruç tutmayabilir. İyi olunca da yalnız yediği günler sayısınca kaza etmesi gerekir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de bu hususta şöyle buyrulmaktadır: “Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde oruç tutar.” (Bakara, 184)

Dolayısıyla kalp hastası olan kimse gün içinde hap alması zorunlu ise almadığında rahatsızlığı artacak veya hayati bir tehlikesi söz konusu olacaksa bu kimse orucunu tutmayabilir. İlerde iyileşmesi durumunda kaza eder. Şayet iyileşme umudu yoksa o zaman bunun fidyesini öder. Dinimiz hiç kimseyi gücünün üstünde bir şeyle yükümlü kılmamıştır.

Namaz kılmayanın tuttuğu oruç kabul edilir mi?

İslam inancında her ibadet kendi başına değerlendirilir. Yani her ibadetin sevabı ya da ihmali halinde günahı ayrı değerlendirilir. Dolayısıyla oruç tutanın sevabı namaz kılmayanın günahı olur. Yani namaz kılmayanın tuttuğu oruç kabul olmaz diye bir şey söylenemez Namaz kılmayan bir kişi orucun kurallarına uyduğu müddetçe oruçları geçerli olup oruç mükellefiyetini yerine getirmiş olur ve oruç sevabını da hak eder.Bununla birlikte oruçlu olarak kılınan namazların sevabı da çok büyüktür. Ancak mümine yakışan ve kendisine yüklenen görev ve sorumluluğun bir gereği olarak her iki ibadeti de eda etmesidir.

Günün Ayeti

Hoşunuza gitmeyen şeyde hayır olabilir. Allah bilir siz bilmezsiniz.

Günün Hadisi

"Kardeşinin uğradığı felâketi sevinçle karşılama! Allah onu rahmetiyle o felâketten kurtarır da seni derde uğratır."

(Tirmizî, "Kıyâmet", 54)

Günün Duası

Allah’ım bizi her türlü maddi ve manevi kirlerden arındır.

Günün Sözü

Baba olmak kolaydır. Zor olan babalık yapmaktır.

Wilhelm Busch

Bunları Biliyor muyuz?

Ru’yet-i Hilal nedir?

Hilalin görülmesi anlamına gelen ru'yet-i hilal, dinî bir kavram olarak, kameri ayların tespitinde ayın gözetlenmesi ve görülmesi anlamına gelmektedir.

Günün Nüktesi

Bal Şerbeti…

Bir Ramazan'da Medineli bir Müslüman Halife Hz. Ömer'i iftar yemeğine davet etti.

Yemek sırasında yalnız Hz. Ömer'e bir kap içinde bir içecek sunuldu.

Hz. Ömer sordu: Bu nedir?

Ev sahibi cevap verdi:

Bal şerbetidir efendim, sizin için ayırmıştık da...

 Hz. Ömer onu içmeyi reddederek şöyle dedi:

“Benim yönetimini üstlendiğim halkın çoğu içmek için henüz kuyu suyunu bile bulamazken ben burada bal şerbeti içemem.”

Ramazan sıcak bir aya denk geldiğinden onu kazaya bırakmak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık