Sadece aşure günü oruç tutmak caiz mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 31.07.2023 04:13
  • Güncelleme Tarihi :
Sadece aşure günü oruç tutmak caiz mi? yazının resmi

Ama sadece aşure günü sayılan onuncu günde oruç tutmak mekruh sayılmıştır.
Mekruh olmaması için 10. günle beraber 10. günden bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Yani 9.10. ve 11. günlerde oruç tutmak tavsiye edilmiştir.
Yurt dışında yaşayan bir kimse Müslüman olmayan kimseden kan alabilir mi?
Tedavi için yapılan kan naklinde, kan verenin Müslüman veya gayr-ı Müslim oluşunun bir farkı yoktur. Müslüman’dan kan alınabileceği gibi, Müslüman olmayandan da kan alınabilir. Aynı şekilde kan veren kimse Müslüman’a kan verebildiği gibi Müslüman olmayan kimseye de kan verebilir. Bunun da dini anlamda hiçbir sakıncası yoktur.
Olağan üstü dönemlerde bir malın fiyatına sınırlama koymak caiz mi?
İslam’ın ekonomik anlayışında serbest piyasa anlayışı vardır. Bu anlayışta isteyen istediği oranda mal alır ve satar. Bu malı da istediği fiyata alır ve satar. Tabi olağan durumlar için geçerlidir. Ancak olağan üstü dönemlerde deprem, afet, kıtlık… Dönemlerinde devlet gerektiğinde malın hem stokunu, karaborsasını, önlemek hem de kıtlıktan dolayı insanların mağdur duruma düşmemeleri için fiyatlara fıkhi bir tanımla narh koyabilir. Yani fiyatlara sınırlama getirebilir.
Lakin bugünkü piyasa koşulları gibi zamanlarda fiyatlara sınırlama getirilmez. Fiyatlara sınırlandırma getirilmediği gibi aynı zamanda kar oranlarına da bir sınırlandırma getirilmez. Çünkü istenilen bütün temel ihtiyaçlar her yer de var. Günümüzde de serbest rekabet piyasası var. Bir markette ya da iş yerinde satılan malının fiyatını beğenmeyen vatandaş diğer marketten ya da iş yerinden ihtiyacını alabiliyor.
Kıtlık ve karaborsa olmadığından fiyatlara ve kar oranlarına bir oran koyulmaz. Tabi her ne kadar dinen fiyatlara bir oran koyulmasa da Müslüman yakışan başta ticaretinde olmak üzere hayatın her alanında ehli vicdan olmasıdır.
Vefat edenler için 7, 40 ve 52. gün duası var mıdır?
Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52. günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir dinî dayanağı yoktur.
Ölen bir Müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır. Bunun dışında yapılması zorunlu olan bir şey yoktur. Ancak, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere hayır yapılabileceği gibi çeşitli vesilelerle dua da edilebilir.
Günün Ayeti
İnsanların kendi eliyle yaptıklarından dolayı, karada ve denizde fesad, bozulma çıktı. Nihayet Allah, onların yaptığı kusurların, günahların bir kısmının cezasını onlara tattırdı. Umulur ki dönüş yaparlar. Rum, 30/41
Günün Hadisi
Aşura günü orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağını zannederim. Tirmizi, “Savm”, 48.
Günün Sözü
Bu kadar adam gördüm, içlerinden hiçbiri dünyadan hoşnut değil, hiçbiri de dünyadan gitmek istemez.
Namık Kemal
Günün Duası
Allah’ım, muharrem ayını ve aşureyi bize, alimize ve alemi İslam’a hayırlara vesile kıl. İnsanlığa barış ve huzur vesilesi eyle.
Bunları Biliyor muyuz?
Aşura nedir?
Hicri 10. güne verilen isim ve İslam dünyasında önemsenen bir gündür.
Günün Nüktesi
Mü’mi’nin faziletli ve zeki olanı…
Abdullah İbni Ömer diyor ki:
Bir gün Resul-i Ekrem’in yanında bulunuyordum. Ensardan bir adam gelip selam verdikten sonra:
- Ya Resulallah! Hangi mü’min daha faziletlidir? diye sordu.
Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de:
- “Ahlakı en iyi olan mü’min”, diye cevap verdi.
O zat yine:
- Ya Resulallah! Hangi mü’min daha zekidir? diye sorunca:
- “Ölümü en çok hatırlayıp ölümden sonrası için en iyi hazırlık yapanlar zeki adamlardır” buyurdu. İbni Mace, “Zühd”, 31.
 

Sadece aşure günü oruç tutmak caiz mi?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık