Satılan malın kusuru gizlense bu kusur fark edildiğinde müşterinin malı iade etme hakkı var mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 10.03.2021 07:24
  • Güncelleme Tarihi :
Satılan malın kusuru gizlense bu kusur fark edildiğinde müşterinin malı iade etme hakkı var mı? yazının resmi

 Ticarette malın kusurunu söylememek aldatmaktır. Aldatmak ise dinen uygun değildir. Nitekim sevgili Peygamberimiz bu hususta bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:” Bizi aldatan bizden değildir.” (Müslim, Îmân, 164) Buna göre bir mal satarken, satılan malın bir kusuru varsa o kusura söylememek bir aldatmadır. Böyle bir aldatma ise dinen kul hakkı ve günahtır. Kul hakkı ise affedilmeyen günahlardan birisidir. Dolayısıyla kişi sattığı malda bir atıp, kusur, kırık, özür varsa sattığı kişiye söylemelidir. Söylemeden satarsa satıcı günaha girer müşterinin de malı geri iade etme hakkı olur.

Başkasına evlatlık verilen kişinin öz babasında miras hakkı devam eder mi?

 Dinimizde, evlat edilenin asli nesebinin zayi edildiği, evlat edinenlerin nesebine kaydedildiği, hukuki bir takım sonuçlar doğuran evlatlık müessesesi kabul edilmemiştir (Ahzab 33/4-5; İbn Mace, Hudud, 36). Bununla beraber kimsesiz çocukların evlatlık adı altında ve hiçbir hukuki sonuç doğurmaksızın hayırsever kimseler tarafından bakılıp büyütülmesi de mümkündür. Evlat edinenle evlatlık arasında tek veya çift taraflı bir mirasçılık ilişkisi yoktur. Aralarında mirasçılık söz konusu olmadığından, evlat edinenler hayatta iken diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyütülen çocuğa hibe edebilecekleri gibi, mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da bırakabilirler (Mevsıli, el-İhtiyar, Kahire 1951, III, 48; IV, 62). Başkası tarafından evlat edinilen kişi, gerçek babasının nesebinden çıkmış olmadığından onun mirasında da hak sahibidir.

Erkeğin ipek elbise giymesi caiz mi?

 Saf ipekten yapılan elbiseyi erkeklerin giymesi haramdır, kadınların giymesi ise caizdir. Haram olan ipek, ipek böceği tarafından imal edilen maddeden ve başka karışımı olmayan kumaştan imal edilen elbiselerdir. Ancak bu elbisenin yüzde elliden fazlası başka bir maddeden imal edilse erkeğin bu ipek karışımlı elbiseyi giymesinde bir sakınca yoktur. Çünkü artık bu elbise saf ipek olmaktan çıkmıştır. Bundan dolayı erkeğin onu giymesinde bir sakınca yoktur.

Mehiri düğünden sonra vermek caiz mi?  

 Bir evlilikte mehrin verilmesi, peşin olabileceği gibi aynı şekilde konuşulması ve kadının kabul etmesi halinde sonra da verilebilir. Evlenen erkek evleneceği kadına mehri peşin olarak verebilir; buna İslam fıkhında muaccel (peşin) mehir denir. Koca aynı şekilde peşin hiçbir şey vermeyip borçlanabilir, fıkıhta buna da müeccel (ertelenmiş) mehir adı verilir. Mehrin bir kısmının peşin, bir kısmının ertelenmiş, borçlanılmış olması da mümkündür. Mehir para ve eşya olabileceği gibi ziynet eşyası da olabilir.

Günün Ayeti

İnananlar arasında çirkin şeylerin yayılmasını arzulayan kimseler için dünyada da ahirette de çetin bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”

Nûr, 24/19.

Günün Hadisi

Ticaretin içerisine boş söz ve yalan karışabilir. Bu sebeple ticaretinizi sadaka vererek temizleyin.

Nesai, “Eyman”, 3.

Günün Sözü

Senden aşağı olana acı ki, senden üstün olan da sana acısın.

Mevlana

Günün Duası

Allah’ım iman ve ibadetlerimizi güzel ahlak ile süslemeyi nasip et.

Bunları biliyor muyuz?

Ashab-ı Şimal Nedir?  

Kıyamet günü amel defteri sol elinden verilecek olanlara denir.  

Günün Nüktesi

Kız Çocuğu…

Hz. Âişe anlatıyor:

Beraberinde iki kız çocuğu bulunan bir kadın yanıma gelip, benden bir sadaka istedi.

Ben araştırdım ve evde bir hurmadan başka bir şey bulamadım. O hurmayı kadına verdim.

Kadın, hurmayı ikiye bölüp çocuklarının her birisine birer parça verdi, sonra da gitti.

Rasûlullah eve gelince durumu kendisine arz ettim.

Buyurdu ki:

“Kim ki kendisine kız çocuk verilirse ve o da onlara ihsanda bulunursa; onlar kendisine ateşten hicap (perde) olurlar.”

Satılan malın kusuru gizlense bu kusur fark edildiğinde müşterinin malı iade etme hakkı var mı?
Doç. Dr. Zeki Uyanık
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Zeki Uyanık