Sayfa Yükleniyor...
Erkeğin veya her iki tarafın beraberce açtığı dava sonucu, mahkemece boşanmış olan eşler, dinen de boşanmış olurlar. Ancak, daha önce eşler arasında başka boşanmalar olmamış ise, mahkemenin boşaması, bir boşama sayılır.
Bu bir boşama ile üç olan haklarından birini kullanmış olurlar. Tarafların istemeleri halinde tekrar evlenmelerinde dinen bir sakınca yoktur. Ama bu sefer üç talak hakları olarak değil iki talak hakları kalarak evlenebilirler.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak caiz mi?
Abdest alırken ve guslederken konuşmamak İslam ahlakındandır ve de dinen müstehaptır. Ama konuşmak abdeste de gülse de zarar vermez. Ancak zorunlu olmadıkça konuşmamak daha iyidir.
Kadının erkeğe evlenme teklif etmesi caiz mi?
Evlilik meşru olan bir iştir. Evlenme teklifi de bu meşruiyetin bir başlangıcıdır. Bu teklif ister erkekten gelsin isterse kadından gelsin fark etmez. Dolayısıyla İslam dininde kadının erkeğe evlenme teklifinde bulunması caizdir. Nitekim bir kadın Allah Resulüne evlenme teklifinde bulunmuş, efendimiz de bu durum karşısında sükût etmiştir.
Cenaze namazı kılanın önünden geçmek namazı bozar mı?
Namaz kılanın önünden geçilince onun huzuru bozulur bu sebeple namaz kılanın önünden geçmemek gerekir. Cenaze namazı da bir namazdır onun için kılanların önünden geçmemek gerekir. Alçak da olsa duvar vb. sütre yani engel olduğunda veya iki saf kadar uzaktan geçildiğinde geçmenin sakıncası yoktur.Buna göre ister normal namaz olsun ister cenaze namazı olsun fark etmeksizin namaz kılan kişinin önünden geçmek namazı bozmaz.
Nezir kurbanından yeme konusunda kadın da erkek gibi midir?
Nezri yapan kişinin, anne ve babası, dede ve nineleri, evlat ve torunları ile eşi o adaktan yiyemezler. Kadınla erkek arasında adak hususunda herhangi bir fark yoktur. Nezir konusunda erkek için geçerli veya geçersiz olan aynı şekilde kadın için de geçerlidir.
Ramazan bayramı ile kurban bayramı arasında nikah kıymada bir sakınca var mı?
İslam dini, Müslümanların evlenip, yuva kurmalarına büyük önem verir. Kuran-ı Kerimde evliliği teşvik eden bir çok ayet olduğu gibi Hazret-i Peygamber de evlilik için bir çok söz sarf etmiştir.
Ama ne Kur'an-ı Kerimde ne de peygamberlerin sünnetinde iki bayram arasında evlenmeyi yasaklayan bir nass (delil) yoktur.
Bu yöndeki inanış ve söylentiler İslam dininin nikah bağı ile bağdaşmaz. Bağdaşmadığı gibi hurafeden öte gitmez. Kaldı ki, iki bayram arası olmayan bir zaman da söz konusu değildir. Ramazan bayramı ile kurban bayramı arası olduğu gibi, Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı arası da bir zaman dilimidir. Buna göre her zaman nikah akdini şartlar oluştuğu vakit yapmak caizdir.
Günün Ayeti
Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.
Günün Hadisi
Allah Teala bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede muvaffak kılar.
Günün Sözü
Batı kalbi Doğu aklı kaybetti!
Muhammed İkbal
Günün Duası
Allahım bugün malımızı haramdan bizi ve sevdiklerimizi belalardan koru.
Bunları biliyor muyuz?
Kütüb-i Sitte nedir?
Hz. Peygamber'in hadislerini toplayan meşhur eserlerden altısına verilen isimdir. Kütüb-i Sitte diye anılan bu eserler şunlardır: Buhârî ve Müslim 'in el-Câmi'u's-Sahih'i, Ebû Dâvûd, Nesâî, Tirmizî ve İbn Mâcenin es-Sünen'leri.
Günün Nüktesi
Her Koyun kendi bacağından asılır
Harun Reşit, kendisini sık sık ikaz eden Behlül Dânâ Hazretlerine:
-Sen kendi işine bak, dermiş. Her koyun kendi bacağından asılır.
Bir gün sarayı pis bir koku kaplamış. Sebebini araştırdıklarında, üst kattaki bir odada bacağından asılı bir koyun bulmuşlar. Bu işi yapanı da keşfetmişler tabi ki: Behlül.Halife, kendisini sıkıştırdığında: Gördüğünüz gibi, her koyun kendi bacağından asılır efendim demiş. Fakat etrafı kokuttuğu için, herkesi rahatsız eder.