Sayfa Yükleniyor...
Resimli elbise giymek mekruhtur. Aynı şekilde resimli elbise ile namaz kılmak da mekruhtur. Ama bu elbise ile kılınan namaz geçerlidir. İnsan veya hayvan resmi bulunan yaygının üzerinde namaz kılmakta da bir sakınca yoktur. Çünkü resimli yaygının ayaklar altında olması resimlere değer vermeme anlamına geldiğinden caiz görülmüştür.
Yine bu resimler baş hizasından daha yukarıda kişinin hizasında ve önünde asılı olarak bulunduğu bir yerde namaz kılmakta mekruh kabul edilmiştir. Çünkü bu resimler hem kişinin huşusunu götürür hem de dikkatini dağıttığından iyi görülmemiştir. Buna göre resimli elbise giymek mekruh olmakla birlikte caizdir. Onunla kılınan namaz da mekruh olmakla geçerlidir.
Bir mala vade farkı koyarak satmak caiz mi?
Bir malı peşin fiyatına satmak nasıl caiz ve makul ise veresiye fiyatına zamlı satmak da öyle caiz ve makuldür. Zira veresiye satışta malın karşılığı olan bedel bir kaç ay geciktirilmektedir. Diğer bir ifade ile uzatılmaktadır. Dolayısıyla vade uzayınca malı satanın bir zararı söz konusu olmaktadır. Bu zararını telafi etmek için malın fiyatını bir miktar yükseltmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Ama bunu yaparken iki tarafta peşin fiyata mı yoksa vadeli fiyata mı anlaştıklarını alış veriş esnasında söylemeleri ve bunun üzerinde anlaşmaları gerekir. Şayet böyle olmazsa o zaman bu alış- veriş geçersiz olur.
Hamile bir bayanın namazını oturarak kılması caiz mi?
Hastalığından dolayı namazda rükû ve secde yapamayan kişi oturduğu yerden kolayına geldiği şekilde, mesela bağdaş kurarak veya ayaklarını yana veya öne doğru uzatarak oturup namazını kılar. Ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kişi, ayakta veya tabure, sandalye, sedir vb. yerlere oturarak namazını ima ile kılabilir.
Hamile olan bayan, namazda rükû ve secde yapması kendisine veya karnında çocuğuna zarar verecekse, o zaman nasıl kılabiliyorsa öyle kılar. Yukarıda ifade edildiği şekillerden birisi ile kılamıyorsa o zaman sandalyede oturarak namazını kılar.
Doğuştan solak olan kimsenin sol elle yemek yemesi caiz mi?
Sağ el ile yemek ve içmek müstehaptır, yemeğin adabındandır. Peygamber efendimiz Ömer b. Ebû Mesleme'ye şöyle demiştir: Allahın adını an, sağ elinle ve önünden ye! Bir başka hadis-i şerifte de: Biriniz yemek yiyecek olursa sağ eliyle yesin, içecek olursa sağ eliyle içsin. Çünkü şeytan sol eli ile yer ve sol eli ile içer buyurmuştur.
Elbette ki çocukları sağ elle yemeleri konusunda eğitmek gerekir. Ancak çocuk doğuştan solak ise ve sağ elle yemek yiyemiyorsa, sol elle yemeye alışır ve yerse bunda da bir günah yoktur.
Günün Ayeti
Azıp dünya hayatını tercih edenlere gelince cehennem onların durak yeridir.
(Naziat, 79/37-39)
Günün Hadisi
Kabul edileceğine kesin bir şekilde inanarak Allaha dua edin.
Günün Sözü
Başa kakılan bir iyilik daima hakaret yerini tutar.
Jean Racine
Günün Duası
Allahım bugün vatanımızı ve milletimizi her türlü kaza, bela, afet ve terörden muhafaza eyle.
Bunları biliyor muyuz?
Aynel Yakin nedir?
Duyu organlarının deney ve gözlemlerine dayanarak elde edilen bilgiye denir.
Günün Nüktesi
Yazıklar Olsun
Ebû Hureyre diyor ki:
Hz. Peygamberim:
-Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun, buyurdu.
Kendisine:
-Kime yazıklar olsun, ey Allahın Resûlü, diye soruldu.
Peygamberimiz:
- Anne-babasından birinin veya her ikisinin ihtiyarlık zamanlarına yetişip de cennete giremeyene (onları razı ederek cennete girmeyi hak edemeyene) buyurdu.
(Müslim, Birr, 3)