Sayfa Yükleniyor...
Yalan İslam dininin yasakladığı büyük günahlardan birisidir. Yalanın şakası da ciddisi de yasak ve haramdır. Nitekim sevgili Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmaktadır: Şaka da olsa cidden de olsa söylenen yalan yalandır
Sevgili peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmaktadır:
Şaka bile olsa yalan terk edilmedikçe olgun mümin olunmaz
Kul şaka ile de olsa yalanı, doğru bile de olsa mücadele ve münakaşayı terk etmedikçe, tam inanmış bir mümin olamaz.
İnsanları güldürmek için yalan söyleyen kimselerin vay haline
Yine bir başka hadiste efendimiz şöyle buyururlar: insanları güldürmek için yalan söyleyen kişiye yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun
Bu hadislerden hareketle şaka ile de olsa yalan söylemek caiz değildir. Yalan ancak şu üç yerde söylenebilir.
1-Karı kocanın arasını düzeltmek
2-Arası bozulan iki kişinin arasını düzeltmek için
3- Savaşta düşmanı mağlup edebilmek için.
Yemeğe üfürmenin dini bir sakıncası var mı?
Yiyecek ve içeceklere üfürmek caiz olmakla beraber mekruhtur. Çünkü verilen nefeste insan sağlığına zarar verecek karbon vardır. Bundan dolayı Hz. Peygamber hadisi şeriflerinde bu hususta," Bardağı ağzından çek sonra nefes al" buyurmaktadır.
Buna göre yiyecek ve içeceklere üflemek insan sağlığına zararlı olduğundan üfürmek mekruhtur. Mekruh olduğu için sakınmak daha iyi ve daha güzeldir.
İslam dininde çalışmanın ibadet sayılması için hangi şartlara riayet edilmesi gerekir?
Çalışmak meşru bir işte olduğunda ve ibadetler ihmal edilmediğinde evet ibadettir. Yani çalışmanın ibadet olabilmesi için farzların yerine getirilmesi konusunda ihmal ve tembellik gösterilmemesi ve haramlardan kaçınılması şartına bağlıdır.
Nitekim iki namaz vakti arasında kalan diğer saatlerin, vakit namazları kılındığı takdirde bir ibadet şekline geleceği ve iki namaz arasında işlenen günahların affedileceği verilen müjdeler arasındadır.
Meselenin bir başka yönü de, farzlarını yerine getiren, haramdan kaçınan kimsenin ailesi için çalışmasının da ibadet olduğudur. Bir hadislerinde kişinin kendisi, ailesi, çocukları ve hizmetçisi için harcadığı paranın birer sadaka olacağını bildiren Peygamberimiz başka bir hadislerinde de bununla ilgili olarak şöyle buyurur:
Allah yolunda sarf ettiğin, bir kölenin hürriyetine kavuşturulması için harcadığın, fakire sadaka olarak verdiğin, bir de ailen için harcadığın paranın hepsi hayırlıdır. Fakat bunlar içinde ailen için sarf ettiğin paranın sevabı hepsinden daha çoktur.
Buna göre farz ibadetlerini yerine getiren, günahlardan uzak kalan kimsenin meşru yani helâlinden olan çalışması ibadet hükmüne geçer.
Günün Ayeti
Biz insana bir nimet verdiğimiz zaman o yüz çevirir, yan çizer. Ona bir kötülük dokunduğu zaman da uzun uzun yalvarır.
Günün Hadisi
İnsanların en yücesi hem dünya hem de ahiret işine himmet gösteren mümindir.
Günün Duası
Allahım bugün kalbimize, evimize ülkemize ve milletimize huzur ver.
Günün Sözü
Bakacağın yüze utanacağın sözü söyleme
Bunları biliyor muyuz?
Zeval Vakti Nedir?
Güneşin gökyüzünün ortasından batıya doğru hareket etme zamanına zeval vakti denir. Zeval sözcüğü öğle namazının vaktini belirlemede bir fıkıh terimi olarak kullanılmaktadır.
Günün Nüktesi
Utanmaz mısın önümden geçmeye?
Dervişin biri bir ırmak kenarında huşu ile namaz kılıyormuş. Mecnun'da oradan geçmekteymiş.
Namaz kılan Dervişi görmemiş Mecnun ve önünden geçmiş. Derviş hemen namazını bozmuş ve Mecnun'a kızmış: "Bre sen nasıl adamsın? Utanmaz mısın aşk ile namaz kılanın önünden geçmeye!"
Mecnun da hemen cevaplamış: "Ey Derviş, ben Leyla'ya aşkımdan kör oldum, önümü görmem. Bu yüzden görmedim seni. Peki senin aşkın ki Allah aşkıdır, nasıl bir aşktır da O'nun huzurundayken bile her şeyi görürsün?"