Sayfa Yükleniyor...
Bir zaruret olmadıkça küfrü yani dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemesi kişiyi dinden çıkarır. Bu şekilde dinden çıkan kişinin, dini hükümlere göre, eşiyle aralarındaki nikah bağı da kopar.
Ancak, zorlanarak küfrü gerektiren sözleri söylemek zorunda kalan kişiler, bu hükmün dışındadırlar. Nitekim Kuran-ı Kerim Nahl süresi 106. ayetinde bu konu ile ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır: İmandan sonra Allaha karşı küfre saparak, -kalbi imanla mutmain olduğu halde zorlananlar hariç-, küfre sinesini açan kimseler üstüne muhakkak ki, Allahtan bir gazap iner ve kendilerine büyük bir azap vardır buyrulmaktadır.
Hz. Peygamber de bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: Ümmetimden hata ve unutmak veya zorlama sonucu vuku bulacak günahlar affolunmuştur.
Ayetten ve hadisten anlaşıldığına göre, kişi küfrü gerektiren sözleri isteyerek bilinçli bir şekilde söylerse dinden çıkmış olur. Ancak, kalbi imanla dolu olduğu halde zorlama ile küfür sözlerini söylerse dinden çıkmaz.
Zorlama İslam hukukunda, bir kimseyi tehdit ve korkutma ile rızası olmadığı bir sözü söylemeye veya bir fiili yapmaya mecbur bırakmaktır. Ancak bu ikrahın yani zorlamanın geçerli olması için zorlayan kişinin o işi yapmaya muktedir olması gerekir.
Buna göre Müslüman olmadığını söyleyen bir kimse ortada bir zorlama ve tehdit olmadığından bu sözleri söylemesi caiz değildir. Zira bu kişi kendi irade ve seçeneğiyle bu sözleri söylediğinden imanı hafife atmış ve böylece dinden çıkmış olur.
Korkutmak niyetiyle hanıma boşsun demek nikaha zarar verir mi?
Boşamada korkutmak veya şaka niyetiyle söz söylemek hükmü değiştirmez. Ağızdan çıkan kelimenin delalet ettiği manaya bakılır. Şayet kelime boşanma manasına geliyorsa hükmü cari olur, seni boşadım, diyen adamın karısı bir talak ile boş olur. Niyeti ister korkutmak, ister şaka olsun hükme bir etkisi olmaz. Nitekim sevgili peygamberimiz bir hadis-i şerifinde, Üç şeyin ciddisi de ciddidir şakası da ciddidir. Nikah, talak ve ridde (dinden dönme) buyurmaktadır. Onun için ister şaka ister korkutma niyeti ile söylensin hanıma sen boşsun demek dinen nikahı düşürür.
Bu söz bir defa bir boşama için söylenmişse bir talak gitmiş demektir. Şayet bu iki defa söylenmişse durum daha da ciddileşir, ama üçü de söylenmişse boşama tümüyle vaki olmuş, bir arada yaşamak da böylece yok olmuş olur.
Bu bakımdan aile reisleri boşama kelimesiyle korkutmaya ve şaka yapmaya asla yaklaşmamalı, dillerini bu gibi tehlikeli sözlere alıştırmamalıdır. Başka sözle, değişik manaya gelen cümlelerle korkutmalı, ihtar ve ikazda bulunmalıdır.
Peygamberlerin Fetanet sıfatının anlamı nedir?
Peygamberlerin zeki ve dikkatli olduklarını belirten bir sıfattır. Yüce Allah gönderdiği bütün Peygamberlerine üstün bir zeka, büyük bir dikkat ve olgunlaşmış bir akıl ihsan etmiştir.
Hiçbir peygamber haşa noksan bir zekaya ya da akla sahip değildir.
Günün Ayeti
Herkesin yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir.
Günün Hadisi
Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.
Günün Sözü
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil; prensipleri ve inançlarıdır.
Albert Einstein
Günün Duası
Allahım kalbimizi nifaktan, amellerimizi riyadan, gözlerimizi haramdan koru.
Bunları biliyor muyuz?
Murir-ı Zaman Nedir?
Zaman aşımı, zaman geçmesi anlamına gelen murur-i zaman, hukukta, dava konusunun meydana gelmesi üzerinden uzun müddet geçmesi sebebiyle mahkemede davaya bakılmaması demektir.
Günün Nüktesi
Veren kepçe değil
Molla Cami anlatıyor: Cömert birisine sormuşlar:
- Fakirlere ve muhtaçlara verdiğin, dağıttığın şeylerden ötürü gönlüne kibir geliyor, onları kendine minnettar görüyor musun?
- Kesinlikle hayır. Ben kendimi aşçının elindeki kepçe gibi görüyorum. Verilen kepçeden geçse de veren aşçıdır. Kepçe, Rızkı veren benim gibi bir hisse kapabilir mi? demiş.